Στο έλεος της κακοκαιρίας η χώρα

Πτώση της θερμοκρασίας φέρνει η κακοκαιρία «Διομήδης» για δεύτερη ημέρα στη χώρα, προκαλώντας κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά, ενώ εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα.

Επίσης, νεφώσεις με βροχές αναμένονται κυρίως στα ανατολικά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα με σποραδικές καταιγίδες, όπως στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, και μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, στις Σποράδες και στην Εύβοια, όπου θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί 8 με 9 και στα βόρεια τοπικά έως 10 μποφόρ, ενώ θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Στα βόρεια ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 4 με 6, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 7 με 9 και στα νησιά τους 13 με 14 βαθμούς Κελσίου και θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -9 έως 2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -5 έως 6, στην Ήπειρο από -1 έως 9 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -3 έως 8, στα δυτικά και νοτιοδυτικά ηπειρωτικά από 2 έως 9, στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά από 0 έως 8 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 5 έως 11, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 1 έως 4 βαθμούς, στις Σποράδες από 2 έως 6 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Πυροσβεστική: 196 κλήσεις για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων και για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχθεί 196 κλήσεις για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων και για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, από τις 6 το πρωί της Τρίτης έως και τις 6.30 το πρωί της Τετάρτης.

Αναλυτικότερα:

– Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, υπήρξαν 37 κλήσεις για κοπές δέντρων, 71 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και 4 κλήσεις για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, στις περιοχές Μακρυχώρι, Συκούριο, Ομόλιο Λάρισας και Φάρσαλα.

– Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 23 κλήσεις για κοπές δέντρων και 6 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, κυρίως στη Χαλκιδική και στη Βέροια.

– Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 13 κλήσεις για κοπές δέντρων, κυρίως στην περιοχή της Φλώρινας.

Διαβάστε Επίσης  Η καθαρίστρια που φυλακίστηκε για ένα απολυτήριο μιλά στο protothema.gr: Δεν μπορώ να ξεχάσω τον ήχο όταν κλείδωνε το κελί

– Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, 17 κλήσεις για κοπές δέντρων και 4 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

– Στην Περιφέρεια Ηπείρου, 14 κλήσεις για κοπές δέντρων, κυρίως σε Τζουμέρκα και Ιωάννινα.

– Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 7 κλήσεις για κοπές δέντρων, στο Καρπενήσι.

Παραμένει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών και χιονοπτώσεων, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών όπου αναμένεται να εξελιχθούν τα φαινόμενα παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφ’ όσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Πού έγιναν ζημιές από την κακοκαιρία

Τα εντονότερα φαινόμενα μέχρι στιγμής καταγράφονται στη Θεσσαλία, όπου προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή των Φαρσάλων. Στη Μαγνησία λειτούργησε το 112, αφού στο Πήλιο έπεσε μεγάλος όγκος βροχής.

Κάτασπρα είναι τα ορεινά των Τρικάλων, με το ύψος του χιονιού να κυμαίνεται από 10 εκατοστά έως και ένα μέτρο, σε υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα.

Οι δήμοι Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του σεισμού έως και έξι μήνες, δηλαδή έως και τις 11 Ιουλίου 2022, την ώρα που ο «Διομήδης» κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση για τους κατοίκους.

Προβλήματα στην Εύβοια

Στη Βόρεια Εύβοια βρέχει ασταμάτητα από τα μεσάνυχτα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Στις 2 τα ξημερώματα, ο ποταμός Κηρέας «φούσκωσε» από τα νερά της βροχής, με συνέπεια οι Αρχές να διακόψουν την κυκλοφορία στο 57ο χλμ. της Εθνικής Οδού Χαλκίδας-Αιδηψού. Μετά από τρεις ώρες τα συνεργεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έδωσαν και πάλι τον δρόμο στην κυκλοφορία.

Στον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας έχουν μεταφερθεί από τα ορμητικά νερά, φερτά υλικά που κατέβασαν τα φουσκωμένα ρέματα, με αποτέλεσμα ο δήμος να εφιστά την προσοχή στους κατοίκους του οικισμού Σπιάδα.

Φυλακτή Καρδίτσας: Τους 70 πόντους έφτασε το χιόνι

Εν τω μεταξύ, χωρίς ηλεκτροδότηση έμειναν τα ορεινά χωριά – οικισμοί του Δήμου Καρδίτσας Νεράιδα – Κουκέικα – Μεγαλάκκος – Σαραντάπορα, στις 11/1 λόγω της κακοκαιρίας.

Διαβάστε Επίσης  Καιρός: Έρχεται πολικό ψύχος με -15 βαθμούς - Χιόνια και στην Αττική

Προβλήματα στα Φάρσαλα

Στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων, σύμφωνα με το larissanet.gr, είναι αποκλεισμένα από χθες το βράδυ 14 άτομα, καθώς ο δρόμος που οδηγεί στα Φάρσαλα και στον Βόλο έχει κοπεί από τα ορμητικά νερά αλλά και από φερτά υλικά, με συνέπεια οι άνθρωποι να μην μπορούν να φύγουν από το χωριό.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαρσάλων συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις μέχρι την εκτόνωση των καιρικών φαινομένων. Χθες Τρίτη 11/1 τα σχολεία έκλεισαν νωρίτερα για λόγους ασφαλείας. Οι κάτοικοι στο Ανωχώρι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους, καθώς τα νερά των χειμάρρων του Ταμπάκου και του Ενιπέα έφτασαν στα πρώτα σπίτια του χωριού.

Επίσης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ανήρτησε στα social media βίντεο και φωτογραφίες από τη διάσωση κουταβιών, γράφοντας: «Στο Κατωχώρι Φαρσάλων απεγκλωβίσαμε μαζί με την Πυροσβεστική Υπηρεσία τέσσερα σκυλάκια που κινδύνεψαν να πνιγούν στην υπερχειλισμένη αποστραγγιστική τάφρο του χωριού. Δύσκολη μέρα για τη Θεσσαλία, που δοκιμάζεται για ακόμη μια φορά από μεγάλες ποσότητες βροχοπτώσεων. Είμαστε παντού, όπου υπάρχει ανάγκη».

Συνεχίζεται η έντονη βροχόπτωση στην περιοχή, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε αρκετές περιπτώσεις.

Χιόνια στη Φλώρινα – Χωρίς ρεύμα οι κάτοικοι

Xωρίς ρεύμα και τηλέφωνο είναι οι κάτοικοι πολλών περιοχών της Φλώρινας από το βράδυ της Τρίτης 11/1. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι της Δροσοπηγής, της Άνω Καλλινίκης, της Υδρούσας, της Άνω Υδρούσας, του Πολυποτάμου, του Φλαμπούρου και άλλων κοινοτήτων έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός από τα χιόνια και το κρύο, και τις διακοπές ρεύματος. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούσαν όλη τη νύχτα να αποκαταστήσουν τις βλάβες που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία.

Υπερχείλισε ο Ληθαίος στα Τρίκαλα

Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr, ο Ληθαίος ποταμός υπερχείλισε μέσα στην πόλη, στο ύψος των Κουτσομυλίων, κάλυψε τις όχθες και «απειλεί» τον παρακείμενο δρόμο. Βρίσκεται σε επιφυλακή ο μηχανισμός τόσο του Δήμου Τρικκαίων όσο και της Π.Ε. Τρικάλων.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *