Επιλόχειος κατάθλιψη: Συμπτώματα, θεραπεία, συμβουλές

 

Επιλόχειος κατάθλιψη: Συμπτώματα, θεραπεία, συμβουλές

Επιλόχειος κατάθλιψη: Συμπτώματα, θεραπεία, συμβουλές

 

Όλη η οικογένεια περιμένει με μεγάλη αγωνία τον ερχομό του καινούριου μωρού.

Η γέννηση ενός μωρού σκορπίζει παντού χαρά. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις (μια στις δέκα γυναίκες) που τα συναισθήματα της μητέρας δεν είναι ευχάριστα μετά τη γέννηση του παιδιού. Μην πανικοβάλλεστε, χρειάζεστε στοργή και την κατάλληλη ιατρική φροντίδα και όλα θα πάνε καλά.

Τα πρώτα συμπτώματα της κατάθλιψης της λοχείας εμφανίζονται περίπου ένα μήνα μετά τη γέννηση του παιδιού. Τα σημεία και συμπτώματα είναι πολλά και ο μόνος αρμόδιος να διαγνώσει την κατάθλιψη αυτή είναι ο γιατρός. Είναι όμως χρήσιμο να τα γνωρίζετε για να μπορείτε έγκαιρα να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

 

Τι προκαλεί την κατάθλιψη της λοχείας;

Η ιατρική δεν κατάφερε να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Η κατάθλιψη γενικότερα πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα διαταραχής των εξής ορμονών του εγκεφάλου: Σεροτονίνης, επινεφρίνης, νορεπινεφρίνης και ντοπαμίνης.

Πιθανότατα όμως οι έντονες αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης στο σώμα της γυναίκας μετά τον τοκετό να παίζουν κάποιο ρόλο στην εμφάνιση της κατάθλιψης. Τα επίπεδα των πιο πάνω ορμονών πέφτουν κατακόρυφα αμέσως μετά τον τοκετό. Ορμονικές αλλαγές όμως επιφέρει και το άγχος της μάνας.

Διαβάστε Επίσης  Διακοπές με τον έρωτά σου: Ξόρκισε τη κατάρα των ζευγαρόνησων

 

Ποιες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν κατάθλιψη της λοχείας;

Είναι οι γυναίκες που παρουσιάζουν ένα ή περισσότερα από τα πιο κάτω.
1.Ιστορικό κατάθλιψης της λοχείας στο παρελθόν.
2.Όταν ένας κοντινός συγγενής πάσχει από κατάθλιψη.
3.Όταν υπάρχουν επιπλοκές κατά τον τοκετό.
4.Πρόωρος ή καθυστερημένος τοκετός.
5.Συζυγικά προβλήματα.
6.Προβλήματα υγείας στο νεογέννητο.
7.Αν παρουσιάζουν ήδη άλλα ψυχολογικά προβλήματα

 

Ποια η θεραπεία της κατάθλιψης της λοχείας;

Η θεραπεία της κατάθλιψης γίνεται με φάρμακα ή και με ψυχοθεραπεία. Σε πρώτη φάση ο γιατρός θα προσπαθήσει να εξαφανίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και στη συνέχεια θα πρέπει να σας σταθεροποιήσει μέχρι που τελικά να επέλθει πλήρης θεραπεία.

Σημαντικό είναι επίσης να ληφθούν εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υποτροπιάσει η αρρώστια. Σε περίπτωση που ο γιατρός σας αποφασίσει να σας χορηγήσει αντικαταθλιπτικά φάρμακα, τότε θα πρέπει να ενημερωθείτε για τις πιθανές παρενέργειες.

Επίσης θα πρέπει να ρωτήσετε αν μπορείτε να συνεχίσετε το θηλασμό. Με τη σωστή ιατρική παρακολούθηση και με τη βοήθεια του συζύγου σας, καθώς επίσης και του άμεσου οικογενειακού σας περιβάλλοντος σύντομα θα ξεπεράσετε το πρόβλημα αυτό. Συνήθως χρειάζεται διάστημα περίπου 3-6 μηνών.

Διαβάστε Επίσης  Πως θα ξαναδείτε… όνειρα

Σε βαριές περιπτώσεις, όπου η άρρωστη δεν ανταποκρίνεται στην θεραπεία, πιθανό να χρειαστεί να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο.

 

Χρήσιμες συμβουλές

Να κοιμάστε και να ξεκουράζεστε καθημερινά. Να εκμεταλλεύεστε την ώρα που κοιμάται το μωρό και να κοιμάστε και εσείς. Αν αισθάνεστε εξαντλημένη μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια του συντρόφου σας ή κάποιου άλλου συγγενικού ή φιλικού προσώπου.

Να πηγαίνετε βόλτα με το μωρό σας και κάποιες φορές να αφήνετε το μωρό υπό την επίβλεψη κάποιου άλλου και να πηγαίνετε βόλτα με το σύζυγο σας.

Αν σας απασχολεί οτιδήποτε, κουβεντιάστε το με το σύζυγό σας ή με κάποιο άλλο πρόσωπο που του έχετε εμπιστοσύνη.

Να βρείτε χρόνο για να κάνετε κάτι που αρέσει σε σας. Να διαβάσετε για παράδειγμα ένα βιβλίο, να δείτε ένα έργο στην τηλεόραση.

Να τρώτε ικανοποιητικά και ιδιαίτερα φρούτα, λαχανικά, ψάρι και κρέας. Αποφεύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Να θυμάστε ότι η γέννηση ενός μωρού φέρνει πολλές αλλαγές σε σας και στο σπίτι γι αυτό πολλά πράγματα πιθανό να είναι φυσιολογικά.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *