Ρετινοειδή: Το μυστικό για την αντιγήρανση του δέρματος

 

Ρετινοειδή: Το μυστικό για την αντιγήρανση του δέρματος

Ρετινοειδή: Το μυστικό για την αντιγήρανση του δέρματος

 

Στα ρετινοειδή περιλαμβάνονται όλα τα παράγωγα της βιταμίνης Α, τα οποία φημίζονται για τις ευεργετικές τους ιδιότητες για το δέρμα. Τα πιο γνωστά ρετινοειδή είναι η ρετινόλη, το ρετινοϊκό οξύ ή τρετινοΐνη και η αδαπαλένη, αμφότερα από τα οποία έχουν συσχετιστεί με την αντιγήρανση και τη βελτίωση της όψης του δέρματος.

Τα ρετινοειδή δεν ανήκουν απλώς σε μία από τις πρόσφατες τάσεις στην περιποίηση του δέρματος. Τουναντίον, η χρήση τους είναι εγκεκριμένη από φορείς παγκόσμιου βεληνεκούς, ενώ οι ιδιότητες και τα αποτελέσματα που χαρίζουν στο δέρμα έχουν μελετηθεί και διαπιστωθεί από δερματολόγους εδώ και δεκαετίες.

Τα οφέλη των ρετινοειδών για την αντιγήρανση του δέρματος

Με προεξέχουσα τη ρετινόλη, τα ρετινοειδή χαρίζουν στο δέρμα μία πιο λαμπερή και νεανική όψη, βελτιώνοντας την υφή, τον τόνο και την ελαστικότητά του. Τα ρετινοειδή λειαίνουν το δέρμα, μειώνοντας σημαντικά τις κηλίδες, τις ρυτίδες, την ακμή και τα σημάδια της, αλλά και τις λεπτές γραμμές.

Διαβάστε Επίσης  Αντιγήρανση: Πανεύκολες συνταγές ομορφιάς με πράσινο τσάι

Η δράση των παραγώγων της βιταμίνης Α, στην ουσία, έγκειται στην επίσπευση της παραγωγής του κολλαγόνου, το πολλαπλασιασμό των αιμοφόρων αγγείων του δέρματος και τη ρύθμιση της παραγωγής του σμήγματος.

Η συχνότητα χρήσης των ρετινοειδών

Η χρήση των ρετινοειδών πρέπει να είναι τακτική και συνεπής ώστε να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα – κάτι το οποίο, πάντως, εξαρτάται από την ισχύ της κάθε δραστικής ουσίας. Η ρετινόλη, παραδείγματος χάρη, είναι πιο ελαφριά από την τρετινοΐνη και, επομένως, ενδείκνυται να χρησιμοποιείται με μεγαλύτερη συχνότητα, ακόμα και ανά μία ημέρα. Η συχνότητα χρήσης της τρετινοΐνης, αντίθετα, επιβάλλεται να δοκιμάζεται σε στάδια, ώστε να μην ερεθίσει το δέρμα, ώσπου να διαπιστωθεί η κατάλληλη συχνότητα για τον κάθε τύπο δέρματος.

Ο χρόνος δράσης των ρετινοειδών

Ο κύκλος του δέρματος διαρκεί τέσσερις εβδομάδες, επομένως τότε είναι που θα είστε σε θέση να διαπιστώσετε τα πρώτα μικρά αποτελέσματα της εφαρμογής των ρετινοειδών στο δέρμα σας. Η χρήση των ρετινοειδών, ωστόσο, πρέπει να είναι μακροπρόθεσμη. Η αισθητή αλλαγή της όψης και της υφής του δέρματος, συγκεκριμένα, θα είναι ορατή μετά από τουλάχιστον τρεις μήνες χρήσης, ενώ τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα θα φαίνονται μετά από περίπου ένα χρόνο συνεπούς χρήσης.

Διαβάστε Επίσης  Το μεσογειακό υπερτρόφιμο που νικά τη γήρανση

Τι πρέπει να προσέξετε

Τα ρετινοειδή αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία και, επομένως, πρέπει αφενός να εφαρμόζονται τις βραδινές ώρες και αφετέρου να συνδυάζονται με την κατάλληλη αντηλιακή προστασία.

Για να αποφύγετε την ξηρότητα και τον ερεθισμό του δέρματος όσο χρησιμοποιείτε ρετινοειδή, επιβάλλεται να μεριμνάτε για τη συστηματική του ενυδάτωση – και, φυσικά, να αποφεύγετε την επαφή με τα μάτια. Ιδανικά, συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας προτού προβείτε στην εφαρμογή ρετινοειδών στο δέρμα σας, ώστε να επιβεβαιώσετε πως η χρήση τους είναι ασφαλής και να σας προτείνει ένα εξατομικευμένο στις ανάγκες σας προϊόν.

 

Πηγές: www.healthline.com, www.mayoclinicproceedings.org, www.health.harvard.edu

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *