Θυμός και άλλες νευρικές διαταραχές: Η βοτανική προσέγγιση

Θυμός και άλλες νευρικές διαταραχές: Η βοτανική προσέγγισηΘυμός και άλλες νευρικές διαταραχές: Η βοτανική προσέγγιση
Γράφει ο φυσιοδίφης, Αρης Πέτρου Παπαδάκης:

Έχετε ποτέ θυμώσει τόσο πολύ με κάποιον που νοιώθετε το αίμα σας να ανεβαίνει στο κεφάλι σας; Να αισθάνεστε τους χτύπους της καρδιάς σας δυνατά στο στήθος σας;;
Να θέλετε να φωνάξετε, να χτυπήσετε κάποιον;; Θυμός και άλλες νευρικές διαταραχές: Η βοτανική προσέγγιση

Αν ξέρατε τι μεγάλο κακό γίνεται εκείνη τη στιγμή στον οργανισμό σας ίσως να αλλάζατε στάση. Στη βοτανολογία, η συχνή ευερεθιστότητα και εκδηλώσεις θυμού είναι μια συναισθηματική κατάσταση που σχετίζεται με το συκώτι και μια ανισορροπία της υπερβολικής θερμότητας.

Θα έχετε ακούσει τη γνωστή φράση “μου έπρηξες το συκώτι”.

Μελετώντας κάποια πράγματα, ασκώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και λαμβάνοντας βότανα που δροσίζουν, αποκαθιστούν και θρέφουν το νευρικό σύστημα, μπορούμε να διαχειριστούμε το μοτίβο της ευερεθιστότητας και να αναπτύξουμε μια νέα αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης στη ζωή μας.

Το να αισθανόμαστε ευερέθιστοι είναι μια εμπειρία που πολλοί από εμάς γνωρίζουμε καλά.
Ειδικά στην κοινωνία που ζούμε και με όλα αυτά που συμβαίνουν τελευταία το νευρικό μας σύστημα έχει υπερβολικές απαιτήσεις από εμάς.

Είτε νιώθουμε ευερεθιστότητα που εκφράζεται ως άγρυπνες νύχτες, ή αισθανόμαστε ανίκανοι να ηρεμήσουμε αρκετά για να χαλαρώσουμε, υπάρχουν πολλά βότανα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ενισχύσουμε το νευρικό μας σύστημα, να μπορέσουμε να ελέγξουμε το στρες και το θυμό μας και να ανακτήσουμε μια αίσθηση ηρεμίας.

Επειδή η κατάσταση της ευερεθιστότητας δεν αναπτύσσεται από τη μια μέρα στην άλλη, το πρώτο βήμα για την εξισορρόπηση αυτής της κατάστασης είναι η κατανόηση της απόκρισης στο στρες, του τρόπου με τον οποίο οδηγεί σε ευερεθιστότητα και του ρόλου που παίζει ο άξονας HPA σε όλα αυτά. (Ηypothalamus, Pituitary gland, Adrenal glands) Υποθάλαμος, υπόφυση, επινεφρίδια) (Δείτε το πρώτο μέρος αν δεν καταλαβαίνετε)

Τον μηχανισμό αυτόν τον αναλύσαμε στο πρώτο μέρος και όποιος θέλει μπορεί να ανατρέξει στην σχετική ανάρτηση (εδώ) και να τον θυμηθεί.

Το άρθρο αυτό θα σας βοηθήσει επίσης: Πώς λειτουργούν και συνέπειες των τριών κυρίαρχων ορμονών του στρες

-Όλο το ζήτημα είναι η αυξημένη και παρατεταμένη έκκριση κορτιζόλης από τον οργανισμό
Εάν τα επίπεδα κορτιζόλης σας είναι υψηλά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση του νευρικού συστήματος και ενδοκρινική κόπωση.

Και τα δύο οδηγούν σε ευερεθιστότητα.

Ενώ η βοτανοθεραπεία μπορεί να συμβάλει στην αίσθηση αναζωογόνησης και ευεξίας, λειτουργεί καλύτερα όταν συνδυάζεται με μια ευρύτερη ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει άλλες “θρεπτικές” “συνήθειες, όπως η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, η χρήση μιας σωστής διατροφής και ο διαλογισμός.

Με αυτήν την προσέγγιση, μπορείτε να ρυθμίσετε τη λειτουργία του άξονα HPA και να επαναφέρετε το νευρικό σας σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας και χαλάρωσης.
Σύμφωνα με τον μέντορα μου στην αστρολογική βοτανολογία και δάσκαλο μου
Sahah Popham υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες βοτάνων όσον αφορά το νευρικό σύστημα

τα τροφοαναπλαστικά νεύρων (στην ανάρτηση αυτή θα ασχοληθούμε με αυτά),
τα ηρεμιστικά νεύρων
τα υπνωτικά νεύρων.
-Τα τροφοαναπλαστικά νεύρων τρέφουν και αποκαθιστούν τους ιστούς του νευρικού συστήματος. Με τα ήπια και σωρευτικά τους αποτελέσματα, αυτά τα βότανα βοηθούν στη μείωση της συχνότητας και της έντασης της νευρικότητας, της ευερεθιστότητας και της εξουθένωσης.

-Τα ηρεμιστικά νεύρων μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκοιμηθείτε, αλλά είναι συχνά ήπιας φύσης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλη την ημέρα για να ενθαρρύνουν τη χαλάρωση.

Παρόλο που πολλά βότανα τείνουν προς την υγεία του νευρικού συστήματος, τα τροφοθεραπευτικά νεύρων είναι εκπληκτικά στη χρήση καθώς βοηθούν στην εξισορρόπηση της ενέργειας του νευρικού συστήματος.

Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δροσιστικά βότανα, όπως η Σκουτελάρια (Scutellaria lateriflora) για να ανακουφίσετε τη θερμότητα ή αντίθετα
το Βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum) για να εμφυσήσετε ζεστασιά
ή ακόμη και βότανα με ουδέτερη θερμοκρασία, όπως η Βρώμη (Avena sativa).

 

Εξαρτάται από τον “τύπο” της ιδιοσυγκρασία μας.
Αυτό σύμφωνα με την βοτανολογική αστρολογία εξαρτάται από τον γενέθλιο χάρτη του ατόμου. Επιπλέον, πολλά από αυτά τα βότανα έχουν μια τονωτική ποιότητα, πράγμα που σημαίνει ότι όσο περισσότερο τα παίρνετε, τόσο πιο δυνατά αισθάνεστε τα αποτελέσματά τους.

Αντί να παίρνετε ένα ισχυρό υπνωτικό για τα νεύρα για να ανακουφίσετε προσωρινά την κατάσταση αγωνίας σας (μια πρακτική που μπορεί να είναι χρήσιμη σε οξείες περιπτώσεις), τα τροφοθεραπευτικά νεύρων λειτουργούν αργά, διακριτικά και βαθιά για να αποκαταστήσουν το νευρικό σας σύστημα και να βιώσετε μια ισχυρή υγεία.

Διαβάστε Επίσης  Σκόρδο για την ονυχομυκητίαση

 

Αναλυτικά τροφοαναπλαστικά βότανα

Βρώμη (Avena sativa)
Μπορούμε να το βρούμε ως συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλες ή σε βάμμα.
Η διαφορά με την βρώμη που τρώμε είναι ότι ενώ οι ώριμοι σπόροι του γίνονται η γνωστή βρώμη που ξέρουμε, το εκχύλισμα βρώμης προέρχεται από τους μίσχους και τα φύλλα του, τα οποία συλλέγονται νωρίτερα όσο το φυτό είναι ακόμα πράσινο.

Ένα από τα αγαπημένα του Sajah Popham τροφοθεραπευτικά νεύρων για να δουλέψει με “ασθενείς” είναι η βρώμη. Αυτό το βότανο τονώνει και θρέφει ολόκληρη τη δομή του νευρικού συστήματος, καθιστώντας το ένα από τα καλύτερα φάρμακα για την ενίσχυση του νευρικού συστήματος, ειδικά όταν είστε υπό στρες.

Είναι μια εξαιρετική θεραπεία για άτομα που αισθάνονται κουρασμένα και σε υπερένταση. Αν και πολύ θρεπτικό ως έγχυμα, οι τροφοθεραπευτικές του ιδιότητες εκφράζονται καλύτερα σε μορφή βάμματος. Εάν χρησιμοποιείτε κάψουλες, βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε από αξιόπιστη εταιρία.

Βρώμη, πως ωφελεί και τρόποι να την χρησιμοποιήσετε

Σκουτελλάρια (Scutellaria lateriflora)
Βασικά ανακουφίζει τα νευρικά τρέμουλα (πχ ανήσυχα πόδια) τις συσπάσεις, τις ανήσυχες κινήσεις, τα “τικ” και τους μυϊκούς σπασμούς που προέρχονται από το στρες. Εάν αισθάνεστε ερεθισμό που κορυφώνεται με ταραχώδεις συνήθειες, όπως το δάγκωμα των νυχιών ή τους ακούσιους μορφασμούς του προσώπου, αυτή είναι μια εξαιρετική θεραπεία για να δοκιμάσετε.

 

Η Σκουτελλάρια βοηθά στη μείωση της ευαισθησίας στα ερεθίσματα και καταπραΰνει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Για να νιώσετε την καταπραϋντική του δράση, βράστε νερό και αφήστε το να καθίσει για λίγα λεπτά να κρυώσει πριν το ρίξετε πάνω από το βότανο.
Για τις τροφοαναπλαστικές του δράσεις,η Σκουτελάρια σε μορφή βάμματος είναι το καλύτερο.

 

Βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum)
Με το συστατικό του του υπερφορίνη, το Βαλσαμόχορτο ενθαρρύνει τους ηρεμιστικούς νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και το γάμμα-αμινοβουτυρικό (GABA) να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο σώμα. Ως αποτέλεσμα, αυτό το βότανο είναι ηρεμιστικό, μειώνει την ευερεθιστότητα και εξομαλύνει τη μελαγχολία και την κατάθλιψη.

 

Ελαφρώς θερμό, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το βότανο σε πιο κρύους μήνες, όταν η αίσθηση της ζεστασιάς μπορεί να είναι πιο εξισορροπητική από ένα δροσιστικό βότανο.
Ειδικά εάν το ζώδιο ή ο ωροσκόπος σας ανήκει στο υγρό στοιχείο.

Επειδή το St. John’s Wort (Βαλσαμοχορτο) δρα μέσω των οδών αποτοξίνωσης του ήπατος του κυτοχρώματος P450, επηρεάζει το μεταβολισμό πολλών φαρμάκων και αντενδείκνυται με πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα.

 

🌿Ashwagandha (Withania somnifera)

Το Ashwagandha είναι ταυτόχρονα τροφοθεραπευτικό των νεύρων και προσαρμογόνο.
Με τη διπλή του ποιότητα, βοηθά στην ενίσχυση του κουρασμένου νευρικού συστήματος και του ενδοκρινικού συστήματος.

Παραδοσιακά ταξινομημένο στην Αγιουρβέδα (Ινδική ιατρική), το Ashwagandha είναι ένα αναζωογονητικό τονωτικό που βοηθά στην ανοικοδόμηση, την αποκατάσταση και την αναπλήρωση της σύστασης εκείνων που συχνά αισθάνονται αδύναμοι, ανεπαρκείς και εξαντλημένοι.

Το Ashwagandha είναι ένα βότανο που λαμβάνεται καλύτερα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μια παραδοσιακή μέθοδος Ινδική συνταγή για τη χορήγηση αυτού του βοτάνου είναι να σιγοβράζετε ελαφρά τη σκόνη με γάλα (φυτικό) πάνω από τη φωτιά, να το γλυκάνετε με μέλι και να το απολαμβάνετε ως φυτικό «latte».

 

🌿Μανιτάρι χαίτης λιονταριού (Hericium erinaceus)

Πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, λίπη, αμινοξέα και πολλές βιταμίνες και μέταλλα, το Lion’s Mane όπως συνήθως λέγεται είναι ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά μανιτάρι που θρέφει το νευρικό σύστημα.

Το Lion’s Mane ενθαρρύνει την υγιή ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων και αναδομεί το περίβλημα της μυελίνης, το οποίο προστατεύει τα νευρικά κύτταρα από βλάβες. Αυτό το μανιτάρι συνδυάζεται καλά με άλλα βότανα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μορφή κάψουλας ή σαν αφέψημα.

 

🌿Kava-Kava (Piper methysticum)

Με τις ισχυρές χαλαρωτικές και ευφορικές του ιδιότητες όταν λαμβάνεται σε μέτριες δόσεις, το Kava μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος για άτομα που τείνουν να χρησιμοποιούν αλκοόλ ή κάνναβη για να χαλαρώσουν.

Ιδιαίτερα χρήσιμο για ευερεθιστότητα και ένταση σε κοινωνικά περιβάλλοντα, το Kava σας βοηθά να χαλαρώσετε. Όταν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες για παρατεταμένες περιόδους, αυτό το βότανο μπορεί να επιβαρύνει το συκώτι και να οδηγήσει σε δερματίτιδα ή εξάνθημα.

Αν και αυτό το βότανο μπορεί να μην είναι κατάλληλο για καθημερινή χρήση, ανάλογα με τη σύστασή σας και την υγεία του ήπατος, μπορεί να είναι απαραίτητο σε οξείες στιγμές ευερεθιστότητας.

Διαβάστε Επίσης  Τέσσερα «γιατροσόφια» ενάντια στη λιπαρότητα

 

🌿Πασιφλόρα (Passiflora incarnata)

Ουδέτερο προς ψύξη σε θερμοκρασία, το Passionflower λειτουργεί καλά ως έγχυμα ή βάμμα. Για μένα προσωπικά μια πολύ καλή επιλογή για όσους επιθυμούν κάτι ασφαλές και σίγουρο. Το έχω δοκιμάσει με πολύ καλά αποτελέσματα.

Με τις ηρεμιστικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες, αυτό το βότανο ανακουφίζει από το γενικό άγχος, τις εναλλαγές της διάθεσης, τη νευρικότητα, την ανησυχία και την ευερεθιστότητα που κορυφώνεται με συσπάσεις ή επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις.

Στην Αγιουρβέδα, η ευερεθιστότητα, η τελειομανία και ο θυμός θεωρούνται εκφράσεις υπερβολικής ζέστης, αλλιώς γνωστή ως pitta. Η Ayurveda χωρίζει τους ανθρώπους σε τρεις”τύπους” Vata – Pitta – Kafa. Επιπλέον, σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, ο θυμός και η απογοήτευση ταξινομούνται ως κλασικό μοτίβο του ήπατος.

Επομένως, είναι καλό να αποφεύγετε τα βότανα ή τις μεθόδους που “θερμαίνουν” φανερά, αυξάνουν την “pitta” και επιβαρύνουν το συκώτι, καθώς με την πάροδο του χρόνου μπορεί να είναι επιβαρυντικά.

Πράγματι, η απογοήτευση, ο θυμός και η ευερεθιστότητα αποδίδονται κλασικά σε ένα μοτίβο που αναφέρεται ως «η πυρκαγιά του ήπατος που ανεβαίνει» στην Κινεζική Ιατρική. Αυτό το μοτίβο μοιάζει με μια περίσσεια θερμότητας που συσσωρεύεται σε ένα ήπαρ που είναι φραγμένο και δεν μπορεί να διανείμει αυτή τη θερμότητα σε όλο τον οργανισμό.

Εδώ μπορούμε να δούμε έντονους πονοκεφάλους ή ημικρανίες, ένα κοκκινισμένο πρόσωπο, ένταση στον λαιμό και τους ώμους, πόνους στον αυχένα και εκρήξεις θυμού, απογοήτευσης και ευερεθιστότητας.

 

Στη δυτική βοτανολογία αναφερόμαστε σε αυτό ως κατάσταση ιστού
θερμότητας/διέγερσης και στην ιατρική αστρολογία, περίσσεια του Άρη.

Επισήμανση
Αν και τα βάμματα έχουν πολλές θετικές ιδιότητες, μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για χρήση όταν παίρνετε βότανα για ευερεθιστότητα, καθώς η περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ μπορεί να συμβάλει σε προϋπάρχουσα πίττα ή ανισορροπία του ήπατος.
Επομένως, οι κάψουλες αποτελούν μια εναλλακτική λύση χωρίς οινόπνευμα.

Τα αφεψήματα και τα εγχύματα είναι επίσης καλές επιλογές και προσφέρουν το πλεονέκτημα της γεύσης του βοτάνου με το οποίο εργάζεστε.

Εάν επιλέξετε κάψουλες, ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσουμε φαρμακευτική ισχύ είναι να τις προετοιμάζουμε μόνοι μας.
Σε μελλοντική ανάρτηση θα δώσουμε αναλυτικά οδηγίες πως να φτιάχνουμε μόνοι μας τις βοτανικές μας κάψουλες.Θυμός και άλλες νευρικές διαταραχές: Η βοτανική προσέγγιση

ΠΩΣ ΕΊΝΑΙ ΓΕΝΙΚΑ Η ΖΩΗ ΣΑΣ

Εάν αντιμετωπίζετε συχνά ερεθισμό, πιθανότατα υπάρχει ένας παράγοντας που συμβάλλει σε αυτήν την κατάσταση.

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να πίνουμε ένα βότανο κάθε φορά που αισθανόμαστε εκνευρισμένοι,ωστόσο αν το κάνουμε χωρίς να αντιμετωπίσουμε τη βασική αιτία, θα είναι απλά σαν να κουκουλώνουμε το πρόβλημα.

Όταν έχετε χρόνο μόνοι σας, δοκιμάστε να κάνετε έρευνα για πληροφορίες που μπορεί να σας διαφωτίσουν γιατί νιώθετε εκνευρισμένοι τόσο συχνά.

👉Για παράδειγμα, πώς είναι η διατροφή σας, η κατανάλωση αλκοόλ και το πρόγραμμα ύπνου σας;
👉Η κακή διατροφή, η κατανάλωση τροφών στα οποία έχετε δυσανεξία ή ευαισθησία, η υψηλή πρόσληψη αλκοόλ, η υπερβολική κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης και ο κακός ύπνος συμβάλλουν στην ευερεθιστότητα και πρέπει να αντιμετωπίζονται πρώτα και κύρια.

 

Επιπλέον, είναι χρήσιμο να κάνετε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως:
🍬 Πότε ένιωσα έτσι για πρώτη φορά;
🍬Πώς ήταν οι συνήθειές μου όταν ένιωσα τη μεγαλύτερη ευτυχισμένη περίοδο της ζωής μου;
🍬 Τι κάνω τώρα που συνεισφέρει ή αφαιρεί τα αισθήματα γαλήνης;
🍬Ποιο είναι ένα πράγμα που μπορώ να κάνω για να αυξήσω τα αισθήματα ηρεμίας μου σήμερα;
🍬 Πότε νιώθω ιδιαίτερα ευερέθιστος και ποιες είναι οι συνθήκες που προηγούνται;

Είναι αλήθεια, ο κόσμος είναι γεμάτος με ερεθίσματα που μπορεί να μας επηρεάσουν όπου κι αν κοιτάξουμε.
Με τη συνεχή ένταση των δύσκολων καιρών που βιώνουμε τη συνεχή ροή των αλλαγών, που συμβαίνουν στη ζωή μας είναι πιο σημαντικό από ποτέ να υποστηρίζουμε το νευρικό μας σύστημα με μια πολύπλευρη προσέγγιση.Θυμός και άλλες νευρικές διαταραχές: Η βοτανική προσέγγιση

Καταναλώνοντας μια θρεπτική διατροφή, ζώντας έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, ασκώντας έρευνα και παίρνοντας βότανα που υποστηρίζουν, τονώνουν και θρέφουν το νευρικό μας σύστημα, είμαστε σε καλό δρόμο για ένα νέο κεφάλαιο της ζωής μας – ένα κεφάλαιο όπου θα βιώσουμε την ηρεμία και την ανακάλυψη ενός βαθύτερου νοήματος του περάσματος μας από αυτήν την ζωή.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *