Ψωμί & δίαιτα – Πάνε μαζί;

Ψωμί & δίαιτα – Πάνε μαζί;Για πολλούς ανθρώπους το ψωμί αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διατροφής τους.

Αν ανήκετε σε αυτούς, τότε ίσως σας ακούγεται αδιανόητο το να βγάλετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας σε μια προσπάθεια να χάσετε βάρος. Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια οι υδατάνθρακες έχουν δαιμονοποιηθεί, ενώ η κετογονική δίαιτα (keto diet) έχει γίνει τάση, τελικά μπορείτε να τρώτε ψωμί και να αδυνατίζετε;

Ψωμί και στη δίαιτα;

Σύμφωνα με πολλαπλές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο ακαδημαϊκό περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition, όσοι καταναλώνουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες (όπως αυτούς που εντοπίζονται στο λευκό ψωμί) συσσωρεύουν τη μεγαλύτερη ποσότητα λίπους στην κοιλιά, το μεγαλύτερο μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος και τη μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης, ενώ εκείνοι που καταναλώνουν περισσότερες τροφές ολικής άλεσης έχουν τις χαμηλότερες ποσότητες λίπους στην κοιλιά.

Επομένως, αξίζει να αντικαταστήσετε το λευκό ψωμί με ολικής άλεσης, αυξάνοντας έτσι τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας.

Διαβάστε Επίσης  Βοηθάει η Λουίζα στο Αδυνάτισμα;

Οι φυτικές ίνες είναι άπεπτες ουσίες, δηλαδή ο οργανισμός δεν μπορεί να τις χωνέψει. Αυτός είναι και ο λόγος που σας χορταίνουν περισσότερο. Επίσης, παίζουν σημαντικό ρόλο στη βραδύτερη απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται πολύ το σάκχαρό σας όταν τις συμπεριλαμβάνετε στα γεύματά σας και να αποφεύγετε τις λιγούρες που σας «σπρώχνουν» σε παχυντικές διατροφικές επιλογές.

Τι να προσέξετε

Η βασική αρχή σας -είτε θέλετε να αδυνατίσετε είτε να βελτιώσετε τη διατροφή σας- πρέπει να είναι το να τρέφεστε ισορροπημένα και με μέτρο. Οι υδατάνθρακες (μαζί με τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά) αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφή και σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις πρέπει να καλύπτουν το 50-55% των θερμίδων που προσλαμβάνετε καθημερινά.

Όταν θέλετε να χάσετε βάρος, μπορείτε να περιορίσετε ελαφρώς την κατανάλωση υδατανθράκων, αλλά όχι να τους βγάλετε εντελώς από τη διατροφή σας, αφού ο σημαντικός περιορισμός τους μπορεί να μειώσει αυτόματα και την πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών, των μετάλλων, των αντιοξειδωτικών, των φυτικών ινών, ακόμη και των καλών λιπαρών, αποδυναμώνοντας τη συνολική υγεία σας.

Διαβάστε Επίσης  Το σούπερ ρόφημα με σκόρδο και λεμόνι για να εξαφανίσετε το λίπος από την κοιλιά

Επομένως, φροντίστε να επιλέγετε τους «σωστούς» υδατάνθρακες. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (εντοπίζονται στο λευκό ψωμί, στα άσπρα ζυμαρικά, στο άσπρο ρύζι) και να προτιμάτε τις αντίστοιχες τροφές ολικής άλεσης (μαύρο ψωμί, ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι), καθώς περιέχουν πιο σύνθετες μορφές υδατανθράκων.

Τα λαχανικά, τα όσπρια και γενικά όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης θα πρέπει να είναι οι βασικές πηγές υδατανθράκων σας όταν προσπαθείτε να αδυνατίσετε, καθώς θα σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερη ώρα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν περιέχουν θερμίδες.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *