Όμικρον και Δέλτα μαζί γονατίζουν το σύστημα Υγείας – Οι φόβοι για νέα πίεση στις ΜΕΘ

Όμικρον και Δέλτα μαζί γονατίζουν το σύστημα Υγείας – Οι φόβοι για νέα πίεση στις ΜΕΘ

Από τις περίπου 650 εισαγωγές καθημερινά, ένα 30%-40% αφορά και περιπτώσεις «Δέλτα», άρα από αυτές τις εισαγωγές, «πιθανολογούμε ότι θα έχουμε πίεση στις ΜΕΘ». Φόβοι για επανάκαμψη της Δέλτα και αυξημένες ανάγκες για νοσηλεία σε βαριά νόσηση

Μέχρι στιγμής η Όμικρον αποδεικνύεται πολύ πιο μεταδοτική έναντι της Δέλτα, ωστόσο η πίεση στο σύστημα υγείας από τη νέα παραλλαγή του κοροναϊού μεταφράζεται σε πίεση στο σύστημα υγείας κυρίως ως προς τις ανάγκες για νοσηλείας σε απλές κλίνες στα νοσοκομεία, σε αντίθεση με προηγούμενες φάσεις της πανδημίας όπου με πολύ μικρότερο αριθμό κρουσμάτων η πίεση στο σύστημα υγείας εκφραζόταν στην έλλειψη Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και στις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ που αύξανε τη θνητότητα.

Το 30-40% των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι Δέλτα

Ωστόσο στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας υπάρχει αγωνία, καθώς είναι ακόμα αρκετά μεγάλο το ποσοστό των μολύνσεων από την παραλλαγή Δέλτα και αυτό οδηγεί κατά πάσα πιθανότητα σε πίεση στο σύστημα υγείας που θα εκφραστεί και στις ΜΕΘ.

Έτσι κι αλλιώς ο αριθμός των διασωληνωμένων το τελευταίο διάστημα παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα, καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν 632 διασωληνωμένοι. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας από τις εκατοντάδες καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών από covid λίγο πάνω από το 1/3 αφορά σε νόσηση από την παραλλαγή Δέλτα του ιού.

Ο Θάνος Πλεύρης σήμερα ανέφερε ότι από τις περίπου 650 εισαγωγές καθημερινά, ένα 30%-40% αφορά και περιπτώσεις «Δέλτα», άρα από αυτές τις εισαγωγές, τόνισε πως «πιθανολογούμε ότι θα έχουμε πίεση στις ΜΕΘ».

Δίδυμο πρόβλημα

Με αυτή την έννοια το πρόβλημα που βρίσκεται μπροστά ιδίως τις επόμενες εβδομάδες που αναμένεται η κορύφωση του κύματος αυτού της πανδημίας είναι ένα δίδυμο πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση του ΕΣΥ.

Αφενός μεν η πιο μεταδοτική ακόμα και για εμβολιασμένους παραλλαγή Όμικρον βγάζει μαζικά εκτός μάχης νοσοκομειακούς γιατρούς και νοσηλευτές που νοσούν δημιουργώντας σοβαρά κενά στην νοσοκομειακή περίθαλψη των ασθενών, αφετέρου την ίδια ώρα παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα ο αριθμός των ασθενών της παραλλαγής Δέλτα που μπορεί να χρειαστούν όχι μόνο νοσοκομειακή περίθαλψη αλλά και νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Διαβάστε Επίσης  Λύγισαν οι εύζωνες στην κηδεία του 24χρονου Σπύρου Θωμά

Δεν υπάρχουν εφεδρείες

Τυχόν δίδυμες ελλείψεις σε προσωπικό λόγω Όμικρον και σε ΜΕΘ λόγω Δέλτα μπορούν να προκαλέσουν εκρηκτικά προσβλήμα στο σύστημα υγείας το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι εξαντλημένο την τελευταία διετία στη μάχη με την πανδημία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι διεθνώς αλλά και στη χώρα μας πληθαίνουν οι φωνές που εκφράζουν φόβους για πλήρη κατάρρευση των συστημάτων υγείας. Άλλωστε η κατάσταση στο ΕΣΥ έτσι κι αλλιώς είναι οριακή, καθώς σύμφωνα με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Αφροδίτη Ρέτζιου δεν υπάρχουν οι εφεδρείες για να αναπληρωθούν οι νοσούντες υγειονομικοί, σημείωσε, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις δημόσιες δομές Υγείας.

Μάλιστα η κα Ρέτζιου πρόσθεσε, πως αν ίσχυε αυτό που ισχυρίζεται το υπουργείο Υγείας ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι διαχειρίσιμη, τότε η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στο γιατί μείωσε την καραντίνα από δέκα σε πέντε μέρες για τους υγειονομικούς που νοσούν από covid.

 

«Με φοβίζει τυχόν κατάρρευση του συστήματος Υγείας»

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα τεντωμένο σκοινί», είπε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, εκφράζοντας φόβους για κατάρρευση του ΕΣΥ.

Όπως εξήγησε, στο Οντάριο, το οποίο βρισκόταν σε μια μεγάλη πανδημική ηρεμία, τα νοσοκομεία ξαφνικά γέμισαν λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον και οδεύουν προς ρεκόρ νοσηλειών, ενώ οι ΜΕΘ διπλασιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες, αν και παραμένουν σε απόλυτο αριθμό χαμηλά. Σημείωσε δε ότι όσοι ασθενείς έχουν καταλήξει στις ΜΕΘ με πνευμονία είναι σχεδόν όλοι ανεμβολίαστοι ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική δόση.

Διαβάστε Επίσης  Ο καιρός σήμερα

«Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και στην Ελλάδα. Το κύμα των μεγάλων μολύνσεων θα επακολουθήσει ένα μεγάλο κύμα νοσηλειών. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα τεντωμένο σκοινί. Προφανώς οι νοσηλείες συνεχίζουν να έρχονται περισσότερο από τους ανεμβολίαστους, ωστόσο απαιτείται η προσοχή όλων μας», επισήμανε.

Μπορεί να επανακάμψει η μετάλλαξη Δέλτα έναντι της Όμικρον

Μάλιστα, ο κ. Πρασσάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανακάμψει η μετάλλαξη Δέλτα έναντι της Όμικρον. «Δεν ξέρουμε αν θα καταφέρει παντού και σε ποιο χρονικό διάστημα να σβήσει τελείως η Δέλτα από την Όμικρον, αν και είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο να επανακάμψει η Δέλτα, γιατί υπάρχει ανοσολογικά μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δυο παραλλαγές και η ανοσία που χτίζουμε για το ένα μπορεί να μην είναι επαρκής να σβήσει την άλλη παραλλαγή», ανέφερε.

Παράλληλα, προέβλεψε ότι η κορύφωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα θα έρθει νωρίτερα από το αναμενόμενο, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο ιός εξελίσσεται με φρενήρεις ρυθμούς τονίζοντας ότι «με φοβίζει τυχόν κατάρρευση του συστήματος Υγείας».

Όπως είπε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας δεν μπορούμε να λέμε ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι ήπια, αλλά ηπιότερη από τη Δέλτα. Προειδοποίησε δε ότι οι νοσηλείες μπορεί να πάρουν τη μορφή των νοσηλειών που είχαμε με τη Δέλτα, σε περίπτωση που βρει οργανισμούς ανοσιακά αδύναμους.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι όσοι έχουμε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, είναι πάρα πολύ καλά προστατευμένοι έναντι της Όμικρον και αυτή είναι η κληρονομιά για την επόμενη μέρα. «Όμως επειδή στην Ελλάδα έχουμε ακόμα δεξαμενές ανεμβολίαστων και μεγάλης ηλικίας, το διακύβευμα παραμένει σοβαρό», συμπλήρωσε.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *