Εντυπωσιακό και οικολογικό: Πώς να προστατέψετε τα φυτά σας με σόδα

  • Post category:ΚΗΠΟΣ

Εντυπωσιακό και οικολογικό: Πώς να προστατέψετε τα φυτά σας με σόδαΕντυπωσιακό και οικολογικό: Πώς να προστατέψετε τα φυτά σας με σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ένα πολύ χρήσιμο φυσικό υλικό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκτός για την κουζίνα μας για την καθαριότητα, αλλά και στον κήπο για προστατέψουμε τα φυτά μας από έντομα και ασθένειες.

Έχει ευεργετικές ιδιότητες για τα φυτά και χρησιμοποιείται για προστασία σε λαχανικά, λουλούδια, ακόμα και στο γκαζόν. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η δράση της είναι πιο αποτελεσματική σε προληπτικό επίπεδο και λιγότερο αποδοτική όταν έχουμε εκτεταμένες εντομολογικές και μυκητολογικές προσβολές.

Πως θα σώσουμε τα φυτά μας με μαγειρική σόδα

Μαγειρική σόδα για προστασία σε λαχανικά

Για την αντιμετώπιση εντόμων που προσβάλλουν τα κηπευτικά μας (όπως ο αλευρώδης, η μελίγκρα κι ο τετράνυχος), καθώς και μυκητολογικών ασθενειών (ωίδιο, περονόσπορος), ετοιμάζουμε αυτοσχέδιο οικολογικό σκεύασμα για να προστατέψουμε τα φυτά μας.

Διαβάστε Επίσης  Σκόρδο: φύτεμα καλλιέργεια

Υλικά

1 κουταλιά γλυκού μαγειρικής σόδας

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδου

2 λίτρα χλιαρού νερού

Μαγειρική σόδα για προστασία σε καλλωπιστικά φυτά

Για την αντιμετώπιση εντόμων (όπως η μελίγκρα κι ο τετράνυχος) και μυκητολογικών ασθενειών (ωίδιο, σκωρίαση, μελανή κηλίδωση) που προσβάλλουν τα λουλούδια μας, ψεκάζουμε με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα.

 

Υλικά

1 κουταλιά γλυκού μαγειρικής σόδας
1 κουταλιά γλυκού παραφινέλαιο (θερινός πολτός)
2 λίτρα χλιαρού νερού νερό
Μαγειρική σόδα στο γκαζόν
Για την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών που δημιουργούν προβλήματα στον χλοοτάπητα, ακολουθούμε την παρακάτω συνταγή για να φτιάξουμε αυτοσχέδιο οικολογικό σκεύασμα που χρησιμοποιούμε για προληπτική προστασία του γκαζόν.

Υλικά

1 κουταλιά γλυκού μαγειρικής σόδας
1 κουταλιά σούπας σακχαρούχου γάλακτος
2 λίτρα νερό
Πώς εφαρμόζουμε τις συνταγές με μαγειρική σόδα στα φυτά
Η εφαρμογή των παραπάνω συνταγών με βάση τη μαγειρική σόδα είναι ιδιαίτερα απλή. Αναμειγνύουμε τα υλικά της συνταγής σε χλιαρό νερό διατηρώντας σωστή αναλογία βάσει της ποσότητα του ψεκαστικού υγρού που θα χρησιμοποιήσουμε.

Διαβάστε Επίσης  Φυτεύουμε φασολιές στο μπαλκόνι

Ψεκάζουμε με το ψεκαστηράκι μας κάνοντας πολύ καλή διαβροχή στο φύλλωμα των φυτών μέχρι να αρχίζει να σουρώνει. Επαναλαμβάνουμε κάθε βδομάδα αν έχουμε εκτεταμένη προσβολή ή καθε 2 βδομάδες αν ψεκάζουμε σε προληπτικό επίπεδο.

Ο ψεκασμός πρέπει πάντα να γίνεται κατά το σούρουπο, όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από 30°C για να μην έχουμε προβλήματα από εγκαύματα στα φυτά. Μετά την εφαρμογή, ξεπλένουμε καλά το ψεκαστηράκι μας για να αποφύγουμε φθορές στα λάστιχά του και το αποθηκεύουμε μέχρι την επόμενη φορά.  Εντυπωσιακό και οικολογικό: Πώς να προστατέψετε τα φυτά σας με σόδα

πηγή

Αφήστε μια απάντηση