Το νερό είναι το μυστικό για να μεγαλώνουμε με υγεία – το ήξερες;

Το νερό είναι το μυστικό για να μεγαλώνουμε με υγεία – το ήξερες;

Το νερό είναι το μυστικό για να μεγαλώνουμε με υγεία – το ήξερες;

 

Δυστυχώς καθώς μεγαλώνουμε δεν διψάμε το ίδιο και η αφυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της γήρανσης.

Όλοι οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το νερό κάνει καλό στον οργανισμό τους. Τους βοηθά να διατηρήσουν το δέρμα τους λαμπερό, τους δίνει ενέργεια και βοηθάει στην πέψη. Και επειδή έχει τόσα πολλά οφέλη για το σώμα, βοηθά επίσης στη συνολική καλύτερη υγιή γήρανση. Η Niti Patel, διαιτολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, εξηγεί ότι η κατανάλωση νερού και η γήρανση συνδέονται.

“Αν διατηρείτε έναν ενεργό τρόπο ζωής, τρώτε ποικιλία τροφών και λαμβάνετε πολύ νερό, θα έχετε τη βέλτιστη δυνατή υγεία. Το νερό βρίσκεται σε όλα μας τα κύτταρα και αυτά τα κύτταρα χρειάζονται νερό για να λειτουργούν αποτελεσματικά”. Από τη λίπανση των αρθρώσεων μέχρι την άντληση αίματος από τους μυς, το νερό είναι απαραίτητο για να εκτελεστεί σχεδόν κάθε σωματική λειτουργία.

Πρόσφατα στοιχεία από το CDC δείχνουν ότι μεταξύ 2015 και 2018, η ποσότητα νερού που κατανάλωναν οι Αμερικανοί μειώθηκε με την ηλικία. Το νερό συνέβαλε στο 57% της συνολικής ημερήσιας κατανάλωσης ποτών για τους ενήλικες ηλικίας 20-39 ετών, στο 50% μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 40-59 ετών και στο 47% μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων ηλικίας 60 ετών και άνω.

Διαβάστε Επίσης  Τα ψάρια και πως ωφελούν την υγεία

Ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας του καθενός και τυχόν χρόνιες παθήσεις, οι ανάγκες του σε νερό μπορεί να μειωθούν καθώς μεγαλώνει. Αλλά επίσης, καθώς μεγαλώνει, χάνει την ικανότητά του να αισθάνεται δίψα.

“Οι ηλικιωμένοι χάνουν αυτή την ικανότητα να σκέφτονται: “Πρέπει πραγματικά να πιω μια γουλιά νερό ή πρέπει να φάω κάτι που έχει πολλά υγρά”,λέει. “Πρόσεχα ένα ηλικιωμένο μέλος της οικογένειάς μου και έπρεπε πάντα να είμαι πολύ πειστική, να λέω ξανά και ξανά: “Εντάξει, ας πιούμε ένα ποτήρι νερό τώρα. Εντάξει, ας πιούμε λίγο νερό”. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνετε όσο μεγαλώνετε”.

 

Το νερό είναι το μυστικό για να μεγαλώνουμε με υγεία – το ήξερες;

Επιπλέον, η αφυδάτωση είναι ένα συνηθισμένο αλλά συχνά παραγνωρισμένο ζήτημα για τους ηλικιωμένους. Φυσικά, το σώμα τους συγκρατεί λιγότερο νερό από ό,τι το σώμα των νέων. Και τα συμπτώματα της αφυδάτωσης -ξηρό στόμα, κόπωση, ζάλη και μυϊκές κράμπες- μπορούν συχνά να αποδοθούν σε άλλα προβλήματα ή παρενέργειες φαρμάκων, εξηγεί η Cleveland Clinic.

Για να προσπαθήσει κανείς να αποφύγει αυτό το αναπόφευκτο κομμάτι της γήρανσης, μπορεί να καθιερώσει καλές συνήθειες κατανάλωσης νερού από όταν είναι ακόμη νέος. Αν και δεν θα αισθάνεται τη δίψα με τον ίδιο τρόπο, αν έχει συνηθίσει να πίνει τακτικά νερό και να τρώει τροφές πλούσιες σε νερό, ίσως να μην είναι τόσο δύσκολο να το διατηρήσει καθώς γερνά.

Διαβάστε Επίσης  Οι τροφές που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας για να κρατηθείτε ζεστοί τον χειμώνα!

Η Patel λέει ότι ένα πράγμα που μπορεί κανείς να κάνει είναι να αρχίσει να πίνει ζεστό νερό με λεμόνι αμέσως μόλις ξυπνήσει.

“Ζεστό νερό με μια πρέζα λεμόνι ή λάιμ, ακόμα και απλά ζεστό νερό γενικά, θα το νιώσετε ευεργετικό γιατί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας αφυδατώνεστε, δεν πίνετε τίποτα” λέει. “Πίνετε αυτό το ζεστό ποτήρι νερό και το νιώθετε σαν να θρέφει το σώμα σας. Σαν ένα μαραμένο λουλούδι, μπορείτε να νιώσετε τον εαυτό σας να αναγεννιέται ξανά”.

Επίσης, συμβουλεύει να συνηθίσει κανείς να έχει πάντα νερό κοντά του.

“Μην περιμένετε μέχρι να διψάσετε για να πιείτε νερό. Είναι πάντα καλό να έχετε μια συνήθεια να πίνετε νερό ή κάποιο ρόφημα που σας κάνει καλό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσπαθήστε να προσθέτετε υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας σας.

Και τα υγρά θα μπορούσαν να είναι και από το τσιμπολόγημα, όπως αγγούρια και χούμους, επειδή τα αγγούρια είναι μια μεγάλη πηγή νερού”.

 

Το νερό είναι το μυστικό για να μεγαλώνουμε με υγεία – το ήξερες;

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *