Μωβ μέδουσα: Τι να κάνετε εάν σας τσιμπήσει

Αυτό το καλοκαίρι θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς οι μωβ μέδουσες έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους σε παραλίες και αναμένεται να τις συναντήσουμε στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας.  Μωβ μέδουσα: Τι να κάνετε εάν σας τσιμπήσει

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο και τι τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν.

Τα συμπτώματα μετά από επαφή – τσίμπημα από την μέδουσα μπορεί να είναι πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση του αποτυπώματος της μέδουσας, ναυτία, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων, δύσπνοια.

Διαβάστε Επίσης  Αλήθεια ή ψέμα; Τα καρότα κάνουν καλό στα μάτια

Μωβ μέδουσα: Τι να κάνετε εάν σας τσιμπήσει

Τι να κανείς αν σε τσιμπήσει;

 

  • Πλένεις προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβεις την περιοχή του τσιμπήματος.
  • Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου που μπορεί να υπάρχει στο σώμα.
  • Χρησιμοποίησε μια πλαστική ή πιστωτική κάρτα για να αφαιρέσεις από το σώμα σου πιθανόν υπολείμματα από την μέδουσα.
  • Εφάρμοσε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό (όχι άμεση επαφή με το δέρμα, τύλιξε το με μια μπλούζα ή πετσέτα) θα ανακουφίσει την περιοχή.
  • Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλέψου έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σου συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες.
Διαβάστε Επίσης  Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αυτά είναι τα 12 πρώιμα σημάδια

 

ΜΗΝ χρησιμοποιήσεις

 

Μην χρησιμοποιείς γλυκό νερό

Μην χρησιμοποιείς οινόπνευμα

Μην χρησιμοποιείς αμμωνία

 

Η συγκεκριμένη μέδουσα αδρανοποιείται με ελαφρύ, αλκαλικό διάλυμα (μαγειρική σόδα διαλυμένη σε αντίστοιχη ποσότητα θαλασσινού νερού) και όχι με όξινο.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *