Συντηρούνται οι πατάτες στην κατάψυξη;

Συντηρούνται οι πατάτες στην κατάψυξη;Οι πατάτες είναι ένα αγαπημένο άρτυμα που ταιριάζει με τα πάντα, ενώ τρώγεται ως ορεκτικό και ως κυρίως. Συνήθως είναι ένα υλικό που καταναλώνεται εύκολα και γρήγορα και που αγοράζουμε συχνά. Ωστόσο, αν θέλουμε να τις συντηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, τι κάνουμε; Μπορούμε να τις βάλουμε στην κατάψυξη, ώστε να κρατήσουν για μήνες;

Οι πατάτες μπαίνουν στην κατάψυξη αλλά για να συντηρηθούν σωστά είναι καλύτερο να τις κόψουμε και να τις βράσουμε. Οπότε η διαδικασία είναι λίγο χρονοβόρα… Επειδή οι πατάτες αποτελούνται κατά 80% από νερό, το βράσιμο σε νερό τις βοηθά να διατηρήσουν τη γεύση και την υφή τους όταν καταψυχθούν.

Έχουμε παρακάτω έναν οδηγό, που θα σας βοηθήσει να καταψύξετε τις πατάτες σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Προτού αποφασίσουμε να τις καταψύξουμε, πρέπει να έχουμε στο νου μας τα παρακάτω:

Τι πατάτες βάζουμε στην κατάψυξη

Προτιμούμε να καταψύχουμε πατάτες που μόλις έχουμε αγοράσει, ώστε να είναι πιο φρέσκες. Αν είναι πιο μαλακές, αν έχουν αρχίσει να βγάζουν βλαστούς, τότε είναι καλύτερο να μην τις επιλέξουμε.

Διαβάστε Επίσης  Μακροχρόνια αποθήκευση/διατήρηση τροφίμων: Αλεύρι, σιτάρι και όσπρια

Κόβουμε τις πατάτες στα σχήματα που επιθυμούμε

Το κόψιμο είναι πολύ σημαντικό για τη μετέπειτα χρήση της πατάτας. Αν τις θέλουμε για τηγανητές, θα επιλέξουμε να τις κόψουμε μακρόστενες ή στρογγυλές. Αν τις θέλουμε για ψητές, το πάχος θα είναι μεγαλύτερο. Αν δεν είμαστε σίγουροι για το πώς θα χρησιμοποιήσουμε τις κατεψυγμένες πατάτες, τότε τις κόβουμε είτε στη μέση είτε στα τέσσερα.
Σε όλες τις περιπτώσεις, καταψύχουμε τις πατάτες χωρίς τη φλούδα τους.

Βράζουμε τις πατάτες

Βάζουμε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και αφού βράσει, ρίχνουμε μέσα τις πατάτες που θέλουμε να καταψύξουμε. Τις αφήνουμε να βράσουν για λίγο, όχι να μαγειρευτούν. Πόσο; Αυτό εξαρτάται από το μέγεθός τους. Υπολογίζουμε 3-5’ για τα μικρότερα μεγέθη και 4-7’ για τα μεγαλύτερα.

Διαβάστε Επίσης  Παντζάρια φέτες, έτοιμα για χρήση στο ψυγείο

Στεγνώνουμε

Τις στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι και πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απομακρύνουμε την υγρασία. Στη συνέχεια, αφού έχουν κρυώσει εντελώς, τις τοποθετούμε σε μια μεγάλη λαμαρίνα (όπου έχουμε στρώσει καλύτερα και λαδόκολλα), τις απλώνουμε καλά, ώστε να μην ακουμπάει η μια την άλλη και τις καταψύχουμε για 6-12 ώρες, έως ότου κάθε κομμάτι παγώσει εντελώς.

Η τελική αποθήκευση

Αφού κάθε ξεχωριστό κομμάτι έχει παγώσει καλά, τότε μπορούμε να τα συσκευάσουμε όλα μαζί είτε σε αεροστεγές σκέυος είτε σε ειδική σακούλα. Τα διατηρούμε στην κατάψυξη έως και 3 μήνες.

 

 

 

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *