Κακή χρήση του κλιματιστικού: Οι κίνδυνοι για την υγεία μας

Κακή χρήση του κλιματιστικού: Οι κίνδυνοι για την υγεία μαςΗ υπερβολική ή κακή χρήση του μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας και για την υγεία των παιδιών μας. Αλλάζοντας λίγο τις συνήθειές μας, ωστόσο, μπορούμε να απομακρύνουμε κάθε κίνδυνο.

Λοιμώξεις του αναπνευστικού

Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού αυξάνονται με την υπερβολική χρήση του κλιματιστικού γιατί οι άμυνες του οργανισμού πέφτουν και γινόμαστε πιο ευάλωτοι στους ιούς. Εκτός, όμως, από το κοινό κρυολόγημα, η φαρυγγίτιδα είναι εξίσου συχνή, μπορεί να μάλιστα να γίνει αρκετά επίμονη και να σας ταλαιπωρήσει ακόμα και δύο εβδομάδες μέχρι να υποχωρήσει!

Ξηρότητα

Τα κλιματιστικά συγκρατούν το νερό που κανονικά υπάρχει στον αέρα με αποτέλεσμα να ξηραίνουν την ατμόσφαιρα. Τόσο η επιδερμίδα όσο και η μύτη και ο λαιμός επηρεάζονται άμεσα και στεγνώνουν. Γι’ αυτό, οι ρινίτιδες «δίνουν και παίρνουν» τους καλοκαιρινούς μήνες!

Αλλεργίες

Το κλιματιστικό ανακυκλώνει τον αέρα, με αποτέλεσμα να αναπνέουμε σκόνη και μύκητες, που ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για τις αλλεργίες. Αν έχετε ήδη αλλεργία, είναι πολύ πιθανό η κατάσταση να επιδεινωθεί ενώ, σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να εμφανίσετε τώρα ξαφνικά τα συμπτώματά της. Δείτε σε σχετικό άρθρο μας πώς θα την αναγνωρίσετε.

Διαβάστε Επίσης  Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο… 13 διαφορετικών καρκίνων

Ευαισθησία στα μάτια

Λόγω της ξηρότητας της ατμόσφαιρας, τα μάτια στεγνώνουν, ξεραίνονται και γίνονται πολύ πιο ευαίσθητα, με την επιπεφυκίτιδα και τη βλεφαρίτιδα να είναι από τα πιο συχνά προβλήματα, ιδιαίτερα μάλιστα στα άτομα που φοράνε φακούς επαφής.

 

Πώς θα τα αποφύγετε

Σωστός και τακτικός καθαρισμός των φίλτρων

Αν χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό στο φουλ, θα πρέπει να καθαρίζετε τα φίλτρα του μία φορά το μήνα ενώ αν κάνετε μέτρια χρήση, ο καθαρισμός ανά τρεις μήνες αρκεί. Ο τρόπος είναι απλός: αφού βγάλετε τη συσκευή από την πρίζα, ανοίξτε το κάλυμμα, αφαιρέστε προσεκτικά τα φίλτρα και καθαρίστε τα στο νιπτήρα με σκέτο νερό. Έπειτα, ξεσκονίστε το κλιματιστικό με το στόμιο της ηλεκτρικής σκούπας, τόσο έξω όσο και στην άδεια θέση των φίλτρων. Αφού σιγουρευτείτε ότι τα φίλτρα έχουν στεγνώσει, βάλτε τα πίσω στη θέση τους!

Αφήνετε ανοιχτή την πόρτα ή το παράθυρο και αερίζετε καλά τους χώρους

Διαβάστε Επίσης  Έξι απλοί τρόποι για δυνατό μυαλό μέχρι τα βαθιά γεράματα

Όσο λειτουργεί το κλιματιστικό, αφήστε λίγο ανοιχτή την πόρτα ή το παράθυρο. ‘Εστω και μια μικρή σχισμή τους θα βοηθήσει τον αέρα να καθαρίζει και να μην ανακυκλώνει επιβλαβείς για τον οργανισμό ουσίες.

Φροντίστε, επίσης, καθημερινά να αερίζετε συχνά τα δωμάτια και έτσι την επόμενη φορά που θα βάλετε το κλιματιστικό πάλι σε λειτουργία, ο αέρας να είναι πιο καθαρός.

Να κλείνετε το κλιματιστικό λίγο πριν φύγετε

Ένα τέταρτο πριν φεύγετε απ’ το σπίτι ή απ’ το δωμάτιο με κλιματισμό, θυμηθείτε να κλείνετε εντελώς τη συσκευή. Έτσι, το σώμα σας θα προσαρμοστεί πιο εύκολα και σταδιακά στην αλλαγή της θερμοκρασίας.

Μην καπνίζετε όταν λειτουργεί η συσκευή

Είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να καπνίζετε σε έναν κλειστό χώρο στον οποίο λειτουργεί ο κλιματισμός. Ο αέρας, όπως είπαμε, ανακυκλώνεται και η ατμόσφαιρα στο δωμάτιο γίνεται αποπνικτική. Ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά στον χώρο, θα πρέπει να μεριμνήσετε πρωτίστως για την δική τους υγεία.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *