Η βιταμίνη C προλαμβάνει την εμφάνιση του διαβήτη

Η βιταμίνη C προλαμβάνει την εμφάνιση του διαβήτη

Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με νέα έρευνα.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Η έρευνα περιέλαβε άντρες και γυναίκες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας. Όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα τους είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη σε διάστημα 12 ετών, σε σχέση με αυτούς που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα.Η βιταμίνη C προλαμβάνει την εμφάνιση του διαβήτη

Φρούτα και λαχανικά είναι η κύρια αιτία πρόσληψης βιταμίνης C στη διατροφή των δυτικών και τα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι καλοί δείκτες πρόσληψης φρούτων και λαχανικών, σημειώνουν οι Dr. Nita G. Forouhi, του Νοσοκομείου Addenbrooke στο Κέιμπριτζ και οι συνεργάτες της.

Διαβάστε Επίσης  Στρες: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα εξανθήματα που προκαλεί

Όμως αλλοιώνεται να χάνει γρήγορα την “δύναμή της”. Έτσι, είστε σίγουροι πως Παίρνετε αρκετή βιταμίνη C από τη διατροφή σας;
Όπως γράφουν στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine’, τα ευρήματα συμφωνούν με το μήνυμα των πλεονεκτημάτων που έχει η αύξηση της ολικής πρόσληψης φρούτων και λαχανικών.

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε 21.831 υγιείς άντρες και γυναίκες ηλικίας 40 έως 75 ετών για ανάπτυξη διαβήτη τύπου ΙΙ. Στην έναρξη της έρευνας όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν πληροφορίες για την υγεία τους και τον τρόπο ζωής τους καθώς και δείγματα αίματος τα οποία χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για να καθορίσουν τα επίπεδα βιταμίνης C.

Διαβάστε Επίσης  Η βιταμίνη D είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος υγείας για όλες τις ηλικίες.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 423 άντρες και 312 γυναίκες εμφάνισαν διαβήτη τύπου ΙΙ, ποσοστό 3,2%.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη ήταν 62% χαμηλότερη σε άντρες και γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης, σε σχέση με όσους είχαν τα χαμηλότερα.

Αφού έλαβαν υπόψη χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον κίνδυνο διαβήτη, όπως μεγαλύτερη ηλικία, φύλο, οικογενειακό ιστορικό, πρόσληψη αλκοόλ, άσκηση, κάπνισμα και σωματικό βάρος δεν φάνηκε να αλλάζει σημαντικά τη σχέση.

Τα αποτελέσματα παρέχουν πειστικές ενδείξεις ότι η βιταμίνη C και τα φρούτα και λαχανικά ωφελούν όσον αφορά την εμφάνιση του διαβήτη ΙΙ, καταλήγει η Forouhi.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *