Πως μπορείς να φτιάξεις φυτά από ματσάκια μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο και άλλα βότανα που αγοράζεις από τη λαϊκή αγορά ή το σούπερ μάρκετ;

Αγοράζουμε συχνά από τη λαϊκή αγορά ή το σούπερ μάρκετ βότανα ή άλλα φυτά. Μπορούμε από αυτά να δημιουργήσουμε νέα φυτά και να τα φυτέψουμε σε γλάστρες ή στον κήπο; Να πολλαπλασιάσουμε αυτά τα βότανα; Να κάνουμε και οικονομία και να έχουμε τα δικά μας βότανα;Πως μπορείς να φτιάξεις φυτά από ματσάκια μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο και άλλα βότανα που αγοράζεις από τη λαϊκή αγορά ή το σούπερ μάρκετ;

 

Η κλασική μέθοδος πολλαπλασιασμού

Η κλασσική μέθοδος πολλαπλασιασμού φυτών και βοτάνων, βασίζεται στο να χρησιμοποιούμε ένα κλαδί από φυτά ή βότανα που έχουμε στον κήπο ή στη γλάστρα μας. Να το βάζουμε σε νερό. Να περιμένουμε να αναπτύξει ριζικά τριχίδια και στη συνέχεια να το μεταφυτεύουμε σε γλάστρα ή στο χώμα στον κήπο.

Αυτή η μέθοδος πολλαπλασιασμού έχει αποδειχθεί επιτυχημένη και χρησιμοποιείται από πολλούς καλλιεργητές για να πολλαπλασιάζουν βότανα και φυτά.

Σημεία που χρειάζεται να προσέξετε για να έχετε έναν επιτυχή πολλαπλασιασμό είναι να αλλάζετε τακτικά το νερό (αν είναι δυνατόν να μην είναι χλωριωμένο), να βοηθήσετε το φυτό με ορμόνη ριζοβολίας ή εναλλακτικά λίγο μηλόξιδο ή ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικό οξύ) και να έχετε το φυτό σε όχι απευθείας έκθεση στον ήλιο.

Μπορώ να πολλαπλασιάσω βότανα που αγοράζω από σούπερ μάρκετ, λαϊκή αγορά ή οπωροπωλεία;
Η απλή απάντηση είναι ναι, μπορείτε.

Συχνά αγοράζουμε ματσάκια από μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο και άλλα βότανα από την αγορά για χρήση στο μαγείρεμα. Και πολλές φορές, ειδικά από το 2022 και μετά, τα αγοράζουμε πολύ ακριβά.

Διαβάστε Επίσης  Έχετε αϋπνία; Τρία βότανα που μπορούν να σας βοηθήσουν

Το ξέρατε ότι μπορείτε από αυτά να αποκτήσετε τα δικά σας φυτά;

Από αυτά τα ματσάκια, μπορείτε να αποκτήσετε τα δικά σας φυτά μαϊντανού, άνηθου, δυόσμου σε γλάστρες και στο κήπο και να έχετε όσα από αυτά θέλετε, χωρίς να χρειάζεται να αγοράζετε ξανά και ξανά.

 

Η διαδικασία πολλαπλασιασμού

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή. Αρκεί τα βότανα που έχετε αγοράσει να είναι αρκετά φρέσκα.

Από τα ματσάκια μαϊντανού, άνηθου, δυόσμου που έχετε αγοράσει, ξεχωρίζεται αυτά που είναι τα πιο υγιή.

Κόβετε με ένα ψαλίδι, τη βάση διαγωνίως.

Αφαιρείτε τα πολλά φύλλα και διατηρείτε μόνο λίγα.

Βάζετε σε ένα ποτήρι ή ένα μπουκάλι νερό.Πως μπορείς να φτιάξεις φυτά από ματσάκια μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο και άλλα βότανα που αγοράζεις από τη λαϊκή αγορά ή το σούπερ μάρκετ;

Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να προσθέσετε στο νερό λίγο ορμόνη ριζοβολίας. Αν δεν έχετε ορμόνη ριζοβολίας, ρίξτε στο νερό μερικές σταγόνες μηλόξιδο (όχι απλά ξύδι) ή λίγη ασπιρίνη. Ανακατέψτε καλά.

Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα τμήματα των βοτάνων ώστε ένα σημαντικό μέρος τους (χωρίς φύλλα), να βρίσκεται μέσα στο νερό.

Τοποθετήστε τα ποτήρια με το νερό και τα βότανα σε ένα μέρος που δεν τον βλέπει απευθείας ο ήλιος.

 

Συμβουλή

Χρησιμοποιήστε περισσότερα από ένα τμήματα φυτών. Δεν είναι σίγουρο ότι όλα θα πάνε καλά και θα βλαστήσουν. Όσα περισσότερα χρησιμοποιήσετε, τόσο περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας θα έχετε.

Διαβάστε Επίσης  Εκπληκτικά εγχύματα κατά του βήχα!

Ποιά άλλα φυτά ή βότανα που αγοράζετε μπορείτε να πολλαπλασιάσετε;
Μπορείτε να δοκιμάσετε να πολλαπλασιάσετε σέλινο, σκόρδα, κρεμμύδια, πατάτες, σέλερι, τζίντζερ, μαρούλια, πράσα, βασιλικό, δενδρολίβανο, μέντα, ρίγανη, φασκόμηλο, θυμάρι που έχετε αγοράσει από την αγορά.

Η μέθοδος όμως πολλαπλασιασμού δεν είναι πάντα η ίδια. Δεν τα βάζετε όλα απλά σε νερό.

Θα σας συμβούλευα να παρακολουθήσετε το video στο Youtube:

14 βότανα και λαχανικά που αγόρασες στις αγορές και μπορείς να αναπαράγεις (14 Store Bought Vegetables & Herbs You Can Regrow)

 

Αντίλογος

Και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην υπάρξει αντίλογος σε αυτές τις πρακτικές πολλαπλασιασμού.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα ματσάκια βοτάνων ή τα λαχανικά και φυτά που αγοράζουμε από τις αγορές δεν είναι κατάλληλα για πολλαπλασιασμό.

Κι αυτό γιατί έχουν επεξεργαστεί χημικά για να διατηρούν την καλή εμφάνισή κι εμείς ως καταναλωτές να τα βλέπουμε στο ράφι και να τα επιλέγουμε.

Αυτό θα μπορούσε να έχει μία δόση αλήθειας.

Δεν είναι όμως όλα τα σημεία αγοράς το ίδιο.

Γι’ αυτό σας καλώ να δοκιμάσετε και να πειραματιστείτε.

Μπορεί με ένα ελάχιστο αρχικό κόστος να αποκτήσετε έναν ολόκληρο κήπο από βότανα και φυτά. Από βότανα που αγοράσατε σε ματσάκια από σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές.

Καλή επιτυχία!

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *