Σταφύλι «η ευτυχία της φύσης»

Σταφύλι «η ευτυχία της φύσης»

Σταφύλι «η ευτυχία της φύσης»

 

Διανύουμε την περίοδο του πιο αγαπημένου φρούτου, το σταφύλι.

Ένα φρούτο με πολλά οφέλη για τον άνθρωπο και αρκετά παράγωγα που νοστιμεύουν το φαγητό μας αλλά και τη ζωή μας. «Οίνος ευφραίνει καρδίαν».

Το σταφύλι έχει αρκετά παλιά ιστορία. Ο Όμηρος εκθειάζει τις αρετές του φρούτου και στηλιτεύει την κατάχρησή του. Τα προϊόντα του είναι ο μούστος , το κρασί, το ξύδι και οι σταφίδες.

Το σταφύλι αποκαλείται «το ευτυχές δημιούργημα της φύσης». Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β ,C, κάλιο, Φλαβονοειδή, γνωστά και ως βιταμίνη Ρ, τα οποία εκτός από καρδειοπροστατευτική δράση, χρησιμοποιούνται στη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων.

Επίσης περιέχει την κουερσιτίνη, η οποία προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις και από τον καρκίνο. Ένα τόσο θρεπτικό φρούτο και τα 100 γρ σταφυλιού αποδίδουν μόλις 80 θερμίδες.

Διαβάστε Επίσης  Σόγια, ένα κλειδί για μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά

 

Σταφύλι «η ευτυχία της φύσης»

 

Tο σταφύλι ενισχύει επίσης τα επίπεδα οιστρογόνων, μάχεται τα μικρόβια, αυξάνει την απορρόφηση ψευδαργύρου, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη επούλωση των πληγών, την καλύτερη γεύση και όσφρηση, πέψη, σεξουαλική ικανότητα, πρόληψη της αρτηριακής υπέρτασης, αναστολή υπερτροφίας του προστάτη.

 

Eπίσης πιο συγκεκριμμένα έχει:

Αντιφλεγμονώδης δράση: αναστέλλουν την απελευθέρωση της ισταμίνης και της προσταγλανδίνης, οι οποίες είναι υπέυθυνες για τη φλεγμονή.

Αντιαλλεργική δράση: οι πάσχοντες από αλλεργία αναφέρουν σημαντική ανακούφιση με τη χρησιμοποίηση του εκχυλίσματος σταφυλιού.

Αντιελκωτική δράση:Τα βιοφλαβονοειδή βοηθούν στην επούλωση των ελκών μειώνοντας την έκκριση ισταμίνης.

Προστατευτική δράση: 1-2 ποτηράκια κόκκινο κρασί κατά τη διάρκεια των γευμάτων έχει προστατευτικό αποτέλεσμα κατά της καρδιακής νόσου. Τα βιοφλαβονοειδή προστατεύουν το κυτταρικό DNA από την οξειδωτική καταστροφή.

Διαβάστε Επίσης  Ρίξτο στη σοκολάτα και ξέχνα το βήχα

Βελτιωτική δράση: άτομα που λαμβάνουν βιοφλαβονοειδή συχνά αναφέρουν βελτιωμένη πνευματική διαύγεια.

Βέβαια έχει παρεξηγηθεί για το Σακχαρώδη Διαβήτη και συχνά ακούμε ότι απαγορεύεται η κατανάλωσή του από τους ασθενείς αυτούς. Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, μην ανησυχείτε!!

Ένα διατροφολογικό πλάνο εξειδικευμένο στην πάθησή σας από πτυχιούχο διατροφολόγο-διαιτολόγο θα ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα χωρίς να στερηθείτε αυτό το αγαπημένο φρούτο. Άλλωστε ας μη ξεχνάμε ότι συνεπάγονται και άλλοι παράγοντες καθώς επίσης οι μερίδες και οι συνδυασμοί των τροφών παίζουν τεράστιο ρόλο.

Αυτήν την εποχή λοιπόν ας χαρούμε όλα τα οφέλη που μπορεί να μας χαρίσει για την υγεία του οργανισμού μας και να απολαύσουμε αυτήν την υπέροχη γεύση του σταφυλιού και των παράγωγών του

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *