ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ: ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ: ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ: ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 

Ποιοι γιορτάζουν 01 Οκτωβρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο:

Η εορτή της Άγιας Σκέπης της Θεοτόκου η οποία τελούνταν από παλαιότατων χρόνων την 1η Οκτωβρίου, ήταν ανάμνηση του θαύματος το οποίο είδε ο Όσιος Ανδρέας.

Κατά τη διάρκεια μιας αγρυπνίας στο παρεκκλήσι της «Αγίας Σορού» του ναού των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη, ο Όσιος Ανδρέας είδε την Θεοτόκο να προχωράει από τις βασιλικές πύλες προς το θυσιαστήριο ανάμεσα σε λευκοφορους άγιους, από τους οποίους ξεχώριζαν ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος.

Διαβάστε Επίσης  Ψυχοσάββατο 2024: Πότε πέφτουν; Επίσημα και ανεπίσημα Ψυχοσάββατα

Εορτολόγιο-Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 1 Οκτωβρίου: Ανανίας, Νίνος,Θηρεσία,Ρωμανός, Ρωμάνα, Ρωμανή

Όταν έφθασε στο θυσιαστήριο γονάτισε και προσευχόταν για πολλή ώρα, κλαίγοντας και παρακάλωντας τον Υιό της για την σωτήρια του κόσμου.

Όταν ολοκλήρωσε την δέησή της, έβγαλε από το κεφάλι της το αστραφτερό μαφόριο, που φορούσε και με μία κινήση το άπλωσε σαν σκεπή επάνω από το εκκλησίασμα. Έτσι απλωμένο το έβλεπε για αρκετή ώρα ο Όσιος Ανδρέας μαζί με τον Επιφανιο, που τον συνόδευε.

Όσο φαινόταν εκεί η Θεοτόκος, φαινόταν και η ιερή εσθήτα να σκορπίζει τη Χάρη της. Όταν εκείνη άρχισε να ανεβαίνει προς τον ουρανό, άρχισε και η Θεία Σκέπη να συστέλλεται και σιγά – σιγά να χάνεται.

Διαβάστε Επίσης  Ο πειρασμός βάζει εμπόδια και στριμώχνεται ο άνθρωπος

Το ιερό αυτό μαφόριο που φυλασσόταν εκεί συμβόλιζε την Χάρη και την προστασία που παρέχει η Παναγία στους πιστούς.

 

Κοντάκιον
Ἦχος πλ. δ’. Τῇ ὑπερμάχῳ.

Τῇ Θεοτόκῳ οἱ Πιστοὶ νῦν προσπελάσωμεν, καὶ τὸ μαφόριον αὐτῆς κατασπασώμεθα, ἀναμέλποντες ἐφύμνια κατὰ χρέος. Σκέπη πέλει γάρ, πιστοὺς σκέπουσα ἅπαντας, καὶ φρουροῦσα ἐκ παντοίων περιστάσεων, τοὺς κραυγάζοντας, χαῖρε Σκέπη ὁλόφωτε.

 

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ: ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 

 

ekklisiaonline.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *