Ακτινίδιο: Οφέλη και θαυματουργές ιδιότητες

Ακτινίδιο: Οφέλη και θαυματουργές ιδιότητεςΑκτινίδιο: Οφέλη και θαυματουργές ιδιότητες

Διατροφική αξία Ακτινίδιο: Οφέλη και θαυματουργές ιδιότητες

Η κατανάλωση ενός και μόνο ακτινιδίου, μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνη C η οποία αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό και βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, καθώς επίσης και στην παραγωγή κολλαγόνου, για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Επιπλέον, η βιταμίνη C που περιέχει το ακτινίδιο, βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Τα ακτινίδια είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, αλλά και βιταμίνης Ε, που είναι απαραίτητες για λαμπερή και υγιή επιδερμίδα, καθώς επιβραδύνουν την διαδικασία της γήρανσης και προστατεύουν τα κύτταρα από φθορές.

Άλλες πολύ σημαντικές βιταμίνες που βρίσκουμε στο ακτινίδιο, είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου όπως και το φυλλικό οξύ. το οποίο παρεμποδίζει τις γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα.

Ακόμα, τα μαύρα μικρά σπόρια στο ακτινίδιο είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά, που είναι πολύ σημαντικά για την καλή υγεία ολόκληρου του οργανισμού:

Παράλληλα με τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία κατέχουν υψηλή θέση στην θρεπτική αξία του ακτινιδίου. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι το κάλιο, το μαγνήσιο, το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος.

Το κάλιο βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και περιέχεται στο ακτινίδιο σχεδόν στην ίδια ποσότητα που περιέχεται και στην μπανάνα. Ο φώσφορος και το μαγνήσιο δρουν συνεργατικά, για την καλύτερη υγεία των οστών και των δοντιών.

Οφέλη για την υγεία

 

Προστατεύει μάτια και όραση

Το ακτινίδιο είναι πλούσια πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο αντιοξειδωτικών που βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση στο κεντρικό μέρος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού.

Η λουτεΐνη φιλτράρει το μπλε φως και καταπολεμά τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών που μπορεί να οδηγήσουν σε καταρράκτη και την σχετική με την ηλικία, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που αποτελεί τη βασική αιτία τύφλωσης για τους ανθρώπους άνω των 55.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η ημερήσια κατανάλωση 3 περίπου ακτινιδίων, μειώνει σημαντικά το ρίσκο εμφάνισης παθήσεων στο μάτι, όπως γλαύκωμα, εκφύλιση της ώχρας κηλίδας κ.ά.

 

Πιο συγκεκριμένα για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, το ακτινίδιο είναι αποτελεσματικό στην προστασία έναντι της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (ARMD). Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η η κύρια αιτία απώλειας της όρασης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Μια μελέτη σε πάνω από 110.000 άνδρες και γυναίκες έδειξε ότι η κατανάλωση 3 ή περισσοτέρων μερίδων φρούτων ανά ημέρα μείωσε την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας κατά 36%. Παρά το γεγονός ότι μελετήθηκαν και φρούτα και λαχανικά, αυτό το ευεργετικό αποτέλεσμα δεν φαίνεται στα λαχανικά.

 

Προστατεύει από το άσθμα και ασθένειες του αναπνευστικού

Χάρη στην βιταμίνη C προστατεύει από ασθένειες στο αναπνευστικό σύστημα όπως το άσθμα και το συριγμό, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση ακτινιδίων σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, προστατεύει ιδιαίτερα τα παιδιά από την εμφάνιση ασθματικών κρίσεων.

Συγκεκριμένα πρόσφατες μελέτες που διενεργήθηκαν στην Ιταλία, πήραν μέρος 18.000 παιδιά ηλικίας 6 έως 7 ετών. Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που κατανάλωναν εσπεριδοειδή και ακτινίδια 5 έως 7 μερίδες την εβδομάδα είχαν 44% μικρότερη συχνότητα εμφάνισης συριγμού σε σύγκριση με τα παιδιά που κατανάλωναν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Η δύσπνοια μειώθηκε κατά 32%,
ο συριγμός κατά 41%,
ο βήχας την νύχτα κατά 27%,
ο χρόνιος βήχας κατά 25% και
η καταρροή κατά 28%.

Παιδιά που είχαν άσθμα και έλαβαν μέρος στην μελέτη ακόμα κι αυτά τα παιδιά που κατανάλωναν ακτινίδια μια έως δυο φορές την εβδομάδα ακτινίδια διαπίστωσαν ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία τους.

 

Πολύτιμα κατά την εγκυμοσύνη

Το ακτινίδιο είναι το ιδανικό φρούτο για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ το οποίο βοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη των κυττάρων του αίματος του εμβρύου στη μήτρα ενώ συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του DNA και βοηθάει στην πρόληψη εμφάνισης βλαβών στο νευρικό σωλήνα του εμβρύου.

Βλάβες που σχετίζονται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της της σπονδυλικής στήλης. Ενδείκνυται λοιπόν για τις γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης να καταναλώνουν ακτινίδια, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν γενετικές ανωμαλίες στα κυοφορούμενα έμβρυα.

 

Οι βιταμίνες C, E και Κ που περιέχονται στο ακτινίδιο μαζί με τα φλαβονοειδή συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου και στην καλή υγεία της μητέρας. Επιπλέον η βιταμίνη C βοηθάει στην ανάπτυξη των οστών, στην αντοχή των κυττάρων, αλλά συντελεί και στην δημιουργία γερών οστών στο έμβρυο.

Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού

Τα ακτινίδια είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και έχει φυσικές καθαρτικές ιδιότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι το ακτινίδιο προάγει την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος, το τονώνει και το προστατεύει από διαταραχές.

Διαβάστε Επίσης  Οι σπόροι Chia είναι μια από τις φυτικές πηγές λιπαρών οξέων ωμέγα-3

Οι φυτικές ίνες προωθούν την πέψη και τονώνουν και ομαλοποιούν την καλή λειτουργία του εντέρου.  Αυτό αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα και άλλα εντερικά προβλήματα.

 

Η ακτινιδίνη είναι ένα πρωτεολυτικό ένζυμο που βοηθάει στην πέψη των πρωτεϊνών και διευκολύνει την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι πολυσακχαρίτες που είναι πλούσιες στο ακτινίδιο βοηθάνε στην αποτροπή της προσκόλλησης των εντεροπαθογόνων και στην τόνωση των προβιοτικών βακτηρίων στο παχύ έντερο.

Επίσης, το ακτινίδιο προωθεί την ανάπτυξη του γαλακτικού οξέος και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηριδίων όπως το Escherichia coli διατηρώντας την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος.
Γαστρεντερικό η Βάση της Καλής Υγείας – Προστατέψτε το

Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Τα ακτινίδια είναι καλοί ρυθμιστές των επιπέδων της πίεσης του αίματος. Είναι πλούσια σε ηλεκτρολύτες και ιδίως σε κάλιο. Το κάλιο είναι σημαντικό στοιχείο των κυττάρων και των σωματικών υγρών.

Το υψηλό επίπεδο σε κάλιο του ακτινιδίου βοηθά στη διατήρηση των ηλεκτρολυτών σε ισορροπία, στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και στη αρτηριακή πίεση, αντιμετωπίζοντας τις βλαβερές συνέπειες από την τυχόν μεγάλη ποσότητα νατρίου.

 

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, που είναι ένα από τα πιο «δυνατά» αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό μας, μαζί με άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, τα ακτινίδια θωρακίζουν τον οργανισμό από εξωτερικούς «εχθρούς», ενώ παράλληλα χαρίζουν ενέργεια και ευεξία.

Το ακτινίδιο έχει αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Η συχνή κατανάλωση ακτινιδίων βοηθάει στην καταπολέμιση των εποχιακών λοιμώξεων και στην αντιμετώπιση της γρίπης και του κρυολογήματος.

 

Βοηθά στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, βιταμίνες C, Ε και σε συνδυασμό με το κάλιο προάγουν την καλή λειτουργία της καρδιάς και την προστατεύουν από ασθένειες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το ακτινίδιο έχει αντιπηκτικές ιδιότητες. Βοηθάει σημαντικά στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα και η καθημερινή κατανάλωση του μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος.

 

Μελέτη που διενεργήθηκε σε Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας, έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση 2 με 3 ακτινιδίων την ημέρα, μειώνει σημαντικά τη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων και το ενδεχόμενο δημιουργίας θρομβώσεων στο αίμα, σε ποσοστό 18%.

 

Ανάλογα ενθαρρυντικά ήταν και τα δείγματα για την μείωση των τριγλυκεριδίων, σε ποσοστό της τάξης του 15%. Με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός προστατεύεται από την δημιουργία «πλακών» στα τοιχώματα των αρτηριών και συνεπώς και από τις καρδιακές παθήσεις.

Πολλά άτομα λαμβάνουν ασπιρίνη για τη μείωση της πήξης του αίματος, αλλά αυτό προκαλεί πολλές παρενέργειες συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής και της εντερικής αιμορραγίας. Το ακτινίδιο έχει τα ίδια αντιπηκτικά οφέλη χωρίς παρενέργειες, έχει μόνο πρόσθετα οφέλη για την υγεία!

 

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του μπορεί να μειώσει τόσο τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης στο αίμα, όσο και της LDL χοληστερόλης (της λεγόμενης «κακής χοληστερόλης»).

Επιπλέον, άλλες έρευνες, συνεχίζουν να αποδεικνύουν ότι η πλούσια σε διάφορα είδη φυτικών ινών διατροφή προστατεύει και από τα καρδιακά νοσήματα.

 

Αποτοξίνωση – Απώλεια βάρους

Το ακτινίδιο είναι το ιδανικό φρούτο για την αποτοξίνωση του οργανισμού και μας βοηθάει να χάσουμε τα περιττά κιλά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και μέταλλα που προάγουν την αποτοξίνωση του οργανισμού και βοηθάνε στην απώλεια βάρους.

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε πηκτίνη ένας πολυσακχαρίτης (φυτική ίνα) που βοηθάει στην καλή λειτουργία του πεπτικού και εντερικού συστήματος και δίνει το αίσθημα του κορεσμού για αρκετή ώρα. Η πηκτίνη επίσης βοηθάει στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό.

Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης του ακτινιδίου και η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σημαίνει ότι δεν θα προκαλέσει μια ισχυρή άμεση δόση ινσουλίνης, όπως άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Έτσι δεν θα προκληθεί αποθήκευση λίπους στο σώμα.

Το ακτινίδιο επίσης ενεργοποιεί και επιταχύνει τον μεταβολισμό. Οι χνουδωτές ίνες των ακτινιδίων βοηθούν στην δέσμευση και μετακίνηση των τοξινών από την εντερική σας οδό. Στο ακτινίδιο επίσης περιέχει καρνιτίνη είναι ένα φυσικό συστατικό του κυττάρου η οποία μετατρέπει το αποθηκευμένο λίπος σε θερμίδες και στη συνέχεια μπορούμε να το κάψουμε με άσκηση.

 

Απορρόφηση σιδήρου

Το ακτινίδιο έχει την εκπληκτική ικανότητα να διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό. Η πλούσια περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C καθώς και τα φυτοχημικά που περιέχει βοηθάνε στην απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό και προλαμβάνουν τις διαταραχές που προκαλούνται από την ανεπάρκεια σιδήρου.

 

Βοηθά την πέψη σας με ένζυμα

Το ωμό ακτινίδιο περιέχει ακτινιδίνη, ένα ένζυμο διάσπασης πρωτεΐνών που μπορεί να βοηθήσει στην χώνεψη του φαγητού όπως και η παπαΐνη στην παπάγια ή η βρωμελαϊνη στον ανανά.
Ένζυμα-Διατροφή: Θρέφεις ή Φράζεις το Σώμα σου;

Διαβάστε Επίσης  Μαϊντανός: ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός

Ύπνος

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε σεροτονίνη και φλαβονοειδή τα οποία μας χαρίζουν έναν ήρεμο ύπνο. Έρευνα έδειξε ότι όταν καταναλώνουμε ακτινίδιο πριν τον ύπνο βελτιώνουμε την ποιότητα και την διάρκεια του ύπνου μας.

 

Έχει αντικαρκινική δράση

Τα ακτινίδια περιέχουν μεγάλες ποσότητες από φλαβονοειδή και καροτενοειδή, τα οποία έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά βοηθούν σημαντικά στην προστασία και αποτροπή οξυγόνωσης του DNA. Η προστασία του DNA είναι σημαντική καθώς έτσι μειώνεται αισθητά ο κίνδυνος εμφάνισης και ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Μια μελέτη από τους Collins, Horská και Hotten έδειξε ότι ο μοναδικός συνδυασμός των αντιοξειδωτικών στο ακτινίδιο βοηθά στην προστασία του DNA των κυττάρων από οξειδωτική βλάβη. Ορισμένοι ειδικοί συμπεραίνουν ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου.

Το ακτινίδιο χάρη στην πληθώρα αντιοξειδωτικών, βιταμινών και φυτικών ινών θεωρείται αποτελεσματικό για την θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου όπως του καρκίνου του ήπατος, του μαστού, του στομάχου και του πνεύμονα.

Διαβήτης

Το ακτινίδιο έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη κι αυτό το καθιστά το ιδανικό φρούτο για όσους πάσχουν από διαβήτη καθώς βοηθάει στην διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικό επίπεδο. Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ακτινιδίου βοηθά στη ρύθμιση της αδιπογένεσης η οποία είναι σημαντική για την πρόληψη του διαβήτη.

 

Δημιουργεί αλκαλική ισορροπία

Το ακτινίδιο βρίσκεται στην κατηγορία «πιο αλκαλικά» για τα φρούτα, που σημαίνει ότι έχει πλούσια αποθέματα μεταλλικών στοιχείων που αντικαθιστούν το πλεόνασμα των όξινων τροφών που καταναλώνουν τα περισσότερα άτομα.

Μερικά από τα οφέλη μιας σωστά όξινης / αλκαλικής ισορροπίας του σώματος είναι: νεανικό δέρμα, βαθύτερος ύπνος, άφθονη φυσική ενέργεια, λιγότερα κρυολογήματα, λιγότερη αρθρίτιδα, και μειωμένη οστεοπόρωση.

 

Αρθρίτιδα

Το ακτινίδιο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έρευνες έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικό στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.
Αρθρίτιδες: 22+1 εναλλακτικοί τρόποι για να την νικήσετε

Χαρίζει υγιές δέρμα

Είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την επιδερμίδας μας και η καθημερινή κατανάλωση του μας προσφέρει μια υγιή, λαμπερή και νεανική επιδερμίδα.  Η πλούσια περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C βοηθάει στην καλή υγεία του δέρματος. Κρατάει το δέρμα σφριγηλό και επιταχύνει την επούλωση των πληγών.

Τα ακτινίδια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, ένα αντιοξειδωτικό που είναι γνωστό ότι προστατεύει το δέρμα από την εκφύλιση.  Βοηθάει στην μείωση των λεπτών γραμμών, στην εμφάνιση των ρυτίδων και προστατεύει από τις επιβλαβείς επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το δέρμα από την πρόωρη γήρανση και στην πρώιμη εκφύλιση.

 

Βοηθά στην καλύτερη πέψη

Το ακτινίδιο είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Οι συγκεκριμένες ίνες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία της πέψης, καθώς λειτουργούν ρυθμιστικά και απομακρύνουν τις περιττές για τον οργανισμό τοξίνες, ιδίως από το έντερο.

Η εν λόγω λειτουργία βοηθά στην αποτροπή της εμφάνισης του καρκίνου στο παχύ έντερο. Καταλυτική είναι και η δράση του ακτινιδίου σε προβλήματα δυσκοιλιότητας και λοιπά γαστρεντερικά προβλήματα.

 

Καταπολέμα την ανδρική στειρότητα

Λόγω του ότι το ακτινίδιο περιέχει αργινίνη, ένα αμινοξύ με αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες, βοηθά στην καλύτερη αιμάτωση της περιοχής των ανδρικών γεννητικών οργάνων, καταπολεμώντας σημαντικά τη στυτική δυσλειτουργία.

Προστατεύει από βλάβες στο DNA

Το ακτινίδιο χάρη στην πλούσια περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C σε συνδυασμό με τα καροτενοειδή και τα άλλα φαινολικά συστατικά έχει αποδειχτεί ότι έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Όλες αυτές οι φυτοχημικές ουσίες προστατεύουν το DNA των κυττάρων του σώματος μας από την οξειδωτική βλάβη που προκαλεί ελεύθερες ρίζες και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης φλεγμονών και ασθενειών.

 

Προφυλάξεις – Παρενέργειες

Αλλεργία: Το ακτινίδιο έχει πολλά ευεργετικά οφέλη στην υγεία μας όμως πριν την κατανάλωση ενημερωνόμαστε και συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας. Σε ευαίσθητα άτομα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Έρευνες έχουν δείξει ότι στο ακτινίδιο υπάρχουν σημαντικά αλλεργιογόνα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στα μικρά παιδιά. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να είναι από ήπια στοματική αλλεργία μέχρι αναφυλαξία.

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου. Να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση ακτινιδίων από άτομα που υποφέρουν από προβλήματα νεφρικής ή χοληδόχου κύστης καθώς τα οξαλικά μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη πετρών οξαλικού ασβεστίου στα νεφρά ή στη χοληδόχο κύστη.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *