Πως να φτιάξεις σπιτική πάστα ελιάς~Κλασική και πικάντικη

Πως να φτιάξεις σπιτική πάστα ελιάς~Κλασική και πικάντικηΠως να φτιάξεις σπιτική πάστα ελιάς~Κλασική και πικάντικη

Ψάχνεις μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για να φτιάξεις τη δική σου σπιτική πάστα ελιάς; Εδώ, θα βρεις δυο εκδοχές την κλασσική και την πικάντικη συνταγή.

Η πάστα ελιάς είναι ένα αγαπημένο σνακ ή συνοδευτικό για επίσημα τραπέζια. Θα το βρεις σε ακριβά εστιατόρια, αλλά και στα ράφια του super market. Το αγαπούν μικροί και μεγάλοι και ταιριάζει με κάθε γεύμα.

Λέγεται ότι έχει τις απαρχές στην αρχαία Ελλάδα, όμως στην καθημερινότητά μας την έφερε μια επαρχεία της Γαλλίας, η Προβηγκία. Δυστυχώς, το άλειμμα ελιάς αν και πεντανόστιμο, είναι αρκετά ακριβό προϊόν, αν το αγοράσεις έτοιμο. Γι’ αυτό το λόγο, λίγοι το προτιμούν.

Για καλή μας τύχη όμως, υπάρχουν χιλιάδες συνταγές στο διαδίκτυο, για το πως να τη φτιάξεις. Ύστερα από αρκετή έρευνα που έκανα, θα σου δείξω τις 2 πιο εύκολες και με τα λιγότερα υλικά.

Διαβάστε Επίσης  Φτιάξτε το δικό σας ξίδι με βότανα

Κλασσική πάστα ελιάς ή tapenade

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι:

 

200 γρ. μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
Χυμός από μισό λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού κάπαρη
50 γρ. ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
1 κουταλάκι του γλυκού κονιάκ

Τοποθετείς τις ελιές και την κάπαρη στο μούλτι, για να πολτοποιηθούν. Παραδοσιακά, η πολτοποίηση γινόταν στο γουδί, οπότε αν έχεις στο σπίτι, καλύτερα να το κάνεις με αυτό.

Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά σου, άρχισε σιγά-σιγά να προσθέτεις το λάδι και βάλε τόσο, όσο πηχτό θέλεις το άλειμμα ελιάς σου.

Διαβάστε Επίσης  Φτιάξτε σπιτικές μπάρες δημητριακών

Στη συνέχεια, μετέφερέ το σε ένα μπωλάκι, ρίξε τα υπόλοιπα υλικά και ανακάτεψε να πάνε παντού.

 

Αν θέλεις να το αποθηκεύσεις, βάλτο σε ένα γυάλινο βαζάκι και ρίξε λάδι στην κορυφή, για να μην έρχεται το μείγμα σε επαφή με τον αέρα, ώστε να συντηρηθεί περισσότερο.

Πικάντικη εκδοχή της πάστας ελιάς

Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις είναι:

2 φλιτζάνια ελιές χωρίς κουκούτσι
Ρίγανη, Πιπέρι, δενδρολίβανο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κούπα ελαιόλαδο
Ξύσμα πορτοκαλιού
Κάπαρη
Λιαστή ντομάτα
Καρύδια (αν θέλεις)

Ρίχνεις όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ και τα χτυπάς μέχρι να ομογενοποιηθούν. Έτοιμο! Και αυτή την παρασκευή μπορείς να την αποθηκεύσεις με λαδάκι σε κάποιο σκιερό και δροσερό σημείο του σπιτιού σου.

Καλή όρεξη!

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *