Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Ποιο είναι το πρώτο σύμπτωμα – Πότε πρέπει να ζητήσουν βοήθεια οι γονείς

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Αθανασία Λουρίδα, δίνει πολύτιμες συμβουλές στους γονείς για την έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων. Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Ποιο είναι το πρώτο σύμπτωμα – Πότε πρέπει να ζητήσουν βοήθεια οι γονείς

Οι διαταραχές από το γαστρεντερικό σύστημα ήταν κυρίαρχες, σε πολλά από τα παιδιά που νόσησαν από την αγνώστου προέλευσης ηπατίτιδα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Αθανασία Λουρίδα, δίνει πολύτιμες συμβουλές στους γονείς για την έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων της ηπατίτιδας.

Οι Έλληνες επιστήμονες είναι βέβαιοι πως είναι θέμα χρόνου να εντοπιστεί και στη χώρα μας κρούσμα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά. Αν και η νόσος παραμένει ως «αγνώστου αιτιολογίας», δεν αποκλείεται –σύμφωνα με τελευταίες αναφορές από τη Βρετανία– να οφείλεται σε αδενοϊό, ή παραλλαγή του.

Οι ειδικοί δεν αποκλείουν, μάλιστα, και το ενδεχόμενο να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο παθογόνο.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και Καθηγητής Παιδιατρικής, Θεοκλής Ζαούτης, τόνισε μιλώντας για το θέμα στον ΑΝΤ1 το απόγευμα της Τρίτης, πως σε κάποια παιδιά έχει απομονωθεί ο κοινός αδενοϊός, αλλά όπως επισήμανε, «δεν είναι ξεκάθαρη ακόμα η εικόνα αν είναι αυτός ο ιός ή αν είναι συνδυαστικοί οι παράγοντες που προκαλούν την έξαρση».

Aκόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τίποτα

Μιλώντας στο iatropedia.gr, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανασία Λουρίδα, επιβεβαιώνει πως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τίποτα:

“Δεν ξέρουμε αν έχει σχέση με το υπόστρωμα του πάσχοντος (του ξενιστή), του παιδιού δηλαδή που μολύνεται, ή με το στέλεχος το συγκεκριμένο. Ενδεχομένως να πρόκειται για κάποιο στέλεχος επιθετικό. Αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε μέχρι στιγμής. Δεν ξέρουμε δηλαδή αν οφείλεται στον ιό, ή στην απάντηση την ανοσολογική του οργανισμού”, εξηγεί η Καθηγήτρια.

Διαβάστε Επίσης  Διακοπή Ρεύματος ΔΕΗ : Διακοπές ρεύματος την Κυριακή (22/10/2023 ) στην Αττική

Προσθέτει δε πως, αν και δεν έχει εμφανιστεί νοσηλεία παιδιού με οξεία ηπατίτιδα στα νοσοκομεία Παίδων, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να εμφανιστεί κρούσμα και στην Ελλάδα:

“Εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα. Αλλά από τη στιγμή αναφέρονται κρούσματα σε 12 χώρες του κόσμου, καθόλου δεν αποκλείεται να έχουμε και εμείς παρόμοια περιστατικά, αλλά αυτή τη στιγμή δεν το γνωρίζουμε”, λέει.

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το πρόβλημα στα παιδιά εμφανίστηκε αρχικά από το γαστρεντερικό σύστημα, με πόνους στην κοιλιά, εμέτους και διάρροιες.

Η Καθηγήτρια κ. Αθανασία Λουρίδα εξηγεί που θα πρέπει να εστιάζουν οι γονείς:

“Τα συμπτώματα είναι, πόνοι στην κοιλιά, έμετοι και διάρροιες και η επιπλοκή είναι η ηπατίτιδα. Οι γονείς πρέπει να ανησυχούν και να ζητούν παιδιατρική εκτίμηση, εάν δουν το παιδί τους να έχει πολύ σκούρα ούρα, ή να αποχρωματίζονται τα κόπρανα, δηλαδή να έχει λευκά κόπρανα. Αυτά είναι τα κριτήρια της ηπατίτιδας, όταν κάνει επιπλοκή γενικά. Με οποιαδήποτε αιτιολογία. Σκούρα ούρα και αποχρωματισμένα κόπρανα”, σημειώνει η ίδια.

Το δευτερεύον σύμπτωμα, του ίκτερου, που εμφανίζεται με ωχρότητα στα μάτια και το δέρμα του πάσχοντος παιδιού, δεν είναι ιδιαίτερα σαφές για κάποιον που δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένος να εντοπίζει τα “σημάδια”, τονίζει η γιατρός:

“Ο ίκτερος είναι σημάδι που εμφανίζεται στον επιπεφυκότα του ματιού. Για να κιτρινίσει το υπόλοιπο δέρμα πρέπει να είναι πολύ έντονος ο ίκτερος και ήδη πολύ βαριά η νόσος. Επομένως δεν είναι εύκολο να το εκτιμήσει κανείς αυτό το σημάδι, αν δεν είναι ειδικός. Τα σημεία που μπορεί εκτιμήσει εύκολα από μόνος του ο γονιός είναι τα ούρα και τα κόπρανα. Βεβαίως αν ένα παιδάκι έχει εμέτους και είναι αφυδατωμένο, μπορεί και πάλι να έχει σκουρόχρωμα ούρα, κι αυτό δεν σημαίνει πως οπωσδήποτε έχει ηπατίτιδα”, εξηγεί η ειδικός.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί σήμερα 26 Δεκεμβρίου το πρόσωπο της Παναγίας

Πότε οι γονείς να ζητήσουν τη βοήθεια του γιατρού

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Παίδων “η Αγία Σοφία”, συμβουλεύει τους γονείς να ζητήσουν παιδιατρική εκτίμηση, εάν -εκτός από τη συνήθη γαστρεντερίτιδα (γιατί είναι πολλοί ιοί που κάνουν γαστρεντερίτιδα αυτή την εποχή με εμέτους ,διάρροιες και πόνους στην κοιλιά)- παρατηρήσουν «περίεργη εικόνα» από το απεκκριτικό σύστημα του παιδιού.

Η κυρία Λουρίδα, διευκρινίζει επίσης, πως οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους και όχι με τον ΕΟΔΥ: “Με τον ΕΟΔΥ επικοινωνεί ο παιδίατρος, όχι οι γονείς. Και επίσης, επειδή είναι γιορτινές αυτές οι μέρες, αν δεν βρουν άμεσα παιδίατρο, να πάνε το παιδί στα Επείγοντα εφημερεύοντος νοσοκομείου. Όχι φυσικά με τον παραμικρό έμετο ή διάρροια. Μόνο αν έχει κάποια ανησυχητικά συμπτώματα, τα οποία αναφέραμε προηγουμένως”, λέει η ίδια.

Η Καθηγήτρια σημειώνει, επίσης, πως εάν ένα παιδί παρουσιάζει συμπτώματα από το γαστρεντερικό, θα πρέπει να απομονώνεται:

“Γενικά όταν ένα παιδί -ή και ενήλικας ακόμα- έχει ίωση, θα πρέπει σίγουρα να απομονώνεται. Θα πρέπει να μένει στο σπίτι μέχρι να γίνει καλά. Και να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής”, τονίζει η κα. Λουρίδα.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *