Το τσάι μπορεί να μειώσει κατά 50% τον κίνδυνο καρδιακής νόσου – Οι άγνωστες ευεργετικές του ιδιότητες

Το τσάι μπορεί να μειώσει κατά 50% τον κίνδυνο καρδιακής νόσου – Οι άγνωστες ευεργετικές του ιδιότητεςΤο τσάι μπορεί να μειώσει κατά 50% τον κίνδυνο καρδιακής νόσου – Οι άγνωστες ευεργετικές του ιδιότητες

 

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς για τη γενική μας υγεία.

Και ενώ διατροφή και άσκηση είναι ασπίδα για καρδιακά προβλήματα, έρευνα έχει δείξει ότι υπάρχει επίσης ένα ρόφημα που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά περισσότερο από 50%, εάν το πίνετε τακτικά.

Το τσάι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανατηφόρας καρδιακής νόσου κατά 56%
Σε μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, μια ομάδα ερευνητών από την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών ανέλυσε δεδομένα από 100.902 συμμετέχοντες χωρίς ιστορικό καρδιακής προσβολής, καρκίνου, ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Στη συνέχεια τους χώρισαν σε δύο κατηγορίες:

συνήθεις πότες τσαγιού, εάν κατανάλωναν το ρόφημα τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα
μη συνήθεις, ή καθόλου πότες τσαγιού, εάν το έπιναν λιγότερο συχνά

Μετά από μια περίοδο παρακολούθησης 7,3 ετών κατά μέσο όρο, διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με την ομάδα που δεν έπινε τσάι, όσοι το έπιναν τακτικά είχαν:

  • 20% μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού
    22% μειωμένο κίνδυνο θανατηφόρας καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού
    15% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν ένα υποσύνολο 14.081 συμμετεχόντων με δύο έρευνες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές σε εύρος 8 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που διατήρησαν τη συνήθεια να πίνουν τσάι καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης είχαν ακόμη πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν τακτικά τσάι, όπως:

  • 39% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού
    56% χαμηλότερο κίνδυνο θανατηφόρας καρδιακής πάθησης και εγκεφαλικού επεισοδίου
    μείωση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 29%
Διαβάστε Επίσης  8 τροφές που καθαρίζουν το ήπαρ

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια συνεχής συνήθεια κατανάλωσης τσαγιού θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού τόσο με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, όσο και με τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Διαπίστωσαν, επίσης, ότι όσοι έπιναν τακτικά τσάι ανέπτυξαν καρδιακή νόσο, ή εγκεφαλικό 1,41 χρόνια αργότερα και έζησαν 1,26 χρόνια περισσότερο από τους συμμετέχοντες στην ομάδα που δεν έπιναν τακτικά τσάι.

“Οι προστατευτικές επιδράσεις του τσαγιού ήταν πιο έντονες στην ομάδα που έπινε τακτικά και διαρκώς τσάι”, δήλωσε ο δρ. Dongfeng Gu, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Οι κύριες βιοδραστικές ενώσεις του τσαγιού, δηλαδή οι πολυφαινόλες, δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό μακροπρόθεσμα. Επομένως, η τακτική κατανάλωση τσαγιού για παρατεταμένη περίοδο μπορεί να είναι απαραίτητη για επαρκή καρδιοπροστατευτική δράση».

Το πράσινο τσάι μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στα οφέλη για την υγεία από το μαύρο τσάι
Τα οφέλη για την υγεία δεν είναι ίδια για όλα τα είδη τσαγιού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συσχετίστηκε με 25% χαμηλότερο κίνδυνο τυχαίας καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού, θανατηφόρου καρδιακής νόσου, ή εγκεφαλικού και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ενώ δεν βρέθηκε συσχέτιση για όσους έπιναν μαύρο τσάι.

Διαβάστε Επίσης  Στραγάλια, Ξεχασμένη, αλλά πολύτιμη τροφή

“Στον πληθυσμό της μελέτης μας, το 49% όσων έπιναν τσάι τακτικά, προτιμούσαν πιο συχνά πράσινο τσάι, ενώ μόνο το 8% προτιμούσε μαύρο τσάι”, είπε ο δρ. Gu, σημειώνοντας ότι το πράσινο τσάι προτιμάται συνήθως στον πληθυσμό της Ανατολικής Ασίας που συμμετείχε στην μελέτη. “Η μικρή αναλογία όσων πίνουν τακτικά μαύρο τσάι κάνει πιο δύσκολη την εξακρίβωση ισχυρών συσχετισμών, αλλά τα ευρήματά μας υποδηλώνουν μια διαφορετική επίδραση μεταξύ των τύπων τσαγιού”.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να υπάρχουν δύο λόγοι γι’ αυτό:

Πρώτον, ενώ το πράσινο τσάι είναι γεμάτο με πολυφαινόλες που προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία, η διαδικασία ζύμωσης που χρησιμοποιείται στην παραγωγή μαύρου τσαγιού οξειδώνει τις ενώσεις και μπορεί να τις καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικές.
Το μαύρο τσάι σερβίρεται επίσης συχνά με γάλα, το οποίο προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να ακυρώσει τα οφέλη του ροφήματος για την καρδιά.

Iatropedia.gr

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *