Προκαλεί το παγωτό υψηλή χοληστερίνη;

Θεωρείται επιβλαβής η απόλαυση του καλοκαιριού για την υγεία μας;

Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη τροφή, η οποία με το που τη φας, να σου ανεβάζει τη χοληστερίνη. Ωστόσο, η συχνότητα, η ποσότητα και οι συνδυασμοί που κάνεις μέσα στο ημερήσιο διατροφικό σου πρόγραμμα, ενδέχεται να επηρεάσουν τις τιμές της “κακής χοληστερίνης” και των τριγλυκεριδίων.

Πόσο μάλλον αν τρως συχνά παγωτό, μία επιλογή με αρκετές θερμίδες που προωθούν την αύξηση του βάρους, έναν σημαντικό παράγοντα για την υψηλή χοληστερίνη.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, συνιστάται η ημερήσια τιμή των κορεσμένων λιπαρών να μην ξεπερνά τα 16 γραμμάρια την ημέρα, αλλά και της ζάχαρης το 5-10 % των συνολικών γευμάτων μέσα στην ημέρα.

Διαβάστε Επίσης  Έλληνας αιματολόγος «ξεκλειδώνει» το μυστικό του καρκίνου

Συνεπώς, αν φάμε δύο μπάλες παγωτού σοκολάτας που μεταφράζεται σε 15 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, αυτό σημαίνει πως για την ημέρα δεν πρέπει να φάμε άλλες τροφές πλούσιες σε λιπαρά όπως κρέας, γαλακτοκομικά και άλλα ζωικά προϊόντα.

Αν λοιπόν λάβεις τα απαραίτητα συστατικά για τη διατροφή σου από τροφές φυτικής προέλευσης, όπως σιτηρά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς, τότε μπορείς άφοβα να γευτείς το λαχταριστό παγωτό, χωρίς να υπάρξει κάποια αλλαγή στις τιμές της χοληστερίνης σου.

Όμως, αν δεν μπορείς να αντισταθείς στα ζωικά προϊόντα, τότε είτε θα αποφασίσεις εκείνη την ημέρα να μην φας το παγωτό, είτε θα επιλέξεις μια γεύση χαμηλή σε λιπαρά. Για παράδειγμα μία μπάλα light με γεύση βανίλια είναι ιδανική για μία διατροφή χαμηλής χοληστερίνης.

Διαβάστε Επίσης  Τα βασικά οφέλη του λεμονιού για την υγεία και την ομορφιά

Ωστόσο, πέρα από τα λιπαρά, οφείλεις να προσέχεις και τη ζάχαρη που περιλαμβάνεται στην καλοκαιρινή απόλαυση που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι, καθώς μια μπάλα παγωτού βανίλια light περιέχει 17 γραμμάρια ζάχαρης.

Αν δεν θέλεις να περιορίζεσαι και να απολαμβάνεις το παγωτό σου όπως ακριβώς το έχεις ονειρευτεί, προσπάθησε να μην βρίσκεται στην καθημερινή σου διατροφή. Άφησέ το για τις ξεχωριστές στιγμές, ειδικότερα αν έχεις ήδη μία προδιάθεση για χοληστερίνη.

Αν συμβαίνει αυτό, προσπάθησε να βάλεις στη διατροφή σου περισσότερα φρούτα, λαχανικά και χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά, όπως και να εντάξεις τη γυμναστική στην καθημερινότητά σου.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *