Θεραπεία για κριθαράκι στο μάτι: Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι

Το κριθαράκι στο μάτι είναι ένα επώδυνο κόκκινο εξόγκωμα στην άκρη του βλεφάρου. Μπορεί να μοιάζει με σπυράκι ακμής.

Το κριθαράκι στο μάτι σχηματίζεται όταν ένας μικροσκοπικός αδένας που παράγει λάδι στον θύλακα των βλεφαρίδων ή στο δέρμα των βλεφάρων αποφραχθεί και μολυνθεί.

Υπάρχουν δύο τύποι:

Εξωτερικό κριθαράκι στο μάτι: Σχηματίζεται στο εξωτερικό μέρος είτε του άνω είτε του κάτω βλεφάρου. Είναι ο πιο κοινός τύπος και συνήθως προκαλείται από μόλυνση στον θύλακα των βλεφαρίδων.
Εσωτερικό κριθαράκι στο μάτι: Σχηματίζεται σε οποιοδήποτε από τα εσωτερικά βλέφαρα. Συνήθως προκαλείται από μια λοίμωξη στον εσωτερικό αδένα των βλεφάρων. Αυτός παράγει έλαια τα οποία βοηθούν τα βλέφαρα να διατηρούνται υγρά.

Πόσες μέρες διαρκεί το κριθαράκι στο μάτι;

Συνήθως 1-2 εβδομάδες.

Στη συνέχεια συνήθως υποχωρεί από μόνο του. Αλλά σε περιπτώσεις που δεν συμβεί αυτό, μπορεί να χρειαστεί να πάτε σε οφθαλμίατρο για να το αποστραγγίσει. Μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσουν αντιβιοτικά για να μειωθεί η μόλυνση.

Μπορεί να εξαπλωθεί το κριθαράκι;

Γενικά δεν είναι μεταδοτικό. Ωστόσο, μικρές ποσότητες βακτηρίων μπορούν να εξαπλωθούν από αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν και αφότου αγγίξετε το κριθαράκι και να πλένετε συχνά τις μαξιλαροθήκες για να αποτρέψετε την εξάπλωση των βακτηρίων. Γενικώς, αποφύγετε να το αγγίζετε για να μειώσετε την εξάπλωση των βακτηρίων και τον ερεθισμό.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί έχω κομάρες στα πόδια – Οι 5 βασικές αιτίες

Τι θεραπεία υπάρχει για ένα κριθαράκι στο μάτι

Όπως είπαμε, συνήθως υποχωρεί από μόνο του σε 1-2 εβδομάδες. Αλλά για να νιώσετε καλύτερα γρηγορότερα και να μειώσετε τον πόνο και το πρήξιμο, μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα στο σπίτι.

Τι να κάνετε:

Χρησιμοποιήστε ζεστές κομπρέσες: Εφαρμόστε μια ζεστή πετσέτα στο βλέφαρο για 10 έως 15 λεπτά κάθε φορά, από τρεις έως πέντε φορές την ημέρα. Ξαναθερμάνετε την πετσέτα μουλιάζοντάς τη σε ζεστό νερό, στύψτε και επαναλάβετε. Πολλοί πιστεύουν ότι χρησιμοποιώντας φακελάκια πράσινου τσαγιού βρεγμένα σε ζεστό νερό ως κομπρέσες για τα μάτια θα βοηθήσουν το κριθαράκι όχι μόνο να το αισθάνεστε καλύτερα αλλά και να επιταχύνετε την επούλωση, εν μέρει λόγω των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του πράσινου τσαγιού. Μερικοί επιστήμονες έχουν δείξει ότι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό στο πράσινο τσάι διασπά το κυτταρικό τοίχωμα των βακτηρίων, σκοτώνοντάς τα. Αν και υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με αυτό μεταξύ των ειδικών, είναι κάτι που δεν θα σας βλάψει και θα είναι τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματικό με την απλή κομπρέσα.
Καθαρίστε τα βλέφαρα: Σκουπίστε απαλά την έκκριση των ματιών με ένα ήπιο διάλυμα σαπουνιού από μισό μέρος βρεφικού σαμπουάν και μισό μέρος νερού. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα μαντηλάκια βλεφάρων που διατίθενται στα περισσότερα φαρμακεία.

Διαβάστε Επίσης  Υγιή δόντια: 8 συμβουλές για όλη την οικογένεια

Τι να μην κάνετε:

Πιέστε ή σκάστε το κριθαράκι
Τρίψτε, ή αγγίξτε το βλέφαρό σας
Φορέστε μακιγιάζ, ή φακούς επαφής μέχρι να επουλωθεί η περιοχή

Τι μπορεί να κάνει ένας γιατρός για να σας βοηθήσει

Εάν μετά από δύο μέρες με σπιτική θεραπεία ο πόνος και το πρήξιμο δεν βελτιώνονται, είναι σώφρον να πάτε στον οφθαλμίατρο, ο οποίος:

μπορεί να σας κάνει μια μικρή τομή για να αποστραγγίσει το κριθαράκι στο ιατρείο (υπό τοπική αναισθησία)
μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτική αλοιφή για τα βλέφαρα, ή αντιβιοτικές οφθαλμικές σταγόνες. Μερικές φορές τα από του στόματος αντιβιοτικά συνταγογραφούνται σε περιπτώσεις, όπου η περιοχή γύρω από το μάτι έχει μολυνθεί
μπορεί να κάνει μια ένεση στεροειδούς στο κριθαράκι στο μάτι, για να μειώσει το πρήξιμο

Iatropedia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *