Πώς να βάψετε τα αυγά του Πάσχα με φυσικό τρόπο

Πώς να βάψετε τα αυγά του Πάσχα με φυσικό τρόπο

Το Πάσχα πλησιάζει και παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα αυγά για το Πάσχα. Φέτος, η Κατερίνα Λένη όμως μας δείχνει πώς μπορούμε με φυσικό τρόπο να βάψουμε τα αυγά και ταυτόχρονα να κάνουμε αυτήν τη διαδικασία παιχνίδι με τα παιδιά μας.

Έχετε βαρεθεί να γεμίζουν τα χέρια σας με μπογιά, είτε να πετάτε μεγάλο μέρος του αυγού σας επειδή πήρε μέσα χρώμα; Η Κατερίνα Λένη μας δείχνει πώς μπορούμε να φτιάξουμε τα αυγά του Πάσχα χωρίς να χρησιμοποιήσουμε χρώματα του εμπορίου.

Στη φύση, άλλωστε, υπάρχουν πολλά υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να πάρουμε το φυσικό τους χρώμα. Ανάμεσά τους είναι: τα κρεμμύδια, ο κουρκουμάς, το κόκκινο λάχανο, το παντζάρι, η βιολέτα, το σπανάκι, ο κρόκος κοζάνης κ.α.

Διαβάστε Επίσης  Μεγάλη Παρασκευή: Η αποκαθήλωση κι η ταφή του Χριστού

Υλικά:

30 λευκά αυγά

30 λευκά και κόκκινα κρεμμύδια (τις φλούδες τους)

1 μεγάλο κόκκινο λάχανο

50 γραμ. κουρκουμά σε σκόνη

6 λίτρα νερό

100 ml ξύδι λευκό

λίγο ελαιόλαδο για το γυάλισμα

χρωματιστούς μαρκαδόρους ανεξίτηλους για το ζωγράφισμα.

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα αυγά και τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα (με χαρτί στη βάση για να μην σπάσουν) και νερό για να βράσουν. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά από την αρχή του βρασμού. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά, τα βάζουμε σε κρύο νερό και τα αφήνουμε στην άκρη.

Διαβάστε Επίσης  Το Άγιο Πάσχα- Κυριακή του Πάσχα

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2 λίτρα νερό να βράσει και τις φλούδες από τα κρεμμύδια. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε την ίδια ποσότητα νερού και προσθέτουμε τη σκόνη κουρκουμά.

Προσθέτουμε το ξύδι σε δυο ίσες δόσεις.

Αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά και έπειτα σουρώνουμε το νερό και το αφήνουμε για μια ώρα να κρυώσει.

Έπειτα βάζουμε τα αυγά μέσα στο μπωλ με το χρώμα. Όσο πιο πολύ τα αφήσουμε μέσα στο νερό, τόσο πιο έντονο είναι το χρώμα που παίρνουν.

Τα σκουπίζουμε και τα περνάμε με ελαιόλαδο να γυαλίσουν και έπειτα τα ζωγραφίζουμε.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *