Τα οφέλη της φασολάδας στη διατροφή και την υγεία μας

Τα οφέλη της φασολάδας στη διατροφή και την υγεία μαςΕίναι το πιάτο της εποχής και συνυφασμένο με την ελληνική κουλτούρα και παράδοση. Σήμα κατατεθέν της ελληνικής διατροφής είναι σήμερα μια εξαιρετικά θρεπτική και επίκαιρη, λόγω του χαμηλού κόστους της επιλογή.

Ας δούμε τι μας προσφέρει και ποια τα οφέλη των συστατικών της για την καλή μας υγεία.

Όπως όλα τα όσπρια, αποτελεί μια πολύ καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών στη διατροφή μας. Δεν συγκρίνεται με την πρωτεΐνη του κρέατος και ζωικής προέλευσης τροφίμων, αλλά όταν συνδυαστεί με τροφές όπως το ρύζι την πλησιάζει πολύ.

Διαβάστε Επίσης  Κατσικίσιο vs αγελαδινό γάλα

Περιέχει σημαντικές ποσότητες αδιάλυτων και διαλυτών φυτικών ινών που συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων χοληστερίνης του αίματος, και στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
Ακόμη αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β1, η οποία ονομάζεται και θειαμίνη και παίζει ρόλο στην καλύτερη νοητική μας λειτουργία.

Η προσθήκη βέβαια λαχανικών και μυρωδικών, όπως το σέλινο, το καρότο, αυξάνει σημαντικά το βιταμινικό μια αντιοξειδωτικό τους περιεχόμενο όπως για παράδειγμα το καρότο.

Σύμφωνα με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, όσπρια όπως τα φασόλια και οι φακές πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον μία με δύο φορές την εβδομάδα. Και για όσους τα μαγειρεύουν θα συμβουλεύαμε μην το παρακάνετε στο λάδι και να το προσθέτετε προς το τέλος του μαγειρέματος ή ακόμη και ωμό αφού βράσουν.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί να εμπλουτίσεις το διαιτολόγιό σου με φυτικές ίνες;

Επίσης, μην βάζετε σόδα κατά το μούλιασμα των φασολιών, γιατί μπορεί να τα κάνει πιο βραστερά, αλλά καταστρέφει τη βιταμίνη Β1. Ακόμη, μην αλλάζετε το νερό που μούλιασαν, αλλά μαγειρέψτε τα μέσα σε αυτό γιατί εκεί βρίσκεται μια σημαντική ποσότητα των υδατοδιαλυτών συστατικών τους.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση