«Ασπίδα» το τσάι εναντίον της άνοιας!!!

«Ασπίδα» το τσάι εναντίον της άνοιας!!!«Ασπίδα» το τσάι εναντίον της άνοιας.

Η συστηματική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο αναπτύξεως άνοιας, αναφέρουν επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS).

Η μείωση αυτή, όμως μπορεί να φθάνει το 86% στους ανθρώπους που είναι γενετικά προδιατεθειμένοι να την εκδηλώσουν, προσθέτουν.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 957 εθελοντές ηλικίας άνω των 55 ετών, τους οποίους οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί επτά χρόνια, υποβάλλοντάς τους ανά διετία σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών τους.

Κατέγραφαν επίσης αναλυτικές πληροφορίες για τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, την κατάσταση της υγείας τους, καθώς και για τις σωματικές και κοινωνικές δραστηριότητές τους.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση The Journal of Nutrition, Health & Aging, έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης οι 72 από τους εθελοντές τους είχαν εκδηλώσει άνοια.

Διαβάστε Επίσης  Ισχυρή έκρηξη σε εστιατόριο στην Ιαπωνία - Τουλάχιστον 40 τραυματίες

Όπως έδειξαν τα στοιχεία τους, όσοι συνήθιζαν να πίνουν μαύρο ή oolongτσάι διέτρεχαν κατά 47% μικρότερο κίνδυνο άνοιας, ενώ όσοι έπιναν πράσινο τσάι είχαν 57% λιγότερες πιθανότητες άνοιας.

Ωστόσο η κατανάλωση έπρεπε να είναι συστηματική, με το μεγαλύτερο όφελος (μείωση του κινδύνου κατά 61%) να παρατηρείται σε όσους έπιναν καθημερινά τουλάχιστον ένα φλιτζάνι τσάι.

Περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι η συστηματική κατανάλωση τσαγιού σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας περισσότερο στις γυναίκες (είχαν 68% μικρότερο κίνδυνο άνοιας), ενώ πιο προστατευμένες απ’ όλους τους εθελοντές ήσαν όσες έφεραν το γονίδιο ApoE-e4, που είναι γνωστό ότι προκαλεί άνοια.

Διαβάστε Επίσης  Με αυτά τα βότανα θα καταπολεμήσετε το άσθμα

Οι γυναίκες αυτές είχαν 86% μικρότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους που δεν έφεραν το γονίδιο.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φενγκ Λέι, από το Τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής του NUS, τα μακροπρόθεσμα οφέλη του τσαγιού πηγάζουν από τα βιοενεργά συστατικά, όπως οι κατεχίνες και οι θεαφλαβίνες, στα φύλλα του.

«Τα συστατικά αυτά ασκούν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση που μπορεί να προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις αγγειακές βλάβες και τη νευροεκφύλιση», είπε. Και τόνισε πως κάθε είδους τσάι είναι ωφέλιμο, αρκεί να παράγεται από τα φύλλα του τσαγιού.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *