Πώς δρουν οι παιδόφιλοι στο διαδίκτυο – Τι να προσέχουν οι γονείς

Πώς δρουν οι παιδόφιλοι στο διαδίκτυο - Τι να προσέχουν οι γονείςΗ υποψήφια Διδάκτωρ ψηφιακής εγκληματολογίας, διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Κέλλυ Ιωάννου, μίλησε στο Newsbomb.gr για τη διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας και τη δράση των παιδεραστών.Πώς δρουν οι παιδόφιλοι στο διαδίκτυο – Τι να προσέχουν οι γονείς

 

Δεν έχουν τέλος το τελευταίο διάστημα οι υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας που έρχονται στο προσκήνιο. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με το ειδικό λογισμικό που διαθέτει, «σαρώνει» το διαδίκτυο και εντοπίζει ηλεκτρονικά ίχνη παιδόφιλων. Οι νέες έρευνες που ήρθαν στο προσκήνιο αποκάλυψαν άτομα τα οποία είχαν στην κατοχή τους πλήθος αρχείων παιδικής πορνογραφίας.

Η υποψήφια Διδάκτωρ ψηφιακής εγκληματολογίας, διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Κέλλυ Ιωάννου μίλησε στο Newsbomb.gr σχετικά με το διακίνηση ακατάλληλου φωτογραφικού υλικού στο διαδίκτυο, την κακοποίηση παιδιών μέσω της τεχνολογίας και τη δράση των παιδεραστών ενώ παράλληλα τόνισε τους τρόπους προστασίας από τέτοια περιστατικά.

Κέλλυ Ιωάννου: Δεν είναι παιδική πορνογραφία είναι «σεξουαλική κακοποίηση»
Αρχικά η κυρία Ιωάννου ανέφερε ότι η παιδική πορνογραφία πρέπει να καταργηθεί ως ορολογία. «Δεν υπάρχει κατηγορία στην πορνογραφία. Η πορνογραφία είναι ένα πράγμα που προϋποθέτει συναίνεση και εμπορική δραστηριότητα. Είναι σεξουαλική κακοποίηση είτε υπάρχει σωματική κακοποίηση είτε υπάρχει εξαναγκασμός, είτε υπάρχει έκθεση του ανηλίκου χωρίς τη συναίνεσή του», είπε.

Μάλιστα τόνισε ότι η κακοποίηση παιδιών μέσω τεχνολογίας δεν είναι ένα φαινόμενο το οποίο ήρθε τώρα στο προσκήνιο. «Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, το φαινόμενο αυτό θα γνωρίζει έξαρση. Μάλιστα μετά την πανδημία, δύο χρόνια μετά δηλαδή η αύξηση αυτού του φαινομένου έχει φτάσει το 60%».

Πώς δρουν οι παιδόφιλοι στο διαδίκτυο - Τι να προσέχουν οι γονείς

Tα παιδιά πλέον έχουν παρουσία στα social media από μικρή ηλικία.

«Η κοινωνία θεωρεί ότι όποιος θέλει να βλάψει έχει ένα πρόβλημα ψυχοπαθολογίας ή είναι κάποιος άγνωστος ενώ μπορεί να είναι από το κοντινό οικογενειακό περιβάλλον. Πρέπει σιγά-σιγά να αρχίσουμε να λέμε ότι τα περισσότερα περιστατικά κακοποίησης παιδιών μέσω τεχνολογίας προέρχονται από το κοντινό περιβάλλον του παιδιού αλλά και από εγκληματίες που υποτροπιάζουν», ανέφερε στο Newsbomb.gr η κυρία Ιωάννου.

«Υπάρχει μεγάλη γκάμα διακινητών που είναι παιδιά. Έχω συναντήσει περιπτώσεις που οι δράστες είναι ανήλικοι και χρησιμοποιούν σε πορνογραφικές ιστοσελίδες απαγορευτικές φωτογραφίες που είτε έχουν τραβήξει οι ίδιοι είτε έχουν βρει προκειμένου να βγάλουν λεφτά», τόνισε.

Κέλλυ Ιωάννου: Oι γονείς δεν πρέπει να ανεβάζουν υλικό από τα παιδιά τους

Η ίδια ζήτησε από τους γονείς να μην ανεβάζουν υλικό από τα παιδιά τους λέγοντας ότι το πρώτο πράγμα που βλέπουν οι παιδόφιλοι και όλοι οι σεξουαλικοί εγκληματίες είναι λέξεις κλειδιά που έχουν να κάνουν με «ώρα για μπάνιο», «ώρα ύπνου», »η πρώτη του θάλασσα». «Οι γονείς δεν γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο πορνογραφικό υλικό προέρχεται από τους ίδιους όταν κάνουν αναρτήσεις στα social media με φωτογραφίες από τα πρώτα έτη των παιδιών τους, αυτές τις αναρτήσεις κυνηγούν οι παιδόφιλοι. Δεν πρέπει να αναρτούμε τα παιδιά μας. Με τον τρόπο αυτό αφήνουμε ένα ψηφιακό ίχνος για το παιδί. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο τι ανεβάζουμε. Επιπλέον πρέπει να έχουμε ιδιωτικό προφιλ και να έχουμε άτομα που γνωρίζουμε προκειμένου να είναι κλειστός ο κύκλος», πρόσθεσε.

Διαβάστε Επίσης  Κανόνες για την ασφάλεια των παιδιών στην πισίνα!

Τι είναι η εφαρμογή eMule

Τέλος, η ίδια εξήγησε πως λειτουργεί η εφαρμογή «e-Mule»: «Η εφαρμογή αυτή δεν είναι καινούργια, υπάρχει εδώ και 20 χρόνια. Είναι μία γνωστή εφαρμογή στους καλά μυημένους χρήστες του διαδικτύου. Δεν μιλάμε για έναν δράστη αλλά για ένα ολόκληρο δίκτυο. Λειτουργεί περίπου σαν όλα τα υπόλοιπα προγράμματα ανταλλαγής αρχείων. Οι χρήστες μπορούν να μοιραστούν ο ένας με τον άλλο υλικό που δεν έχει ανέβει πουθενά, αλλά βρίσκεται αποθηκευμένο σε cloud και σε σκληρούς δίσκους. Τα αρχεία αυτά συνήθως έχουν κατέβει από το dark web και εμείς τα θεωρούμε εξαιρετικά ύποπτα».

Υπενθυμίζεται ότι την εφαρμογή αυτή χρησιμοποιούσε ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου ο οποίος ανήκει στους οκτώ μεγαλύτερους παραβάτες διακίνησης αρχείων με παιδική πορνογραφία.

Έφοδος ΕΛ.ΑΣ. σε Κηφισιά, Αθήνα: 1.874 αρχεία παιδικής πορνογραφίας

Nωρίτερα σήμερα το φως της δημοσιότητας είδαν νέες έρευνες για άτομα που είχαν στην κατοχή τους πλήθος αρχείων παιδικής πορνογραφίας πραγματοποίησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με το ειδικό λογισμικό που «σαρώνει» το διαδίκτυο και εντοπίζει ηλεκτρονικά ίχνη παιδόφιλων.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, μέσω της οποίας είχε συλληφθεί ο συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν ακόμα τέσσερις άντρες που κατέβαζαν υλικό παιδικής πορνογραφίας με παιδιά κάτω των 12 ετών.

Οι δύο από τους τέσσερις άντρες, 35 και 38 ετών, συνελήφθησαν σε Κηφισιά και κέντρο Αθήνας, ενώ για τους άλλους δύο (κάτοικοι Πειραιά) σχηματίστηκε δικογραφία. Πρόκειται για δύο άνεργους και δύο ιδιωτικούς υπαλλήλους. Στην κατοχή και των τεσσάρων υπήρχαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, 1.874 αρχεία πορνογραφίας ανηλίκων.

Διαβάστε Επίσης  Ένταση, ξύλο και τραυματίες στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Στις έρευνες που έγιναν στα σπίτια των συλληφθέντων σε Κηφισιά και Αθήνα εντοπίστηκε παράνομο υλικό σε ψηφιακά μέσα, ενώ στα σπίτια των αντρών που είναι κατηγορούμενοι αλλά δεν συνελήφθησαν δεν εντοπίστηκε παράνομο υλικό γιατί – σύμφωνα με την Αστυνομία – είχαν προλάβει να το διαγράψουν. Στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών θα επιχειρηθεί η ανάκτηση των διαγραμμένων αρχείων.

Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι οι νέες συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, μέσω της οποίας είχε συλληφθεί ο συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας. Ωστόσο, ο συγγραφέας δεν συνδέεται με τους τέσσερις άντρες που ταυτοποιήθηκαν στη συνέχεια.

Η Αστυνομία σημειώνει ότι ο 35χρονος και ο 38χρονος συνελήφθησαν στο πλαίσιο αυτόφωρης διαδικασίας – κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας – κακουργηματικού χαρακτήρα – σε βάρος δύο ακόμα ατόμων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο δράσεων για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων και έπειτα από πολύμηνη και εμπεριστατωμένη διαδικτυακή έρευνα και ανάλυση ψηφιακών δεδομένων, εντοπίστηκαν διαδικτυακοί χρήστες, εντός της ελληνικής επικράτειας, που κατείχαν πρόσφορα για διαμοιρασμό συνολικά 1.874 αρχεία πορνογραφίας ανηλίκων.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Από την επακόλουθη αστυνομική προανάκριση και κατόπιν σχετικής αλληλογραφίας με τους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, προέκυψαν τα στοιχεία των ατόμων, ενώ εξακριβώθηκαν και οι τόποι κατοικίας τους.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους, το χρονικό διάστημα από 24 Οκτωβρίου έως και 7 Νοεμβρίου 2022, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, 23 σκληροί δίσκοι και εξωτερικό μέσο αποθήκευσης ( usb).

Ειδικότερα, από την επιτόπια έρευνα που διενεργήθηκε στα ψηφιακά πειστήρια των δύο πρώτων ατόμων βρέθηκε πλήθος υλικού (φωτογραφίες και βίντεο) πορνογραφίας ανηλίκων και συνελήφθησαν. Με τις δικογραφίες, που σχηματίστηκαν σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκαν σε τακτικό Ανακριτή για διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Για τα άλλα δύο άτομα ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τους στην παράνομη δραστηριότητα, πλην όμως δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας. Στις περιπτώσεις αυτές οι σχηματισθείσες δικογραφίες υποβλήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

Πώς δρουν οι παιδόφιλοι στο διαδίκτυο – Τι να προσέχουν οι γονείς

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *