Σκύλος και γάτα: Όλες οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Σκύλος και γάτα: Όλες οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα είναι ό,τι καλύτερο για την υγιή διαβίωση του σκύλου και της γάτας. Παρουσιάζουμε τις τροφές και τα θρεπτικά συστατικά που εξασφαλίζουν, σε μεγάλο βαθμό, τη δυνατή άμυνα των κατοικιδίων Σκύλος και γάτα: Όλες οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Τώρα που χειμωνιάζει, η παρουσία ορισμένων τροφών και θρεπτικών συστατικών στο διαιτολόγιο του σκύλου και της γάτας κρίνεται απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Μάλιστα, «υπάρχει λόγος που το κάθε τρόφιμο έχει την εποχή του, γιατί η φύση έχει σοφία.
Τον χειμώνα μας προσφέρει τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, έτσι ώστε να αντέξουμε το κρύο και τα χειμερινά κρυολογήματα, ενώ το καλοκαίρι μας δίνει τροφές που μας δροσίζουν και μας ενυδατώνουν. Είναι το πιο απίθανο σύστημα ενεργοποίησης της άμυνας του οργανισμού μας, με τρόπους που κανένας ανθρώπινος νους δεν θα μπορούσε να έχει σκεφτεί», λέει η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας.

Και καθώς ο χειμώνας είναι εδώ, η κα Παλαιολογοπούλου μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου και της γάτας μας.

Τροφές και θρεπτικά συστατικά

Το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως εξηγεί η κα Παλαιολογοπούλου, είναι ο μηχανισμός άμυνας που αναπτύσσει το σώμα ενάντια σε μολύνσεις από βακτήρια και ιούς. Τα αμυντικά κύτταρα αναπτύσσονται στην σπλήνα, τον θύμο αδένα και το λεμφικό σύστημα. Όταν υπάρχουν ελλείψεις σε ορισμένες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, λόγω κακής διατροφής, το σύστημα αυτό εξασθενεί.

«Βιταμίνες που είναι σημαντικές, είναι οι Α,Ε,C, η βήτα καροτίνη, ενώ απαραίτητα μέταλλα είναι ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Το σελήνιο είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο. Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει να επιλέγουμε τροφές, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση, καθώς προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και τις τοξίνες του περιβάλλοντος, αλλά και από τα βλαβερά χημικά που εισέρχονται στο σώμα», διευκρινίζει η κα Παλαιολογοπούλου.

Οι τροφές που βοηθούν στη βελτίωση του ανοσοποιητικού του σκύλου και της γάτας

Οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου και της γάτας, σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου, είναι:

1. Πιπεριές (πράσινες – κόκκινες – πορτοκαλί): Έχουν τέσσερις φορές περισσότερη βιταμίνη C από ό,τι ένα πορτοκάλι και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.

2. Καρότα: Πλούσια σε βήτα καροτίνη, η οποία στους σκύλους μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, αλλά όχι στις γάτες. Επίσης, περιέχουν βιταμίνη C και μαζί με τη βιταμίνη Α προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.

Διαβάστε Επίσης  Τι σημαίνει η έκφραση που παίρνει ο σκύλος σου κάθε φορά που κάνει μια ζημιά;

3. Λάχανο: Επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, με στοιχεία που μπορούν να αποτρέψουν ορισμένους τύπους καρκίνου. Περιέχει γλουταμίνη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσοποιητική λειτουργία, καθώς τα λευκά αιμοσφαίρια, όπως τα λεμφοκύτταρα, ουδετερόφιλα και μακροφάγα, χρειάζονται τη γλουταμίνη για να αναπτυχθούν, να πληθύνουν και να εργαστούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Η γλουταμίνη είναι, ακόμη, σημαντική για την καλή διατήρηση του γαστρεντερολογικού συστήματος και ειδικά του παχέος εντέρου.

Η διακεκριμένη ερευνήτρια και ολιστική κτηνίατρος, Dr. Dodds, επισημαίνει την απόλυτη σύνδεση μεταξύ ανοσοποιητικού και γαστρεντερολογικού, γιατί η ομοιόσταση, δηλαδή η ισορροπία μεταξύ των δύο, είναι ο απόλυτος στόχος για έναν υγιή οργανισμό: να μένουν τα θρεπτικά συστατικά μέσα στον οργανισμό και να αποβάλλονται οι βλαβερές τροφές και οι τοξίνες. Όταν διαταραχτεί αυτό το σύστημα, το σώμα δεν μπορεί να έχει μια κατάλληλη αντίδραση, όταν βάλλεται από μικρόβια και ιούς.
Μια κλινική μελέτη αναγνωρίζει πως η L-γλουταμίνη ομαλοποιεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού, καθώς μειώνει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις, σε εντερικό επίπεδο, και βοηθά τον οργανισμό που υποφέρει από τροφική δυσανεξία.

4. Συκωτάκια πουλιών: Είναι πραγματικά μια υπερτροφή για τον σκύλο και τη γάτα μας, καθώς περιέχουν -μεταξύ άλλων- τα σημαντικά μέταλλα σίδηρο και ψευδάργυρο, και το ιχνοστοιχείο σελήνιο – αποτελούν βασικά συστατικά για ένα υγιές ανοσοποιητικό, όπως προαναφέραμε. Το σελήνιο, για παράδειγμα, καθώς ενσωματώνεται σε πρωτεΐνες, οι οποίες με την ενσωμάτωση μετονομάζονται σε σεληνοπρωτεϊνες, παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού: έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην αντιοξειδωτική άμυνα του θυροειδούς – το μεγαλύτερο ποσοστό σεληνίου στο σώμα το βρίσκουμε στον θυροειδή αδένα.

5. Μανιτάρια shiitake: Είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό, όπως βιταμίνη D, ψευδάργυρο, σελήνιο, σίδηρο, χαλκό. Επίσης, περιέχουν πρωτεΐνη, όπως είναι το αμινοξύ γλουταμίνη, αλλά και έναν πολυσακχαρίτη που λέγεται Lentinan. Τον βρίσκουμε μόνο σε αυτά τα μανιτάρια και συμμετέχει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, καθώς αυξάνει την παραγωγή των κυττάρων Τ και NK (natural killers, δηλαδή φυσικά φονικά κύτταρα). Τα κύτταρα αυτά είναι υπεύθυνα για την φυσική ανοσία.
Τα μανιτάρια shiitake μπορούμε να τα βρούμε ολόκληρα σε αποξηραμένη μορφή ή σε σκόνη.

6. Ρόδι: Το ρόδι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C. Η βιταμίνη C ενισχύει τα αντισώματα, τα οποία, με τη σειρά τους, βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει τα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες.

7. Ηλιέλαιο: Λίγες σταγόνες ηλιέλαιο στην τροφή του σκύλου και της γάτας μας θα δώσει βιταμίνη Ε και θα βοηθήσει την ενυδάτωση του δέρματος. Το ηλιέλαιο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, βοηθά στα επίπεδα ενέργειας, στην υγεία της καρδιάς και στην ομαλή λειτουργία των οργάνων.

Διαβάστε Επίσης  Πώς να κάνεις τον σκύλο σου ευτυχισμένο ακόμα κι όταν λείπεις από το σπίτι

«Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι, εκτός από τις υγιεινές και φυσικές τροφές, καθοριστικό ρόλο πρέπει να έχουν και άλλοι παράγοντες και πρακτικές, ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να μπορέσει να αντιμετωπίσει ασθένειες και μικρόβια.

Δηλαδή το ζωάκι θα πρέπει να ζει σε ένα ασφαλές, καθαρό περιβάλλον, απαλλαγμένο από τοξίνες και βλαβερά χημικά. Αρκετά από τα χημικά φάρμακα, αλλά και τα εμβόλια, που τους δίνουμε, δεν χρειάζονται, με συνέπεια την καταστολή της υγιούς αντίδρασης του ανοσοποιητικού. Ή, κάνουν τον οργανισμό να υπερ-αντιδρά. Γι’ αυτό και έχουμε τόσες αλλεργίες και υπερβολική αντίδραση σε τροφές και συστατικά. Επίσης, τα ζωάκια μας χρειάζονται αρκετό παιχνίδι και να μη βιώνουν αγχώδεις καταστάσεις, που καταβάλλουν το ανοσοποιητικό», διευκρινίζει η κα Παλαιολογοπούλου και συμπληρώνει: «Όλα όσα προαναφέραμε είναι βασικά, ώστε το αγαπημένο μας ζωάκι να μπορέσει να ενισχύσει το αμυντικό του σύστημα και να αντέξει ό,τι εισβάλλει στον οργανισμό του. Ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε, τόσο τον μηχανισμό άμυνας, όσο και το πόσο απλό είναι να ενισχύσουμε τον οργανισμό του με απλά συστατικά και τροφές».

Tip: Απλές συνταγές για τα αδέσποτα της γειτονιάς σας

Τέλος, αν φροντίζετε κάποιο αδεσποτάκι, μπορείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό τους σύστημα φτιάχνοντάς τους απλές υγιεινές συνταγές.
Η κα Παλαιολογοπούλου προτείνει:

«Μπορείτε να δώσετε στις γατούλες της γειτονιάς ωμά συκωτάκια πουλιών – δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, σε μικρή ποσότητα. Είναι ό,τι πιο εύκολο και θρεπτικό μπορείτε να τους δώσετε για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους.

Για τα σκυλάκια και να γατάκια μπορείτε να βράσετε λίγη βρώμη και να προσθέσετε λίγο λάχανο, συκωτάκια, 1 κουτ. γλυκού ηλιέλαιο και λίγο χυμό από το ρόδι, που σας περίσσεψε. Σε βρασμένη βρώμη μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε λίγη σκόνη από μανιτάρια shiitake και 1 κουτ. γλυκού ηλιέλαιο. Καλή τους όρεξη!».

● Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στοDog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies), και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλουκαι γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *