Τρόποι να παγώσουμε το πεπόνι και πώς να το κάνουμε

Η κατάψυξη θεωρείται ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους διατήρησης φρούτων, μούρων και λαχανικών για το χειμώνα. Λαμβάνοντας υπόψη την υδαρή σάρκα του, είναι δυνατόν να παγώσει το πεπόνι και τι θα προέλθει από αυτό; Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για μεθόδους διατήρησης της δομής, της γεύσης και των οφελών για την υγεία των φρούτων από τον ήλιο.

Μπορεί το πεπόνι να καταψυχθεί

Υπάρχει η άποψη ότι το πεπόνι δεν είναι το πιο κατάλληλο προϊόν για κατάψυξη. Συχνά, οι κακές εμπειρίες πηγάζουν από τη διακοπή της τεχνολογίας. Η γνώση των αποχρώσεων της επιλογής και της προετοιμασίας του προϊόντος επιτρέπειδιατηρεί τις βιταμίνες και κάντε μια υπέροχη προετοιμασία για το χειμώνα.

Τι συμβαίνει στη σύνθεση και τη γεύση

Η χημική σύνθεση του πεπονιού παραμένει αμετάβλητη όταν καταψύχεται, κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί για τη δομή του πολτού. Τα φρούτα είναι 90% νερό. Κατά την αργή κατάψυξη, το υγρό μετατρέπεται σε κρύσταλλοι, οι οποίοι σπάνε τις ίνες. Γι ‘αυτό, μετά την απόψυξη, τα αρχικά πυκνά κομμάτια μετατρέπονται σε κουάκερ. Για να αποφευχθεί αυτό, οι ειδικοί μαγειρικής συμβουλεύουν, εάν είναι δυνατόν, να χρησιμοποιούν ξηρό πάγο ή να δίνουν αμέσως στον πολτό τη συνοχή του πουρέ. αναφορά…

Το πεπόνι έχει πλούσια χημική σύνθεση: περιέχει βιταμίνες A, C, E, K, PP, ομάδα Β, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, πυρίτιο, νάτριο, θείο, χλώριο, φώσφορο, ιώδιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, χαλκό.

Πώς να επιλέξετε και να προετοιμάσετε φρούτα

Συστάσεις για την επιλογή ενός πεπονιού για κατάψυξη:

  • Αν θέλετε να διατηρήσετε την τροφή ανέπαφη, αναζητήστε ώριμα φρούτα με σάρκα.
  • Οι καλύτερες ποικιλίες είναι Cantalupa, Kolkhoznitsa, Torpedo, Persian.
  • Εξετάστε το δέρμα για τυχόν σήψη, βαθουλώματα ή ρωγμές.
  • Ένα έντονο άρωμα υποδηλώνει ότι κρατάτε ένα πλήρως ώριμο φρούτο.
  • Η ουρά πρέπει να είναι στεγνή και ο ήχος όταν χτυπιέται πρέπει να είναι σιγασμένος.

Ο αλγόριθμος των ενεργειών πριν από το πάγωμα έχει ως εξής:

  • Ξεπλύνετε το πεπόνι με τρεχούμενο νερό και στεγνώστε με χαρτί ή πετσέτα βάφλας.
  • Χωρίστε τα φρούτα στα μισά.
  • Αφαιρέστε το ινώδες τμήμα και τους σπόρους με ένα κουτάλι ή μαχαίρι.
  • Χωρίστε σε σφήνες και αφαιρέστε το φλοιό μαζί με 1 cm του λευκού τμήματος.
  • Κόψτε τον πολτό ανάλογα με την περαιτέρω μέθοδο κατάψυξης.
Διαβάστε Επίσης  Ποια μαγειρεμένα φαγητά μπορούν να μπουν στην κατάψυξη;

Τρόποι να παγώσουμε το πεπόνι και πώς να το κάνουμε

Πώς να παγώσει

Για την προετοιμασία πεπονιών για το χειμώνα στον καταψύκτη, χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι: σε κομμάτια; σε σιρόπι ζάχαρης ή σκόνη · με τη μορφή πουρέ ή σορμπέ. χρησιμοποιώντας ξηρό πάγο.

Σε κομμάτια

Αυτός είναι ο ευκολότερος και πιο δημοφιλής τρόπος αποθήκευσης ενός προϊόντος.

Το προπαρασκευασμένο πεπόνι κόβεται με ένα μαχαίρι σε κομμάτια αυθαίρετου σχήματος ή χρησιμοποιήστε ένα ειδικό στρογγυλό κουτάλι για να δημιουργήσετε μπάλες.

Η σανίδα της κουζίνας καλύπτεται με μεμβράνη προσκόλλησης, τα κομμάτια απλώνονται και αποστέλλονται στον καταψύκτη.

Ο χρόνος κατάψυξης εξαρτάται από τις δυνατότητες του καταψύκτη.  Σε θερμοκρασία -5 ° C, το προϊόν θα είναι έτοιμο σε τουλάχιστον 24 ώρες. Στους -18 ° С η διαδικασία θα προχωρήσει γρηγορότερα και μετά από 4-5 ώρες το κομμάτι εργασίας θα είναι έτοιμο για ταξινόμηση σε σακούλες με κλιπ ή κουτιά με καπάκια.

 

Χρησιμοποιώντας ξηρό πάγο

Η μέθοδος σας επιτρέπει να διατηρήσετε τη δομή των ζουμερών φρούτων και μούρων.

Ρίχνουμε τα έτοιμα κομμάτια με ξηρό πάγο. Ως αποτέλεσμα, μια πυκνή και λεία κρούστα χωρίς κρύσταλλα σχηματίζεται στην επιφάνεια.

Μπορείτε να αγοράσετε την ουσία σε εξειδικευμένα καταστήματα, αλλά σπάνια χρησιμοποιείται στο σπίτι.

αναφορά…

Ο ξηρός πάγος είναι στερεό διοξείδιο του άνθρακα CO2. Η θερμοκρασία του είναι -78,5 ° C.

 

Σε σιρόπι

Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι ο πολτός πεπονιού δεν χάνει τη δομή του μετά την απόψυξη.

Το σιρόπι βράζεται με νερό και ζάχαρη. Τα προϊόντα λαμβάνονται σε ίσες αναλογίες. Για παράδειγμα, 500 ml νερού απαιτεί 500 g κοκκοποιημένης ζάχαρης. Τα κομμάτια τοποθετούνται σε δοχείο και χύνονται με παγωμένο σιρόπι. Το νερό μπορεί να αντικατασταθεί με καρπούζι, ροδάκινο ή χυμό πορτοκάλι.

Ζάχαρη άχνη

Μία από τις παραλλαγές της κλασικής μεθόδου. Κόψτε τον πολτό σε φέτες και τυλίξτε το καθένα σε ζάχαρη άχνη. Το πλαστικό δοχείο είναι επενδεδυμένο με αλουμινόχαρτο και το τεμάχιο εργασίας τοποθετείται σε στρώσεις, επιπλέον πασπαλίζεται με σκόνη.

Διαβάστε Επίσης  Χρήσιμες συμβουλές για να συντηρήσετε την ψίχα της κολοκύθας

Πουρές

Μερικές φορές εμφανίζεται υπερβολικό ή πολύ υδαρές πεπόνι. Οι πουρέ πατάτας παρασκευάζονται από τέτοια φρούτα και καταψύχονται για το χειμώνα. Ο παρασκευασμένος πολτός τρυπάται με ένα μπλέντερ βύθισης και τοποθετείται σε δοχεία με καπάκια. Η ζάχαρη ή το μέλι προστίθεται ως γλυκαντικό.

Σορμπέ

Είναι αδύνατο να απομακρυνθείτε από ένα τέτοιο γλυκό. Το καλύτερο σορμπέ είναι φτιαγμένο από ώριμο και αρωματικό πεπόνι. Σας προτείνουμε να σημειώσετε την παραδοσιακή συνταγή με τουλάχιστον συστατικά:

  • 500 g πολτού.
  • 100 γραμμάρια ζάχαρης
  • 50 ml νερού.
  • χυμό μισού λεμονιού ή ασβέστη.

 

Παρασκευή:

Μια κατσαρόλα με νερό τοποθετείται σε χαμηλή φωτιά, προστίθεται ζάχαρη και παρασκευάζεται σιρόπι, ανακατεύοντας συνεχώς με σιλικόνη ή ξύλινη σπάτουλα. Βράστε για 5 λεπτά και ψύξτε σε θερμοκρασία δωματίου.

Για να επιταχυνθεί η διαδικασία, η κατσαρόλα τοποθετείται σε δοχείο με παγωμένο νερό. Ο καρπός κόβεται σε φέτες, ψιλοκομμένο σε μπλέντερ με υψηλή ταχύτητα, χύνεται εσπεριδοειδές και σιρόπι. Η μάζα απλώνεται σε βαθύ δοχείο και τοποθετείται στον καταψύκτη. Κάθε μισή ώρα το σορμπέ αναδεύεται, σπάζοντας τους κρυστάλλους, και έτσι 2-3 φορές.

Στο τέλος, η μάζα τρυπιέται με ένα μπλέντερ βύθισης για να αποκτήσει μια ευάερη και ομοιόμορφη συνοχή. Φυλάσσετε στην κατάψυξη για περισσότερο από ένα μήνα.

Συμβουλή! Λίγο πριν το σερβίρετε, μετακινήστε το δοχείο στο ψυγείο έτσι ώστε η σορμπέ να ξεπαγώνει λίγο και είναι πιο εύκολο να το τοποθετήσετε στα μπολ.

 

Χαρακτηριστικά της κατάψυξης

Γενικοί κανόνες:

  • Για να αποτρέψετε το προϊόν να απορροφήσει ξένες οσμές, χρησιμοποιήστε κουτιά με καπάκια και σφιχτές σακούλες με κλιπ για αποθήκευση.
  • Η συσκευασία σε δοχεία μικρής δόσης σάς επιτρέπει να καταναλώνετε αμέσως το πεπόνι και να μην καταψύχετε πάλι.
  • Μην χρησιμοποιείτε άγουρα φρούτα, διαφορετικά η σάρκα θα έχει πικρή γεύση.
  • Θυμηθείτε, όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία στον καταψύκτη, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα κατάψυξης.

 

Πόσο να αποθηκεύσετε

Η διάρκεια ζωής του κατεψυγμένου πολτού εξαρτάται από τη θερμοκρασία στον καταψύκτη:

  • στους -5 ° С – έως 3 εβδομάδες.
  • στους -15 ° С – όχι περισσότερο από 2 μήνες.
  • στους -18 ° С – 1 έτος.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *