Σκύλος: Σας κοιτάζει περίεργα όταν κάνετε λάθος; Δεν είναι η ιδέα σας – Αυτή είναι η εξήγηση

Σκύλος: Σας κοιτάζει περίεργα όταν κάνετε λάθος; Δεν είναι η ιδέα σας – Αυτή είναι η εξήγηση

Έχετε παρατηρήσει το σκύλο σας να σας κοιτά περίεργα όταν δε μπορείτε να κάνετε κάτι σωστά; Υπάρχει λόγος, υποστηρίζουν οι ερευνητές Σκύλος: Σας κοιτάζει περίεργα όταν κάνετε λάθος; Δεν είναι η ιδέα σας – Αυτή είναι η εξήγηση

PET

Έχετε προσέξει ότι όταν προσπαθείτε να κάνετε μια δουλειά στο σπίτι και δεν μπορείτε, ο σκύλος σάς κοιτά περίεργα; Πολλοί θα ισχυρίζονταν ότι αυτό είναι μόνο στο μυαλό σας. Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κιότο, ωστόσο, έρχεται να σας επιβεβαιώσει.

 

Τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Behavioral Processes, υποστηρίζουν ότι τα σκυλιά -και συγκεκριμένα τα θηλυκά- μας κρίνουν κρυφά όταν κάνουμε λάθη.

Ανά τα χρόνια, τα σκυλιά έχουν προσαρμοστεί στην ανθρώπινη κοινωνική ζωή, με αποτέλεσμα να έχουν αναπτύξει την ικανότητα να «διαβάζουν» τη συμπεριφορά των ανθρώπων και να επικοινωνούν αποτελεσματικά με αυτούς.Σκύλος: Σας κοιτάζει περίεργα όταν κάνετε λάθος; Δεν είναι η ιδέα σας – Αυτή είναι η εξήγηση

Προγενέστερες μελέτες έδειξαν ότι οι σκύλοι προτιμούν γενικά ανθρώπους πιο φιλικούς ή γενναιόδωρους με το φαγητό. Ωστόσο, έως τώρα δεν είχε εξεταστεί η δυνητική ικανότητα των σκυλιών να αξιολογούν κοινωνικά τους ανθρώπους με βάση την επιδεξιότητά τους. Αυτό το κενό θέλησαν να καλύψουν οι ερευνητές, γι’ αυτό και δημιούργησαν ένα πείραμα με 30 σκύλους, που παρακολουθούσαν τις κινήσεις 2 ηθοποιών, εκ των οποίων ο ένας ορίστηκε ως «ικανός» και ο άλλος ως «ανίκανος».

Διαβάστε Επίσης  Μπορώ να ταΐσω φράουλες το κουνέλι μου;

Ο «ικανός» ανέλαβε να ανοίξει επιτυχώς ένα δοχείο σε 2 δευτερόλεπτα, ενώ ο «ανίκανος» θα έκανε μια προσπάθεια 5 δευτερολέπτων, χωρίς να καταφέρει τελικά να το ανοίξει. Στη συνέχεια, πήραν δύο νέα δοχεία, εκ των οποίων το ένα περιείχε τροφή για σκύλους, ενώ το άλλο ήταν άδειο. Οι δύο ηθοποιοί προσπάθησαν να ανοίξουν τα νέα δοχεία για 30 δευτερόλεπτα, ενώ ο σκύλος παρακολουθούσε, ενώ στη συνέχεια τον άφησαν να πλησιάσει. Οι αντιδράσεις των σκύλων μαγνητοσκοπήθηκαν και στη συνέχεια αναλύθηκαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν τελικά ότι τα θηλυκά σκυλιά είχαν ανεπτυγμένη ικανότητα αξιολόγησης, καθώς παρατηρούσαν περισσότερο το άτομο που κρατούσε το δοχείο με την τροφή και ήταν πιο πιθανό να πλησιάσουν. Αντίθετα, τα αρσενικά σκυλιά δεν έδειξαν να προτιμούν ούτε το «ικανό» ούτε το «ανίκανο» άτομο.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί η αγαπημένη σας γάτα γρατσουνάει τα έπιπλα

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα θηλυκά σκυλιά είναι σε θέση να αναγνωρίσουν διαφορετικά επίπεδα ικανοτήτων στους ανθρώπους, στο βαθμό που επηρεάζει τη συμπεριφορά τους. «Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα θηλυκά σκυλιά είναι σε θέση να προσδιορίσουν την ανθρώπινη ικανότητα που επηρεάζει τη συμπεριφορά, ιδιαίτερα εάν εμπλέκεται τροφή», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Hitomi Chijiiwa.

Οι διαφορές φύλου στους σκύλους είναι ένας παράγοντας που έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν. Για παράδειγμα, έχει διαπιστωθεί ότι τα θηλυκά σκυλιά αλληλεπιδρούν περισσότερο με τους ανθρώπους από τα αρσενικά. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με το πώς το φύλο ενός σκύλου επηρεάζει τις ικανότητες κοινωνικής αξιολόγησής του.

«Ένα άλλο ερώτημα για μελλοντική έρευνα είναι εάν οι αξιολογήσεις της ικανότητας γενικεύονται σε άλλες κινητικές εργασίες ή επεκτείνονται σε χαρακτηριστικά όπως η αξιοπιστία ή η γνώση», καταλήγουν οι ερευνητές.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *