Τι κάνετε μετά το γεύμα; Τρεις καλοί λόγοι να πάτε για περπάτημα

Τι κάνετε μετά το γεύμα; Τρεις καλοί λόγοι να πάτε για περπάτημα

Τι κάνετε μετά το γεύμα; Τρεις καλοί λόγοι να πάτε για περπάτημα

 

Μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία φαίνεται πως έχει η συνήθεια ενός περιπάτου μετά το φαγητό. Μεταξύ άλλων, αυξάνει τον μεταβολισμό και την καύση θερμίδων, μειώνοντας παράλληλα τις στομαχικές και εντερικές ενοχλήσεις

 

Διαβάστε αναλυτικά τα οφέλη

Προσπαθήστε να κάνετε εικόνα τον εαυτό σας όταν τρώτε. Τι ακολουθεί; Πιθανότατα χαλάρωση στον καναπέ, ένας σύντομος ύπνος ή ένας συνδυασμός με δουλειά στον υπολογιστή.

Πρόκειται για πολύ κοινές συνήθειες που συνδυάζονται με τα γεύματα. Στην πραγματικότητα, όμως, το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε μετά από ένα γεύμα είναι ένας περίπατος.

Νέα μελέτη σχετίζει το περπάτημα που ακολουθεί του γεύματος με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως η αποτελεσματικότερη λειτουργία του μεταβολισμού στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

 

Ανακαλύψτε τρία σημαντικά οφέλη του περπατήματος μετά το φαγητό:

1. Σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Μια ανασκόπηση του περασμένου Φεβρουαρίου, που δημοσιεύθηκε στο Sports Medicine‌, υποστηρίζει ότι λίγα μόλις λεπτά περπατήματος μέτριας έντασης μετά από ένα γεύμα μπορούν να μειώσουν δραστικά τις ακραίες τιμές των επιπέδων σακχάρου στο αίμα περίπου 2 ώρες μετά την κατανάλωση του φαγητού.

«Το περπάτημα ενεργοποιεί το σώμα, οδηγώντας το στην καύση θερμίδων, αντί να τις αποθηκεύει», λέει ο δρ. Shaham S. Mumtaz, γαστρεντερλόγος στο Ιατρικό Κέντρο Northwestern του Νοσοκομείου DuPage. «Αυτό διεγείρει το στομάχι και τα έντερα, ώστε να επεξεργαστούν τα τρόφιμα που έχετε φάει πιο γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι τα σάκχαρα απορροφώνται με σταθερό ρυθμό αντί να αυξάνονται».

Διαβάστε Επίσης  3 συμβουλές για να χτίσετε το ιδανικό σώμα

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, μάλιστα, εάν διατηρήσετε αυτή τη συνήθεια σε βάθος χρόνου, μπορείτε να προφυλαχθείτε από τον διαβήτη, καθώς και να διαχειριστείτε καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σε περίπτωση που ήδη έχετε διαβήτη.

2. Επιταχύνει την πέψη

Το περπάτημα μετά από ένα γεύμα αυξάνει το μεταβολισμό. Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing, η ταχύτερη πέψη έχει μια σειρά από οφέλη. Συγκεκριμένα, όσο πιο γρήγορα μεταβολίσετε την τροφή, τόσο περισσότερες θερμίδες θα κάψετε. «Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένοι άνθρωποι χάνουν ευκολότερα βάρος περπατώντας μετά από κάθε γεύμα», υποστηρίζει ο δρ. Mumtaz.

Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Digestion‌, η ταχύτερη πέψη συσχετίζεται με μειωμένη στομαχική παλινδρόμηση και καούρες στις γυναίκες. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι το περπάτημα μετά το φαγητό μπορεί να σας χαρίσει ενέργεια. Αντίθετα, εάν το έντερο δεν εργάζεται τόσο γρήγορα, μπορεί να σας δημιουργήσει την αίσθηση της κούρασης.

3. Μειώνει το φούσκωμα

Αν υποφέρετε τακτικά από φούσκωμα, ένας περίπατος μετά το γεύμα μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. Μελέτη του 2021, που δημοσιεύθηκε στο Gastroenterology and Hepatology, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 10-15 λεπτά περπατήματος μετά το φαγητό ήταν αποτελεσματικά για τη μείωση διάφορων μορφών γαστρονομικής δυσφορίας, όπως οι ερυγές, τα αέρια, το φούσκωμα και οι κράμπες.

Διαβάστε Επίσης  Πόση άσκηση χρειάζεται για να κάψουμε μια σοκολάτα

Τα αέρια προκαλούνται ως αποτέλεσμα της επεξεργασίας της τροφής από το έντερο. Περπατώντας, μεταβολίζετε το φαγητό ταχύτερα, δίνοντας λιγότερο χρόνο στον οργανισμό να παράξει βακτήρια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερα αέρια. Μειώνει επίσης την έκθεση σε πεπτικά υγρά, όπως το γαστρικό οξύ, με αποτέλεσμα να μειώνονται ο μετεωρισμός και οι ερυγές.

Το ιδανικότερο είναι να ξεκινήσετε το περπάτημα αμέσως μετά το φαγητό και σε κάθε περίπτωση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Μετά από λίγες ώρες, το φαγητό έχει φτάσει στο λεπτό έντερο. Σε αυτό το σημείο, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να εκτρέψει τη ροή του αίματος μακριά από τα έντερα που εργάζονται για την πέψη και την απορρόφηση της τροφής. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, κράμπες ή ναυτία.

Δεν χρειάζεται να περπατήσετε χιλιόμετρα για να εξασφαλίσετε τα οφέλη του περπατήματος. Περίπου 15-20 λεπτά αρκούν. Προσπαθήστε, τέλος, να διατηρήσετε λίγο πιο ταχύ ρυθμό από τον συνηθισμένο, για να ενισχύσετε τα οφέλη.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *