Εγκυμοσύνη: Αυτή η διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

 

Εγκυμοσύνη: Αυτή η διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Εγκυμοσύνη: Αυτή η διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Η διατροφή της εγκύου είναι πολύ σημαντική για τη φυσιολογική έκβαση της κύησης, αλλά και την καλύτερη υγεία τόσο της μητέρας όσο και του βρέφους, καθώς τυχόν ανεξέλεγκτη αύξηση του σωματικού βάρους της εγκύου αυξάνει τον κίνδυνο για δύο επικίνδυνες ιατρικές καταστάσεις: τον διαβήτη κύησης και την προεκλαμψία.

Τι είναι η προεκλαμψία

Η προεκλαμψία, μια κατάσταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που χαρακτηρίζεται από σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση και ηπατική ή νεφρική βλάβη, είναι μια κύρια αιτία επιπλοκών και θανάτου για τη μητέρα και το αγέννητο παιδί της.

Η προεκλαμψία υπερδιπλασιάζει επίσης τον κίνδυνο μιας γυναίκας για καρδιακές παθήσεις, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, έμφραγμα, εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια, αργότερα στη ζωή. Οι γυναίκες με προεκλαμψία έχουν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού (γέννα πριν από την 37η εβδομάδα κύησης) ή μωρών χαμηλού βάρους και τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες με προεκλαμψία διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.

Ποια διατροφή προστατεύει την έγκυο και το μωρό

Ορμώμενοι από προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή* μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στους ενήλικες, Αμερικανοί επιστήμονες θέλησαν να διαπιστώσουν αν ισχύει το ίδιο και για τις εγκύους.

Διαβάστε Επίσης  Οι ενδείξεις του τοκετού όταν πλησιάζει

Αυτό που διαπίστωσαν μετά από μια ανάλυση δεδομένων υγείας και διατροφής για περισσότερες από 8.500 εγκύους, ήταν πως η μεγαλύτερη συμμόρφωση σε ένα πρόγραμμα διατροφής μεσογειακού τύπου συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο προεκλαμψίας. Η μείωση του κινδύνου δε, ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των μαύρων γυναικών.

«Οι γυναίκες πρέπει να ενθαρρύνονται να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης μιας θρεπτικής διατροφής και τακτικής άσκησης, σε όλα τα στάδια της ζωής. Η τακτική κατανάλωση υγιεινών τροφών, συμπεριλαμβανομένων λαχανικών, φρούτων και οσπρίων, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η υγεία τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τη μελλοντική καρδιαγγειακή τους υγεία και επίσης επηρεάζει την υγεία του μωρού τους» δήλωσε ο Anum S. Minhas, M.D., M.H.S., επικεφαλής καρδιολόγος και συνεργάτης καρδιο-μαιευτικής και προηγμένης απεικόνισης στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

Αναλυτικά τα ευρήματα των ερευνητών

Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα για περισσότερες από 8.500 γυναίκες, κυρίως αστικού και χαμηλού εισοδήματος, με διάμεση ηλικία τα 25 έτη, οι οποίες γέννησαν στη Βοστώνη μεταξύ 1998 και 2016. Σχεδόν οι μισές από τις συμμετέχουσες ήταν μαύρες γυναίκες (47%), περίπου το ένα τέταρτο ήταν Ισπανόφωνες (28%) και οι υπόλοιπες ήταν λευκές γυναίκες ή «άλλης» φυλής.

Διαβάστε Επίσης  Πανάδες στην εγκυμοσύνη: Ο φυσικός τρόπος για να τις εξαφανίσεις μια για πάντα!

Η ανάλυση των απαντήσεών τους από συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν εντός τριών ημερών από τον τοκετό, διαπίστωσε ότι:

 

Το 10% των συμμετεχόντων στη μελέτη εμφάνισε προεκλαμψία.

Οι γυναίκες που είχαν οποιαδήποτε μορφή διαβήτη πριν από την εγκυμοσύνη και παχυσαρκία πριν από την εγκυμοσύνη, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν προεκλαμψία σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς αυτές τις καταστάσεις.

Ο κίνδυνος προεκλαμψίας ήταν περισσότερο από 20% χαμηλότερος μεταξύ των γυναικών που ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι μαύρες γυναίκες που είχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες μεσογειακής δίαιτας είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο (78%) για προεκλαμψία, σε σύγκριση με όλες τις άλλες μη μαύρες γυναίκες που τηρούσαν περισσότερο τη μεσογειακή διατροφή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of the American Heart Association

 

*Αποτελείται κυρίως από λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια.

 

imommy.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *