Πόνοι περιόδου: Αντί για παυσίπονα δοκιμάστε μαύρη σοκολάτα!

Πόνοι περιόδου: Αντί για παυσίπονα δοκιμάστε μαύρη σοκολάτα!Μια ευχάριστη και νόστιμη προφυλακτική θεραπεία έναντι της δυσφορίας της περιόδου συστήνει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο European Journal of Integrative Medicine. Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας κάποιες ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου και κατά την πρώτη ημέρα μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο και το άγχος της δυσμηνόρροιας. Αντίστοιχα αποτελέσματα, μικρότερης ωστόσο έντασης, σημείωσε και η ακρόαση μουσικής.Πόνοι περιόδου: Αντί για παυσίπονα δοκιμάστε μαύρη σοκολάτα!

ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Σύμφωνα με την ομάδα των Τούρκων ερευνητών, οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται από τον οργανισμό μετά την κατανάλωση σοκολάτας και την ακρόαση μουσικής ασκούν παυσίπονη και αγχολυτική δράση και, πιθανώς, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τη λήψη παυσίπονων φαρμάκων στα οποία καταφεύγουν συχνά όσες βιώνουν έντονα τα συμπτώματα της περιόδου όπως γυναίκες με ενδομητρίωση, ινομυώματα, φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και αδενομύωση (δευτεροπαθής δυσμηνόρροια) είτε με έντονους φυσιολογικούς σπασμούς της μήτρας (πρωτοπαθής).

Διαβάστε Επίσης  4 τροφές που κάθε γυναίκα θα πρέπει να τρώει καθημερινά

Στη μελέτη συμμετείχαν 64 φοιτήτριες 18-25 ετών από το Πανεπιστήμιο Manisa Celal Bayar που διακρίθηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: μια ομάδα που κατανάλωσε 40g γρ. μαύρης σοκολάτας με περιεκτικότητα σε κακάο 60% τις τρεις ημέρες πριν από την περίοδο και την πρώτη ημέρα αυτής, μια δεύτερη ομάδα που άκουγε ένα ήρεμο ορχηστρικό τραγούδι διάρκειας 29 λεπτών και 32 δευτερολέπτων -μια σύνθεση του ερευνητή νευρολογίας Juan Sebastian Martin-Saavedra για άλλη μελέτη που διερευνούσε την επίδραση της μουσικής στον πόνο- κατά το ίδιο χρονικό διάστημα και τέλος την ομάδα ελέγχου που δεν έλαβε καμία θεραπεία για τα συμπτώματα της περιόδου. Οι συμμετέχουσες βαθμολόγησαν τα επίπεδα πόνου και άγχους την πρώτη ημέρα περιόδου κατά την έναρξη και ολοκλήρωση του πειράματος.

Διαβάστε Επίσης  Σέλινο για να καθαρίσετε το παχύ έντερο

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

ο μέσος πόνος μειώθηκε από 6 στα 10 σε 5 στα 10 στην ομάδα της σοκολάτας και από 7 στα 10 σε 6 στα 10 στην ομάδα της μουσικής, ενώ παρέμεινε στο 6 καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος στην ομάδα ελέγχου.
τα επίπεδα άγχους μειώθηκαν κατά 18% στην ομάδα σοκολάτας, κατά 13% στην ομάδα μουσικής και καθόλου στην ομάδα ελέγχου.
Οι ερευνητές ανέφεραν: «Τόσο η μαύρη σοκολάτα όσο και η μουσική είχαν σημαντική επίδραση στη μείωση του πόνου και του άγχους της περιόδου σε νεαρές γυναίκες με πρωτοπαθή δυσμηνόρροια. Θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για τον έλεγχο του πόνου και του άγχους της περιόδου. Απαιτείται εντούτοις περαιτέρω έρευνα για την εξαγωγή ισχυρότερων συμπερασμάτων σχετικά με την επίδρασή τους».Πόνοι περιόδου: Αντί για παυσίπονα δοκιμάστε μαύρη σοκολάτα!

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *