Δεν μας έφταναν οι μωβ μέδουσες, έρχονται τώpα και τα «μπλε καβούρια» – Γεμάτες οι Ελληνικές παραλίες

  • Post category:ΕΛΛΑΔΑ

Δεν μας έφταναν οι μωβ μέδουσες, έρχονται τώpα και τα «μπλε καβούρια» – Γεμάτες οι Ελληνικές παραλίεςΣυνέπεια της κλιματικής αλλαγής είναι τα μπλε καβούρια στις ελληνικές θάλλασες, τα οποία φέρνουν μαζί και κάποια προβλήματα.

Και ενώ όλοι το τελευταίο διάστημα μιλάμε για τις μωβ και τις γαλάζιες μέδουσες, τώρα στις θάλασσές μας έρχονται να προστεθούν τροπικοί «μετανάστες», που δεν είναι άλλοι από τα λεγόμενα μπλε καβούρια, τα οποία έχουν κάνει για τα καλά την εμφάνισή τους στις παραλίες μας.

Το εντυπωσιακό φαινόμενο παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελούντα. Πρόκειται για θαλάσσια είδη που μπορεί να ψαρεύουν ελεύθερα οι αλιείς και μάλιστα αποτελούν και έναν άκρως εκλεκτό μεζέ, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ακριβά αλλά τόσο γευστικά… στη λογική του αστακού!

Σύμφωνα, όμως, με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, όλα τα είδη-εισβολείς, όπως οι λαγοκέφαλοι, χρειάζονται παρακολούθηση, καθώς ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν χωρίς όριο, με την εμφάνισή τους να παρατηρείται σε έξαρση ανά περιόδους.

Διαβάστε Επίσης  Ο καιρός σήμερα

Δεν μας έφταναν οι μωβ μέδουσες, έρχονται τώpα και τα «μπλε καβούρια» – Γεμάτες οι Ελληνικές παραλίες

Πού εντοπίζονται τα μπλέ καβούρια στην Ελλάδα

Το μπλε καβούρι μπορεί να είναι ένα είδος που μπορεί να ήρθε ως ξένο, αλλά όπως φαίνεται αποκτά την… ελληνική υπηκοότητα. Ονομάζεται Callinectes sapidus, αλλά οι περισσότεροι το γνωρίζουν ως μπλε καβούρι. Προέρχεται από τον Ατλαντικό και συναντάται συχνά στην Αμερική. Είναι πολυταξιδεμένο, καθώς βρέθηκε στις ακτές της Ιαπωνίας, της Βαλτικής και της Ευρώπης, ενώ κατάφερε να έρθει και στη Μεσόγειο.

Στην Ελλάδα, τα μπλε καβούρια άρχισε να κάνει την εμφάνισή τους στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Μετά από αρκετά χρόνια, αφού εξαφανίστηκε από τις ελληνικές θάλασσες, έκαναν την επανεμφάνισή τους και πλέον δε λένε να φύγουν… Συχνάζουν στις θάλασσες της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας, από τον Θερμαϊκό και πάνω δηλαδή, όμως παρατηρήθηκαν ακόμα και στο Ιόνιο και την Κρήτη.

Διαβάστε Επίσης  Γιάννης Σκαφτούρος: «Στη φρουρά του πρώην αστυνομικός» – Σήμερα η κηδεία

Λέγεται πως τα μπλε καβούρια αποτελούν εχθρό ενδημικών ειδών (τρώει καβούρια, όστρακα και μικρά ψάρια), αλλά και πως καταστρέφουν τα δίχτυα των ψαράδων.

Οι τελευταίοι, μάλιστα, προσπαθούν να αποφύγουν τα μπλε καβούρια, αλλά αν τα πιάσουν τότε το εκμεταλλεύονται με την πώλησή τους.

Δεν μας έφταναν οι μωβ μέδουσες, έρχονται τώpα και τα «μπλε καβούρια» – Γεμάτες οι Ελληνικές παραλίες

Στο δέλτα του Πηνειού ποταμού κάθε χρόνο τέτοια περίοδο (κυρίως όμως στις αρχές μέχρι τα μέσα του Ιουνίου) παρατηρείται μεγάλος αριθμός τέτοιων καβουριών. Το κρέας από τα μπλε καβούρια έχει ήπια, γλυκιά γεύση και είναι μεγάλης θρεπτικής αξίας.

Το φαινόμενο της μετανάστευσης του λαγοκέφαλου, του λεοντόψαρου και άλλων ειδών ψαριών προς τη χώρα μας λόγω κλιματικής αλλαγής παρακολουθείται με προσοχή από τους επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ, καθώς τα είδη- “εισβολείς” έχουν την τάση να κυριαρχούν έναντι των άλλων ειδών.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση