Ροφήματα για τη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος

Ροφήματα για τη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματοςΓνωρίζατε ότι υπάρχουν ορισμένα φυσικά ροφήματα για τη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος; Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικά ροφήματα που μπορούν να συμπληρώσουν την ιατρική σας θεραπεία.

Σύμφωνα με τις λαϊκές πεποιθήσεις, η συμπλήρωση της καθημερινής ενυδάτωσης με ορισμένα φυσικά ροφήματα, όπως ο χυμός κράνμπερι και το έγχυμα αλογοουράς, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ορισμένα ροφήματα για τη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Πριν συνεχίσουμε, ωστόσο, θα πρέπει να επανεξετάσουμε ορισμένα στοιχεία σχετικά με αυτά τα προβλήματα.

Το ουροποιητικό σύστημα και οι λοιμώξεις
Το ουροποιητικό σύστημα είναι το σύστημα αποχέτευσης του σώματος για την αποβολή των αποβλήτων και της περίσσειας νερού. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο ουροποιητικό σύστημα: νεφρά, ουρητήρες, ουροδόχος κύστη και ουρήθρα.

Σύμφωνα με το National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDKD), οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος λοίμωξης στο σώμα.

Αν και οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πάθουν ουρολοίμωξη από ό,τι οι άνδρες, οι γιατροί μας λένε ότι όλοι, κάποια στιγμή στη ζωή τους, μπορεί να αντιμετωπίσουν αυτό το κοινό πρόβλημα.

Οι λοιμώξεις εμφανίζονται στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα (ουροδόχος κύστη και ουρήθρα) και μπορεί να είναι επώδυνες και δυσάρεστες. Ωστόσο, πιο σοβαρές και επώδυνες καταστάσεις εμφανίζονται στο ανώτερο ουροποιητικό σύστημα (τα νεφρά).

Η συνεχής αίσθηση ότι πρέπει να ουρήσετε, η δυσφορία κατά την ούρηση (κάψιμο, πυελικός πόνος) και η συχνή επίσκεψη στην τουαλέτα για ούρηση μικρών ποσοτήτων είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Εάν αντιμετωπίζετε αυτές τις ενοχλήσεις, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό για αξιολόγηση. Αν διαγνωστεί ότι έχετε ουρολοίμωξη, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του και να πάρετε τα αντιβιοτικά φάρμακα που σας έχει συνταγογραφήσει.

Επιπλέον, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή και να δίνετε προσοχή στην καθημερινή ενυδάτωση, καθώς αυτά θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανάρρωσή σας.

Φυσικά ροφήματα που συμπληρώνουν την ενυδάτωση
Όπως αναφέρθηκε ήδη, τα παρακάτω ροφήματα δεν αποτελούν θεραπεία για τις ουρολοιμώξεις, αλλά συμπλήρωμα της καθημερινής ενυδάτωσης.

1. Ποτά για τη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος: Χυμός κράνμπερι

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, θεωρήθηκε ότι ο χυμός κράνμπερι θα μπορούσε να συμβάλει στην υγεία του νεφρικού συστήματος, αλλά και στη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.Ροφήματα για τη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος

Διαβάστε Επίσης  Ξετρυπώστε την «κρυμμένη» αντιβίωση

Ωστόσο, υπάρχουν ερευνητές που σχολιάζουν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, καθώς θεωρούν ότι η κατανάλωση ροφημάτων κράνμπερι δεν συμβάλλει σημαντικά στην υγεία των νεφρών.

 Χυμός ροδιού

Σύμφωνα με μια μελέτη, το ρόδι είναι ένα τρόφιμο που έχει πιθανά οφέλη για την υγεία, λόγω της περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά.

Το Ισπανικό Ίδρυμα Διατροφής (FEN) διευκρινίζει ότι το φρούτο αυτό δεν αποτελεί εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών. Περιέχει όμως μια ορισμένη ποσότητα καλίου και βιταμίνης C, καθώς και μικρές ποσότητες βιταμινών Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για τον εγκέφαλο, μεταξύ άλλων.

Αν και ο χυμός ροδιού δεν έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην υγεία των νεφρών, η κατανάλωσή του ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη συμπλήρωση της διατροφής και στη διατήρηση της ποικιλίας στη διατροφή.

 

3. Ροφήματα για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος: Έγχυμα αλογοουράς

Ροφήματα για τη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος

Το έγχυμα αλογοουράς, λόγω της διουρητικής του δράσης, βοηθά στην τόνωση της ούρησης, στην απελευθέρωση των κατακρατηθέντων υγρών και, επομένως, συμβάλλει κατά κάποιο τρόπο στην ανακούφιση σε περίπτωση ουρολοιμώξεων. Ωστόσο, δεν αποτελεί θεραπεία από μόνη της.

Για να προετοιμάσετε ένα καλό έγχυμα αλογοουράς, είναι απαραίτητο να ζεστάνετε το νερό μέχρι να βράσει.
Στη συνέχεια, τοποθετήστε δύο ή τρεις κουταλιές της σούπας αποξηραμένο φυτό (ή ένα σακουλάκι αλογοουρά) σε ένα φλιτζάνι. Εάν θέλετε να φτιάξετε ένα μικτό έγχυμα, είναι δυνατόν να προσθέσετε φλαμούρι ή φτελιά.
Στη συνέχεια, ρίξτε το ζεστό νερό πάνω από το φυτό και αμέσως σκεπάστε το για να το αφήσετε να σταθεί για λίγα λεπτά, ώστε να μην εξατμιστούν τα έλαια που περιέχουν τις κύριες ιδιότητες της αλογοουράς.
Τέλος, σουρώνετε και σερβίρετε.

 

4. Ροφήματα για τη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος: Τσάι μαϊντανού

Αν και ο μαϊντανός δεν είναι ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες, η κατανάλωση του τσαγιού του θα ενυδατώσει το σώμα και θα συμβάλλει στην αποβολή των υγρών και των αποβλήτων που συσσωρεύονται στο σώμα.

Ωστόσο, το τσάι αυτό δεν πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το πιο ενδεδειγμένο αν είστε έγκυος και έχετε ουρολοίμωξη είναι να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το περιοδικό Obstetrics and Gynecology Journal αποκαλύπτει ότι “δεν συνιστάται, επειδή η πρόσληψή του σε μεγάλες ποσότητες διεγείρει τη μήτρα και μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή πρόωρο τοκετό”, γι’ αυτό πρέπει να είστε προσεκτικοί.

Διαβάστε Επίσης  Οι επιπτώσεις της μόνιμης σχέσης στο σέξ!

Για να παρασκευάσετε αυτό το ρόφημα, χρειάζεστε:

Συστατικά
1 λίτρο νερό.
Χυμός 1 λεμονιού.
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο μαϊντανό (10 γραμμάρια).
Μέλι (ανάλογα με τη γεύση).

Προετοιμασία
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βράσετε το ποτήρι νερό για να βράσετε τον μαϊντανό. Αφήστε το να βράσει για 20 λεπτά και αφήστε το να ξεκουραστεί για άλλα 20 λεπτά.
Στη συνέχεια, γλυκάνετε με μέλι, προσθέστε το χυμό ενός λεμονιού και πίνετε μικρές γουλιές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το τσάι μαϊντανού πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

 

5. Νερό καρύδας

Ροφήματα για τη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος

Ένα άλλο ρόφημα που συνιστάται συχνά σε λαϊκό επίπεδο σε περίπτωση λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος είναι το νερό καρύδας. Πιστεύεται ότι η κατανάλωσή του βοηθά στην εξάλειψη των παθογόνων βακτηρίων που έχουν κατακάτσει στο ουροποιητικό σύστημα και ανακουφίζει τη φλεγμονή της ουρήθρας και των τοιχωμάτων της ουροδόχου κύστης.

6. Εγχύματα για τη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος: Τσάι σκόρδου

Ένα άλλο σπιτικό ρόφημα που πιστεύεται ότι βοηθά να σκοτώσει τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς στο ουροποιητικό σύστημα είναι το τσάι σκόρδου. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Medicina Naturista: “στο πλαίσιο μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά, το σκόρδο έχει αποδείξει την αντιβακτηριακή του δράση κατά των θετικών και αρνητικών κατά gram βακτηρίων (συμπεριλαμβανομένου του E. coli)”. Για να το παρασκευάσετε, πρέπει να έχετε τα εξής:

Συστατικά

1 σκελίδα σκόρδο.
1 ποτήρι νερό (250 ml)
Χυμός λεμονιού (1 κουταλιά της σούπας).
Μέλι (ανάλογα με τη γεύση).

Προετοιμασία

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ζεστάνετε το ποτήρι με το νερό.
Εν τω μεταξύ, ξεφλουδίστε το σκόρδο και ψιλοκόψτε το ώστε να βγουν τα αιθέρια έλαια και να εμποτιστούν με το νερό.

Αφήστε αυτό το μείγμα να σιγοβράσει για 15 λεπτά και αφήστε το να ξεκουραστεί για άλλα 10 λεπτά.
Τώρα, σουρώνετε το περιεχόμενο και μένει μόνο το τσάι.

Όπως είδαμε, υπάρχουν αρκετά φυσικά ροφήματα που μπορούμε να καταναλώνουμε για να συμπληρώνουμε την καθημερινή ενυδάτωση και να φροντίζουμε το νεφρικό σύστημα. Πρόκειται για συμπληρώματα που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όποτε θέλουμε, όχι μόνο σε περίπτωση δυσφορίας ή ασθένειας.

Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το ιδανικό είναι να προτιμάμε πάντα το νερό, καθώς αυτό αποτελεί την καλύτερη πηγή ενυδάτωσης για τον οργανισμό.Ροφήματα για τη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *