Πώς να φυτέψετε μια λεμονιά σπίτι σας και τι χρειάζεστε

  • Post category:ΚΗΠΟΣ

Πώς να φυτέψετε μια λεμονιά σπίτι σας και τι χρειάζεστε

Πώς να φυτέψετε μια λεμονιά σπίτι σας και τι χρειάζεστε

Θέλετε να φυτέψετε μια λεμονιά;

Γνωρίζουμε ότι οι λεμονιές ανθίζουν όλο το χρόνο σε εξωτερικό χώρο, ειδικά εκεί όπου το κλίμα είναι ηλιόλουστο και ζεστό

Ωστόσο, αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι μπορούν να καλλιεργήσουν μια λεμονιά σε εσωτερικό χώρο, ακριβώς όπως οποιοδήποτε άλλο φυτό, και να απολαύσουν τους πολύτιμους καρπούς της, που είναι τόσο καλοί για την υγεία μας. Στο παρακάτω άρθρο, θα σας δώσουμε χρήσιμες συμβουλές για το πώς να φυτέψετε μια λεμονιά σπίτι σας.

Αν έχετε την ευκαιρία να αποκτήσετε ένα μόσχευμα λεμονιάς, η καλλιέργειά της είναι ακόμα ευκολότερη και μπορεί να έχετε καρπούς σε λιγότερο χρόνο. Ωστόσο τα μοσχεύματα παρουσιάζουν δυσκολίες στην αρχή και απαιτούν πολλή φροντίδα για να δώσουν καλά αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά η φύτευση ενός σπόρου λεμονιάς μπορεί να είναι μια πολύ ικανοποιητική εμπειρία, όμως για την παραγωγή καρπών μπορεί να χρειαστούν τρία ως έξι χρόνια.

Τα εσπεριδοειδή, όπως τα λεμόνια, έχουν πολλές ωφέλειες για την υγεία, με το επιπλέον πλεονέκτημα ότι μπορούν να καλλιεργηθούν μέσα στο σπίτι σας. Οι καρποί θα είναι φρεσκότεροι, καλύτερης ποιότητας και απαλλαγμένοι από κάθε είδους χημικά.

Θα θέλατε να μάθετε πώς να μεγαλώσετε μια λεμονιά στο σπίτι σας ξεκινώντας από τη φύτευση του σπόρου; Διαβάστε παρακάτω τις οδηγίες μας για να μάθετε πώς να φυτέψετε μια λεμονιά στο σπίτι σας!

Διαβάστε Επίσης  Καλλιέργεια μάραθου (φινόκιο) σε γλάστρα

 

Τι χρειάζεστε για να φυτέψετε μια λεμονιά

Ένα λεμόνι

Είναι πραγματικά σημαντικό να ξεκινήσετε με ένα βιολογικό λεμόνι, επειδή οι σπόροι των μη βιολογικών λεμονιών μπορεί να είναι στείροι. Ο σπόρος οποιουδήποτε βιολογικού λεμονιού κάνει, όμως αν ο χώρος ή το κλίμα αποτελούν ζήτημα, συνιστούμε να ξεκινήσετε με μια συγκεκριμένη ποικιλία λεμονιού, που ονομάζεται Meyer. Αυτή η ποικιλία λεμονιού είναι μικρότερη και χρησιμοποιείται για διακοσμητικούς λόγους, κάτι που την καθιστά θαυμάσια για φύτευση σε γλάστρες εσωτερικού χώρου.

 

Χώμα για γλάστρες για να φυτέψετε μια λεμονιά

Οποιοδήποτε είδος χώματος για γλάστρες κάνει, όμως συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα σφάγνου, περλίτη, βερμικουλίτη και οργανικού λιπάσματος.

 

Δοχεία για να φυτέψετε μια λεμονιά

Για τη βλάστηση, ένα δοχείο με ανοίγματα για την αποστράγγιση του νερού αρκεί. Πρέπει να έχει βάθος 12-15 εκατοστών περίπου και διάμετρο μερικών εκατοστών. Έχετε υπόψη σας ότι θα πρέπει να μεταφυτέψετε το δέντρο σας όταν βλαστήσει και ότι οι λεμονιές προτιμούν ένα δοχείο που έχει μεγαλύτερο πλάτος από ότι βάθος.

 

Ηλιακό φως

Οι λεμονιές χρειάζονται πολύ ηλιακό φως, ειδικά όταν βλασταίνουν. Είναι καλύτερα να τοποθετούνται κοντά σε ένα παράθυρο με ήλιο ή στον κήπο, προκειμένου να δέχονται την κατάλληλη ποσότητα φυσικού φωτός. Αν ζείτε σε κλίμα χωρίς αρκετό φως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια λάμπα ανάπτυξης φυτών.

 

Πώς να φυτέψετε το σπόρο της λεμονιάς

Πρώτα βρέξτε το χώμα της γλάστρας. Τοποθετήστε λίγο χώμα μέσα σε έναν κάδο ή έναν κουβά και ρίξτε νερό μέχρι το χώμα να είναι εντελώς υγρό.

Διαβάστε Επίσης  Βρωμούσα. Πως να την αντιμετωπίσετε οικολογικά στο βιολογικό σας κήπο

Κόψτε το λεμόνι και επιλέξτε το σπόρο που πιστεύετε ότι έχει την περισσότερη ζωή. Έπειτα βάλτε το σπόρο στο στόμα σας και πιπιλίστε τον μέχρι να εξαφανιστεί η γεύση του λεμονιού. Σημειώστε ότι ο σπόρος πρέπει να παραμείνει υγρός για να βλαστήσει, έτσι προσπαθήστε να τον κρατήσετε στο στόμα σας μέχρι να έρθει η στιγμή να τον φυτέψετε.

Φυτέψτε το σπόρο στο χώμα σε βάθος 1-2 εκατοστών περίπου και καλύψτε τον. Ποτίστε απαλά με έναν ψεκαστήρα.

Καλύψτε το δοχείο με ένα πλαστικό περιτύλιγμα για να διατηρήσετε το σπόρο ζεστό και υγρό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστική μεμβράνη ή μια διάφανη πλαστική σακούλα με μερικές τρύπες.

Θυμηθείτε να βάλετε το δοχείο σε ζεστό σημείο με ήλιο. Θα πρέπει να το ελέγχετε συχνά. Μην αφήσετε το χώμα να στεγνώσει εντελώς. Να έχετε υπόψη ότι η υπερβολική θερμότητα ή η υπερβολική υγρασία μπορεί να κάνει το σπόρο να σαπίσει.

Μετά από δύο ή τρεις εβδομάδες θα πρέπει να μπορείτε να δείτε το βλαστό της λεμονιάς να προβάλλει από το χώμα. Απομακρύνετε το πλαστικό περιτύλιγμα και τοποθετήστε το μικρό φυτό σε ένα σημείο με άμεσο ηλιακό φως.

Να θυμάστε να φροντίζετε το φυτό σας κάθε μέρα και να του εξασφαλίζετε άφθονο νερό, ηλιακό φως και οργανικό λίπασμα.

 

πηγή

 

Αφήστε μια απάντηση