Μακροχρόνια αποθήκευση/διατήρηση τροφίμων: Αλεύρι, σιτάρι και όσπρια

Μακροχρόνια αποθήκευση/διατήρηση τροφίμων: Αλεύρι, σιτάρι και όσπρια

Πώς θα αποθηκεύσεις αλεύρι και στάρι στο σπίτι για 3 χρόνια. Συντήρηση αλεύρι με αλάτι

Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο αναφορικά με το πώς μπορεί κάποιος να συντηρήσει αλεύρι και στάρι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχει τρόπος;

Σαφέστατα υπάρχει τρόπος ώστε στο σπίτι μας να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το αλεύρι και το στάρι για πάνω από τρία χρόνια. Έτσι σε περίπτωση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης ή έναν Παγκόσμιο Πόλεμο θα μπορούμε να επιβιώσουμε.

 

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Αλεύρι με χοντρό αλάτι. Συντήρηση στο σπίτι

Ο τρόπος έρχεται από τις γιαγιάδες μας στα χωριά και είναι ιδιαίτερα γνωστός. Μπορείς να συντηρήσεις αλεύρι και στάρι για μεγάλο χρονικό διάστημα με χοντρό αλάτι! Και εδώ θα μάθεις το πώς.

 

Θα χρειαστείς τενεκέδες από τυρί φέτα. Ο ντενεκές από τυρί φέτα έχει σε αντίθεση με τον τενεκέ του λαδιού μεγάλο και εύκολο άνοιγμα ώστε να μπορούμε να τοποθετούμε το προϊόν που θέλουμε.

 

Μακροχρόνια αποθήκευση/διατήρηση τροφίμων: Αλεύρι, σιτάρι και όσπρια

Αφού έχουμε καθαρίσει και στεγνώσει ιδιαίτερα καλά τον τενεκέ ξεκινάμε και ρίχνουμε το αλεύρι. Καλό είναι σε κάποια σημεία να πιέζουμε με κάποιο εργαλείο το αλεύρι, όπως ακριβώς κάνουμε στην εσπρεσιέρα και πιέζουμε τον καφέ, ώστε να έχει όσο το δυνατόν λιγότερο αέρα.

Για αυτήν τη δουλειά μπορείτε να βάλετε λίγο χαρτί κουζίνας και να πιέζετε με το χέρι σας από πάνω το αλεύρι!
Αφού φτάσουμε στη μέση του ντενεκέ παίρνουμε χοντρό αλάτι και ρίχνουμε μία στρώση σε πάχος περίπου ένα εκατοστό. Στη συνέχεια συμπληρώνουμε ξανά με αλεύρι και αφού φτάσουμε στο πάνω μέρος του τενεκέ πάλι βάζουμε 1 με 2 εκατοστά χοντρό αλάτι.

Κλείνουμε τον τενεκέ πολύ καλά και στο σημείο αυτό θα πρέπει να φροντίσουμε να κλείσει αεροστεγώς. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρτοταινία γύρω-γύρω από το καπάκι ή την κλασσική μέθοδο που εφαρμόζουν στα χωριά, να ρίξετε λιωμένο κερί.

Προσοχή όμως. Όταν μετακινήσετε τον τενεκέ το κερί μπορεί να σπάσει. Για το λόγο αυτό φροντίστε να πάτε πρώτα τον ντενεκέ σε ένα δροσερό μέρος που θα τον τοποθετήσετε και στη συνέχεια ρίξτε από πάνω του κερί.

Μπορείτε επίσης να βάλετε με τον ίδιο τρόπο αλεύρι σε αεροστεγή γυάλινα βάζα.

Προσέξτε ώστε να είναι καλής ποιότητας και να είστε σίγουροι ότι κλείνουν αεροστεγώς. Είναι συνήθως μέχρι ενάμισι δύο λίτρα και θα χρειαστείτε αρκετά περισσότερα. Θα πρέπει να τα τοποθετήσετε σε σκοτεινό μέρος, ιδανικά και μέσα σε ένα κουτί

Διαβάστε Επίσης  Το λάθος που κάνουμε όλοι όταν αποθηκεύουμε τα λεμόνια

Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε στάρι. Και να διατηρηθεί ανέπαφο για περισσότερα από τρία χρόνια!

Πώς θα ξεχωρίσουμε στη συνέχεια το αλεύρι από το αλάτι;

Μπορούμε πανεύκολα να ξεχωρίζουμε το αλεύρι από το στάρι απλά κοσκινίζοντάς το με ένα πολύ λεπτό κόσκινο. Αυτό που θα πέσει κάτω είναι το αλεύρι ενώ το αλάτι θα μείνει πάνω στο κόσκινο. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιούμε χοντρό αλάτι.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορείτε ακόμα και να τοποθετήσετε αλεύρι με χοντρό αλάτι, αφού έτσι κι αλλιώς με ένα κόσκινο όπως είπαμε μπορείτε εύκολα να το ξεχωρίσετε χρησιμοποιώντας οικιακά βάκουμ σακουλάκια.Μακροχρόνια αποθήκευση/διατήρηση τροφίμων: Αλεύρι, σιτάρι και όσπρια

Σε μία ακόμα πιο έκτακτη και επείγουσα κατάσταση μπορείτε να εφαρμόσετε αυτόν τον τρόπο για στάρι ακόμα και με τις σακούλες που αποθηκεύουμε τα παπλώματα το καλοκαίρι και αφαιρείται από μέσα ο αέρας με τη χρήση της ηλεκτρικής σκούπας.

Βάζουμε στάρι και αλάτι από πάνω, κλείνουμε και αφαιρούμε τον αέρα

Μετά το αλεύρι τα όσπρια. Πώς θα συντηρήσεις όσπρια για 3 χρόνια

Το τελευταίο διάστημα, και με την απειλή Παγκοσμίου Πολέμου να πλανάται σε όλη τη γη, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο αναφορικά με το πώς μπορούμε να συντηρήσουμε στο σπίτι όσπρια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έτσι μετά το Viral άρθρο για το πώς αποθηκευεις αλεύρι για 3 χρόνια τώρα θα μάθεις πώς μπορείς να διατηρήσεις στο σπίτι σου φακές, φασόλια, ρεβύθια και φάβα.

Κατάψυξη: ο σύμμαχός σου κατά της σπατάλης τροφίμων

Πώς διατηρούνται τα όσπρια στο σπίτι

Τα όσπρια μπορούν να διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στο σπίτι ακόμα και πολλά χρόνια, απλά πρέπει να προσέξουμε ένα συγκεκριμένο πράγμα! Να μην πιάσουν μύγα όπως λέμε!

Τα περισσότερα όσπρια έχουν πάνω τους αυγά από έντομα τα οποία αργότερα θα γίνουν μυγάκια και θα καταστρέψουν τα φασόλια τα ρεβίθια τις φακές και τη φάβα ανοίγοντας τρύπες.

 

Στόχος μας είναι να σκοτώσουμε αυτά τα αυγά ώστε τα όσπρια να διατηρηθούν αναλλοίωτα. Για αυτό το σκοπό υπάρχουν δύο τρόποι, ο θερμός και ο ψυχρός!

Εμείς προτείνουμε τον ψυχρό, Αν όμως είναι μία διαδικασία που πρέπει να την κάνετε γρήγορα τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε το θερμό τρόπο.

Διαβάστε Επίσης  Συντηρούνται οι πατάτες στην κατάψυξη;

 

Αποθήκευση οσπρίων στο σπίτι ο ψυχρός τρόπος

Ο ψυχρός τρόπος είναι ο εξής: Παίρνουμε τα όσπρια, τα βάζουμε σε μία σακούλα και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη για 15 μέρες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα και στις συνήθεις θερμοκρασίες ενός καταψύκτη στους μείον 18, 20 ή μείον 22 βαθμούς Κελσίου δεν υπάρχει κανένα αυγό εντόμου το οποίο θα επιβιώσει.

Αν έχουμε χώρο στην κατάψυξη μπορούμε να τα αφήσουμε εκεί για όσα χρόνια θέλουμε και θα παραμένουν αναλλοίωτα! Αν θέλουμε να τα αποθηκεύσουμε εκτός κατάψυξης μπορούμε μετά τις 15 ημέρες να τα βάλουμε σε δοχεία τροφίμων που κλείνουν καλά και να ρίξουμε μέσα και λίγο χοντρό αλάτι είτε σε στρώσεις είπε διάσπαρτο. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε επίσης δαφνόφυλλα ή φύλλα μέντας αποξηραμένα!Μακροχρόνια αποθήκευση/διατήρηση τροφίμων: Αλεύρι, σιτάρι και όσπρια

Για το πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα όσπρια από το χοντρό αλάτι η απάντηση είναι απλή. Παίρνουμε την ποσότητα που θέλουμε να μαγειρέψουμε, για παράδειγμα μισό κιλό φασόλια ή μισό κιλό φακές και τα ρίχνουμε μέσα σε νερό. Ξεπλένουμε φεύγει το αλάτι και μένουν τα όσπρια καθαρά!

Αποθήκευση οσπρίων στο σπίτι ο θερμός τρόπος

Ο θερμός τρόπος είναι πιο γρήγορος αφού ο στόχος μας είναι να σκοτώσουμε τα αυγά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σε αυτή την περίπτωση βάζουμε στο φούρνο τα όσπρια μέσα σε ένα ταψί, χωρίς νερό εννοείται, ανάβουμε το φούρνο στους 80 βαθμούς και τα αφήνουμε περίπου στη μία ώρα με 90 λεπτά.

Σβήνουμε το φούρνο, αφήνουμε τα όσπρια να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μέσα σε αυτόν με κλειστή την πόρτα και στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε όπως πιο πάνω, μέσα σε δοχεία αποθήκευσης με αλάτι και δαφνόφυλλα.

Ο λόγος που προτιμάμε τον ψυχρό τρόπο, σε σχέση με το θερμό, είναι ότι αν τα όσπρια θερμανθούν σε θερμοκρασία 80 βαθμούς για 60-90 λεπτά τότε θα χρειάζονται περισσότερο χρόνο μουλιάσματος ή και μαγειρέματος ώστε να μαλακώσουν. Η γεύση τους δεν αλλοιώνεται

Μπορείτε πάντα να χρησιμοποιείτε για αποθήκευση τους τενεκέδες από τυρί φέτα όπως έχουμε πει και για το αλεύρι.

Μπορείτε πάντα να αποθηκεύετε τα όσπρια σας μέσα σε σακουλάκια απουσία αέρα. Υπάρχουν μηχανήματα που δημιουργούν κενό αέρος και αντίστοιχα κατάλληλα σακουλάκια για αυτή τη δουλειά.

πηγή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *