Φρέσκα και αποξηραμένα σύκα: σωστή συντήρηση

Φρέσκα και αποξηραμένα σύκα: συνταγές και σωστή συντήρησηΤα σύκα είναι γνωστά από την αρχαιότητα για την πολύτιμη διατροφική τους αξία. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, τα αποξηραμένα σύκα διατηρούν και περιλαμβάνουν ακόμα περισσότερα διατροφικά στοιχεία που τα καθιστούν πολύτιμα για τον οργανισμό μας.
Τα φρέσκα σύκα συγκαταλέγονται στα ευπαθή φρούτα, αφού δεν αντέχουν πολύ σε θερμοκρασία δωματίου και στο ψυγείο.

Οι ποικιλίες των σύκων είναι πολλές, με κυριότερα τα Βασιλικά σύκα ή βασιλόσυκα του Αυγούστου με μελένια ψίχα και κατακόκκινα σποράκια.

Επίσης τα σύκα χωρίζονται σε άγρια άνυδρα σύκα, αλλά και σε ποτιστικά καλλιεργήσιμα. Η γεύση τους είναι η μέρα με τη νύχτα. Όποιος έχει δοκιμάσει άγρια άνυδρα σύκα από συκιές ξερικές στα νησιά του Αιγαίου δεν μπορεί να τα συγκρίνει με τα ποτιστικά καλλιεργημένα σύκα σε καμία περίπτωση.

Τα φρέσκα σύκα ωριμάζουν σε πολύ ζέστη, γι αυτό και κάνουν την εμφάνιση τους στις αρχές του Αυγούστου.

Το πολύ για 1 μήνα τα απολαμβάνουμε φρέσκα ολόκληρα, αφού τα πλύνουμε πολύ καλά. Τα σύκα τρώγονται και με τη φλούδα τους ολόκληρα.

Αγοράζοντας φρέσκα σύκα λευκά ή μαύρα, αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να είναι ώριμα, αλλά σχετικά σφιχτά, με συμπαγή σάρκα, χωρίς χτυπήματα και στίγματα. Μην αγοράζετε πολύ μαλακά σύκα, γιατί δεν αντέχουν πάνω 1 ημέρα στο ψυγείο. Αυτά είναι βέβαια ιδανικά για μαρμελάδα.

Διαβάστε Επίσης  Δαμάσκηνα και οφέλη στην υγεία

Τα σύκα που θα αγοράσετε πρέπει να έχουν κοτσανάκι με σχετική υγρασία, να είναι ώριμα, σφιχτά και να μην έχουν καθόλου σκασίματα. Τα σκασμένα σύκα δεν διατηρούνται πάνω από 1 ημέρα.

Χωρίς να τα πλύνετε, θα πρέπει να τα βάλετε σε μπολ και να τα σκεπάσετε. Διατηρήστε τα στο πάνω ράφι του ψυγείου ή στο συρτάρι φρούτων. Διατηρούνται για 3 περίπου ημέρες. Πριν τα καταναλώσετε πλύντε τα καλά.

Τα φρέσκα σύκα γίνονται μαρμελάδα, γίνονται τάρτα, κέικ και μαγειρεύονται κανονικά με χοιρινό ή κοτόπουλο.

Τα φρέσκα σύκα διατηρούνται στην κατάψυξη για πολλούς μήνες. Αφού τα πλύνετε απαλά και τα στεγνώσετε πολύ καλά, τα φυλάτε σε σακούλα τροφίμων που κλείνει αεροστεγώς. Διατηρούνται έτσι για πολλούς μήνες και είναι ιδανικά για smoothies, παγωτό ή σάλτσα σύκου για γλυκά ή φαγητά.

Τα φρέσκα σύκα για να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, αποξηραίνονται στον καυτό καλοκαιρινό ήλιο και διατηρούνται έτσι αποξηραμένα για πάνω από 1 χρόνο.

Διαβάστε Επίσης  Αβοκάντο:7 λόγοι για τους οποίους αξίζει να υπάρχει στην διατροφή μας

Τα αποξηραμένα σύκα είναι ένα υγιεινό σνακ. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη και χοληστερόλη και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μέταλλα. Περιέχουν μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Γι αυτό αποτελούν το ιδανικό και πιο υγιεινό σνακ ακόμα και σε περιόδους δίαιτας. Καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Πάντα θα συμβουλεύεστε το γιατρό σας για την διατροφή σας.

Τα αποξηραμένα γεμιστά σύκα, οι λεγόμενες Παστελαριές, όπως τα λέμε στην Πάρο, είναι το πιο υγιεινό σνακ για την καθημερινότητα σας, αλλά στα νησιά μας συνοδεύουν τα τοπικά αποστάγματα. Κάθε σπίτι φτιάχνει τα δικά του αποξηραμένα σύκα.

Τα σύκα γίνονται παστέλι το περίφημο Συκοπάστελο ή Συκομαίδα της Σύρου και είναι το ιδανικό σνακ -γλυκό.

Επίσης, τα φρέσκα σύκα γίνονται μέλι. Το λεγόμενο συκόμελι, είναι πυκνό σιρόπι κάτι ανάμεσα σε πετιμέζι και κρέμα βαλσαμικού και συνοδεύει τέλεια τα ψητά, μαγειρευτά κρέατα και κυνήγια και είναι ιδανικό για σαλάτες, να γαρνίρεις γλυκά κέικ κλπ, αλλά και για μιναρέδες.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *