Γιατί είναι καλό να ιδρώνεις πολύ; Και τι μπορείς να κάνεις για την αντιμετώπιση του ιδρώτα αν σε ενοχλεί

Το ήξερες πως ο ιδρώτας… σου κάνει καλό; Ανακάλυψε πώς και τι μπορείς να κάνεις για να τον αντιμετωπίζεις αν σε ενοχλεί.Γιατί είναι καλό να ιδρώνεις πολύ; Και τι μπορείς να κάνεις για την αντιμετώπιση του ιδρώτα αν σε ενοχλεί

Ο ιδρώτας μπορεί να είναι ενοχλητικός, αλλά μάλλον μας κάνει καλό! Ανακάλυψε εδώ τα οφέλη υγείας από τον ιδρώτα αλλά και πώς μπορείς να τον αντιμετωπίσεις τις περιόδους που ιδρώνεις υπερβολικά.

Ο ιδρώτας ανακουφίζει τον πόνο

Έχεις ποτέ παρατηρήσει ότι όταν ξοδεύεις καθιστή ένα μεγάλο μέρος της βδομάδας σου, τότε συνήθως νιώθεις τυχαίους πόνους στο σώμα σου πιο εύκολα; Αυτό συμβαίνει επειδή δεν κινείσαι και δεν ιδρώνεις, άρα δεν “λαδώνεις” το σώμα σου.

«Η άσκηση διεγείρει νευροχημικές οδούς στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την παραγωγή των ενδορφινών, οι οποίες δρουν ως φυσικά παυσίπονα», αναφέρει ο James Τινγκ, MD, αθλητίατρος στο Hoag Ορθοπεδικό Ινστιτούτο στο Irvine, στην Καλιφόρνια.

Σε βοηθάει να έχεις πιο καθαρό δέρμα

«Ο ιδρώτας απομακρύνει το περιττό λάδι και τους ρύπους από τους πόρους μας και τους βοηθάει να αναπνεύσουν και πάλι», λέει η Whitney Bowe, MD, δερματολόγος στο Briarcliff Manor της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, για να έχει αυτή τη θετική επίδραση, είναι σημαντικό να μην πηγαίνεις στο γυμναστήριο αν δεν έχεις πρώτα καθαρίσει το πρόσωπό σου.

Διαβάστε Επίσης  Κεφαλαλγία: Μπορεί να οφείλεται και στο ρινικό διάφραγμα

Σε κρατά υγιή

Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι όταν γυμνάζεσαι το χειμώνα, τότε δηλαδή που ξεκινάει το κρύο και οι ιώσεις, δεν αρρωσταίνεις τόσο συχνά; Υπάρχει μία επιστημονική απάντηση σε αυτό!

«Μία έρευνα του Eberhard Karls Πανεπιστημίου της Γερμανίας αναφέρει ότι ο ανθρώπινος ιδρώτας περιέχει ένα φυσικό αντιμικροβιακό πεπτίδιο, που ονομάζεται dermcidin, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμάει τα μικρόβια της φυματίωσης και άλλων επικίνδυνων παθογόνων παραγόντων”, λέει η Bowe.

Δηλαδή ο ιδρώτας λειτουργεί σαν αντισηπτικό υγρό για όλο σου το σώμα!

Ο ιδρώτας σε κάνει χαρούμενη

Η άσκηση παράγει ενδορφίνες που μας κάνουν χαρούμενους. Άρα, ιδρώτας και ευτυχία συνδέονται στενά μεταξύ τους! Και σύμφωνα με μία έρευνα του 2009, όταν γυμνάζεσαι και ιδρώνεις μαζί με φίλους, τότε παράγονται περισσότερες ενδορφίνες σε σχέση με όταν γυμνάζεσαι μόνη σου.

Μειώνει τις πιθανότητες για πέτρες στα νεφρά

Όταν ιδρώνεις, το σώμα σου αποβάλλει αλάτι και ασβέστιο, τους βασικούς ενόχους για την εμφάνιση κάποιας πέτρας στα νεφρά. Επίσης, όταν ιδρώνεις πίνεις πολύ νερό, γεγονός που αποτελεί ακόμα έναν αποτελεσματικό τρόπο για να κρατήσεις αυτά τα δύο σε ένα χαμηλό επίπεδο στο σώμα σου.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί δεν εμφανίζουμε καρκίνο στην καρδιά;

Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο

Οι περισσότεροι ιδρωτοποιοί αδένες, δηλαδή οι αδένες που ευθύνονται για την εφίδρωση, βρίσκονται στα πόδια, στις παλάμες και, φυσικά, τις μασχάλε

ς. Εναλλαγές στη θερμοκρασία, ορμόνες, καθώς και ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το άγχος, δίνουν το ερέθισμα στις νευρικές απολήξεις να ενεργοποιήσουν αυτούς τους αδένες.

Ως συνέπεια, το σώμα σου παράγει ιδρώτα ο οποίος εξατμίζεται και έτσι η θερμοκρασία του επανέρχεται στα φυσιολογικά του επίπεδα.Γιατί είναι καλό να ιδρώνεις πολύ; Και τι μπορείς να κάνεις για την αντιμετώπιση του ιδρώτα αν σε ενοχλεί

Απλές λύσεις για τον υπερβολικό ιδρώτα

Χαλάρωσε. Όταν νιώθεις το άγχος και τον πανικό να σε κυριεύουν, παίρνε βαθιές αργές αναπνοές: θα χαλαρώσουν το νευρικό σου σύστημα.
Χρησιμοποίησε ταλκ στις επίμαχες περιοχές. Το ταλκ ή μια πούδρα σώματος απορροφά άμεσα τον ιδρώτα.Γιατί είναι καλό να ιδρώνεις πολύ; Και τι μπορείς να κάνεις για την αντιμετώπιση του ιδρώτα αν σε ενοχλεί
Επίλεξε ένα έξτρα δυνατό αποσμητικό. Για καλύτερα αποτελέσματα, άπλωσε μια δόση τη νύχτα πριν κοιμηθείς και ξανά το πρωί. Στην αγορά θα βρεις roll-on, σπρέι και σε μορφή κρέμας.
Φώτης Νούλας: Δερματολόγος

ΠΗΓΗ: www.shape.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *