Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2022: Πότε είναι και γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του θερισμού»

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2022: Πότε είναι και γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του θερισμού»

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2022: Πότε είναι και γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του θερισμού»

Πότε θα δείτε την πανσέληνο του Σεπτεμβρίου 2022.

Πλησιάζει η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου για το 2022, η οποία το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου, θα στολίσει το νυχτερινό ουρανό.

Σημειώνουμε ότι το φεγγάρι θα φαίνεται πλήρες και την προηγούμενη ημέρα, έτσι θα απολαύσουμε την πανσέληνο για δύο διαδοχικές

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2022 – Το μπέρδεμα με τη φθινοπωρινή ισημερία

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πανσελήνους, η ονομασία «Φεγγάρι του θερισμού» δεν αναφέρεται απαραίτητα στο ολόγιομο φεγγάρι του Σεπτεμβρίου, αλλά σε οποιαδήποτε πανσέληνο «πέφτει» πιο κοντά στην φθινοπωρινή ισημερία.

Σημειώνουμε ότι κατά την φθινοπωρινή ισημερία, η μέρα με τη νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια, ενώ πρόκειται και για την ημέρα που ξεκινά και επίσημα το φθινόπωρο στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη.Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2022: Πότε είναι και γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του θερισμού»

Διαβάστε Επίσης  ΗΛΙΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 8-9-10-11-12

Καθώς η φθινοπωρινή ισημερία κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα μεταξύ 22 και 23 Σεπτεμβρίου, αυτό σημαίνει ότι ως «Φεγγάρι του θερισμού» μπορεί να ονομαστεί είτε η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου είτε εκείνη του Οκτωβρίου, αναλόγως με το ποια από τις δύο τυχαίνει να βρίσκεται πιο κοντά στην ισημερία.

Λαμβάνοντας υπόψη μας ότι, φέτος, η φθινοπωρινή ισημερία θα σημειωθεί στις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ οι πανσέληνοι Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου στις 10 και 9 του εκάστοτε μήνα αντίστοιχα, για το 2022 η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου θα είναι εκείνη που θα φέρει το όνομα «Φεγγάρι του θερισμού».

Στις περιπτώσεις που η πανσέληνος του Οκτωβρίου λαμβάνει τη συγκεκριμένη ονομασία, τότε εκείνη του Σεπτεμβρίου βαφτίζεται ως «Φεγγάρι του Καλαμποκιού», καθώς αυτή την περίοδο οι ιθαγενείς της Αμερικής συνήθιζαν να θερίζουν το καλαμπόκι τους.

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2022 – Γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του θερισμού»
Σε αντίθεση με άλλες πανσελήνους, το «Φεγγάρι του θερισμού» ανατέλλει περίπου την ίδια ώρα, για αρκετές διαδοχικές μέρες κατά τη διάρκεια του μήνα, την ώρα που δύει και ο ήλιος πάνω-κάτω.

Διαβάστε Επίσης  Συντάξεις: Ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι γλιτώνουν το «ψαλίδι» σε κύριες και επικουρικές

Έτσι, οι αγρότες θα έχουν περισσότερη ώρα για να ολοκληρώσουν το θερισμό τους, κάτω από το φως του φεγγαριού, προτού έρθει το κρύο και το σκοτάδι του φθινοπώρου.

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2022 – Άλλα ονόματα
Τυπικά, οι περισσότερες ονομασίες των πανσελήνων που χρησιμοποιούνται από το Ημερολόγιο του Παλιού Αγρότη, προέρχονται από κάποια φυλή ιθαγενών της Αμερικής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά διαφορετικά ονόματα για το ίδιο φεγγάρι, ανάλογα με τις τοπικές παραδόσεις.

Μερικά εναλλακτικά ονόματα για την πανσέληνο του Σεπτεμβρίου είναι:

Φθινοπωρινό φεγγάρι (Φυλή Κρι)
Φεγγάρι των πεσμένων φύλων (Φυλή Οτζιμπούε)
Φεγγάρι των καφέ φύλων (Φυλή Λακότα)
Φεγγάρι των παιδιών (Φυλή Τλινγκίτ, αναφέρεται στην περίοδο που απογαλακτίζονται τα νεογνά ζώα)
πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *