Σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη γιατροί και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία

  • Post category:ΕΛΛΑΔΑ

 

Σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη γιατροί και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομείαΗ Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προχωράνε αύριο, Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, σε πανελλαδική, πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση, ζητώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

Η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και η ΠΟΕΔΗΝ 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία της περιφέρειας, και 7ωρη στάση εργασίας 8:00-15:00 για τα νοσοκομεία της Αττικής. Οι δύο Ομοσπονδίες προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 8:30 στην πλατεία Μαβίλη και πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Το προσωπικό των νοσοκομείων έμεινε αβοήθητο να προσπαθεί να αποκρούσει το ένα μετά το άλλο πανδημικό κύμα, με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό».

Διαβάστε Επίσης  ΠΟΥ – Κίνδυνος νέας επικίνδυνης μετάλλαξης από την Ομικρον – Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Η ΠΟΕΔΗΝ, από την πλευρά της, κάνει λόγο για δυσμενή επιδημιολογικά δεδομένα που αναδεικνύουν τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε πρωτοβάθμια και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει: «Το προσωπικό γονάτισε από την κούραση. Δύο νοσηλευτές για 40 ασθενείς με κορωνοϊό. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων είναι 1 δισ. ευρώ και οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας 5%».

Όσον αφορά την ιχνηλάτηση, «αφέθηκε στην τύχη και στις τσέπες των πολιτών», ενώ για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σημειώνει ότι «ξεκίνησε ως ένα αδιέξοδο, λάθος της κυβέρνησης και κατέληξε να είναι ένα “καπρίτσιο”, καθότι εφαρμόστηκε μόνο στο υγειονομικό προσωπικό που είναι εμβολιασμένο σε καθολικό ποσοστό 97%» και ζητάει να επιστρέψουν οι μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί.

Διαβάστε Επίσης  Κακοκαιρία «Μπάλλος» – Συναγερμός στις αρχές για ακραία φαινόμενα – Φόβοι για την πυρόπληκτη Εύβοια και τη σεισμόπληκτη Κρήτη

Οι δύο Ομοσπονδίες, μεταξύ άλλων, διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών, των συντάξεων και του εφάπαξ στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012, επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, άμεση ένταξη στα ΒΑΕ και αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα υγείας.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση