Τα 5 βασικά προϊόντα που οι τιμές τους πήραν «φωτιά» στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Τα 5 βασικά προϊόντα που οι τιμές τους πήραν «φωτιά» στα ράφια των σούπερ μάρκετΜπορεί το φυσικό αέριο να έχει πάρει την κατιούσα το τελευταίο διάστημα, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις τιμές στα βασικά τρόφιμα για τις ανάγκες του νοικοκυριού.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 9,1% τον Οκτώβριο, από 12% που ήταν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Σε αυτό το γεγονός έπαιξε σημαντικό ρόλο η πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου.

Ωστόσο, και τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκαν αυξήσεις στα βασικά τρόφιμα και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις ξεπέρασαν και το 20%.

Διαβάστε Επίσης  Στάθης Παναγιωτόπουλος: Πέντε χρόνια κάθειρξη για το revenge porn

Οι τιμές βασικών τροφίμων από το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς «τρέχουν» με ρυθμό υπερδιπλάσιο του επίσημου πληθωρισμού. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- κατά 24% ακριβότερα πωλούνται τα γαλακτοκομικά, 19,3% υψηλότερα τα δημητριακά και το ψωμί, 17,3% τα κρέατα, 16,6% τα λάδια και 13,2% τα λαχανικά.

Oι τιμές μάλιστα εκτιμάται ότι θα ανέβουν και άλλο σε ορισμένα βασικά προϊόντα, όπως είναι το ελαιόλαδο, καθώς πλησιάζουμε στις γιορτές, εφόσον πρόκειται για μια περίοδο όπου η ζήτηση αυξάνεται.

Διαβάστε Επίσης  Καιρός: Αναλυτική πρόγνωση για σήμερα

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στην κατηγορία «Διατροφή» η αύξηση τιμών ξεπέρασε το 14% σε ετήσια βάση.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *