Κιβωτός του Κόσμου: Νέες καταγγελίες για βασανιστήρια και σεξουαλική παρενόχληση

Σοκ προκαλούν οι νέες καταγγελίες που έρχονται στο φως για την Κιβωτό του Κόσμου, μετά την αποκάλυψη πως έχει ξεκινήσει έρευνα για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου αλλά και για ζητήματα διαβίωσης και διαχείρισης. Πως άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου.  Κιβωτός του Κόσμου: Νέες καταγγελίες για βασανιστήρια και σεξουαλική παρενόχληση

Η είδηση έγινε γνωστή χθες (17.11.2022) και έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Στο επίκεντρο της αστυνομικής έρευνας βρίσκεται προβεβλημένο στέλεχος της ΜΚΟ. Ερευνώνται καταγγελίες πως είχε κακοποιήσει σεξουαλικά αγόρια σε δομές που διατηρεί η Κιβωτός του Κόσμου. Η πρώτη καταγγελία έγινε στον Συνήγορο του Πολίτη, κρίθηκε σοβαρή και η εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική έρευνα.

Ο 19χρονος που έχει κάνει την καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση έχει ήδη καταθέσει. Είπε ότι το μέλος της ΜΚΟ έδειχνε ιδιαίτερη συμπάθεια στο πρόσωπό του, ότι του ζητούσε να τον συνοδεύει στα ταξίδια του εκτός Αττικής καθώς και ότι το 2021 το συγκεκριμένο πρόσωπο ασέλγησε εις βάρος του.

 

Σε βάρος του ίδιου προσώπου, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπήρξε κι άλλη καταγγελία, και πάλι για το 2021, για περιστατικό στη Χίο. Άνθρωπος που φιλοξενούνταν εκεί, είχε μπει σε δωμάτιο και είχε βρει τον καταγγελλόμενο να κακοποιεί να επιδίδεται σε σεξουαλικές πράξεις με νεαρό αγόρι. Ενημερώθηκε η αστυνομία, αλλά το θύμα αρνήθηκε να καταθέσει.

«Δεν μας τάιζαν, μας απομόνωναν»

Όλα αυτά ενώ στο φως έρχονται και νέες καταγγελίες – μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν ζήσει κάποια στιγμή την Κιβωτό του Κόσμου και πλέον έχουν μεγαλώσει και φύγει από τις δομές της.

Καταγγέλλουν ξύλο, πολύμηνες τιμωρίες, εκμετάλλευση, παρενόχληση, κακοποίηση. Αυτά περιγράφουν στην Καθημερινή τρεις άνθρωποι που έζησαν στην Κιβωτό του κόσμου. Ένας απ’ αυτούς, ένας 27χρονος, περιέγραψε πως άτομο που δούλευε στη δομή είχε πάει σε διαμέρισμα όπου κρατούνταν απομονωμένος, είχε ξαπλώσει δίπλα του και είχε βάλει το χέρι του στα γεννητικά όργανα του παιδιού.

Στην ερώτηση «τι κάνεις», απάντησε «θα σου αρέσει». Ο νεαρός τον χαστούκισε και ο άνδρας έφυγε. Όταν το συζήτησε με φίλο του, είχε κι εκείνος παρόμοια εμπειρία, αλλά φοβήθηκαν να το καταγγείλουν. «Την προηγούμενη χρονιά από το περιστατικό βρισκόμασταν στην κατασκήνωση στη Ραφήνα και ο βοηθός του ομαδάρχη είχε κατηγορήσει τον ίδιο άνθρωπο για ασέλγεια. Τον έβγαλαν τρελό», τόνισε ο 27χρονος.

Υποψιάζεσαι ότι το παιδί σου είναι θύμα κακοποίησης;

Ο ίδιος λέει πως είναι ευγνώμων στην Κιβωτό γιατί του έμαθαν γράμματα αλλά τονίζει ότι τον απέτρεψαν από το να πάει λύκειο. Είναι ένα παιδί που πήγε στην Κιβωτό λόγω κακοποίησης, η πλάτη του είχε ανοίξει από τους ξυλοδαρμούς του πατέρα του, ενώ τον έστελναν να ζητιανεύει στα φανάρια.Κιβωτός του Κόσμου: Νέες καταγγελίες για βασανιστήρια και σεξουαλική παρενόχληση

Αν και αρχικά η Κιβωτός του Κόσμου λέει πως έμοιαζε παράδεισος, σύντομα τα πράγματα άλλαξαν. «Μας έβαζαν τιμωρία για το παραμικρό», λέει στην Καθημερινή, παραδεχόμενος πως ήταν ατίθασο παιδί. Οι τιμωρίες (απομόνωση, αποκλεισμός από δραστηριότητες, κουβάλημα) έμπαιναν «αν αντιμιλούσες, αν νευρίαζες κάποιον υπεύθυνο, αν σου ξέφευγε βρισιά, αν δεν έκανες τα μαθήματα, αν πονούσε η μέση σου και δεν μπορούσαν να δουλέψεις».

Ήταν 14 όταν πήγε στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στον Κολωνό. Οι δουλειές, λέει, ήταν καθημερινές: καθάριζαν τουαλέτες και αποθήκες, κουβαλούσαν ψυγεία, έπλεναν, τακτοποιούσαν τρόφιμα και τους άλλαζαν ετικέτες γιατί, όπως λέει, τους ζητούσαν να μη φαίνεται ότι κάποια προϊόντα που δώριζαν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, ήταν ληγμένα!

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *