Τί είναι ο Λιναρόσπορος? Και πως βοηθάει τον ανθρώπινο οργανισμό?

Τί είναι ο Λιναρόσπορος?

Και πως βοηθάει τον ανθρώπινο οργανισμό?

Το “λινάρι” είναι ένα μονοετές αγγειόσπερμο φυτό που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές όχι μόνο για τις κλωστικές του ίνες αλλά και για τον σπόρο του, τον λιναρόσπορο.
Έχει καταβολές από τη Μέση Ανατολή, ενώ καλλιεργείται εδώ και 7.000 περίπου χρόνια κατά κύριο λόγο στη Ρωσία, Γαλλία, Ινδία και Λιθουανία.

Στην Ελλάδα, η καλλιέργεια λιναριού δεν είναι μεγάλη. Ωστόσο, καλλιεργείται στη Μεσσηνία, κυρίως για την παραγωγή του λιναρόσπορου.

Διαβάστε Επίσης  Μάθε τον σωστό τρόπο διατροφής, χωρίς να πεινάς!

Ο λιναρόσπορος, φημίζεται για τη φαρμακευτική του δράση ως προς τον ανθρώπινο οργανισμό στον οποίο χαρίζει ενέργεια.

Χαρακτηρίζεται από πολλούς επιστήμονες ως υπερτροφή ή και ως συμπλήρωμα διατροφής, λόγω της πληθώρας των ιδιοτήτων και των θρεπτικών συστατικών του.
Φαινομενικά, οι λιναρόσποροι είναι σπόροι με μικρό ελαιούχο σχήμα, και μοιάζουν με τους σπόρους του σουσαμιού, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση ο λιναρόσποροι διακρίνονται για το μεγαλύτερο μέγεθός τους και για το σκληρότερο περίβλημά τους.

Διαβάστε Επίσης  Τρία φρούτα – πρωταθλητές με αντιφλεγμονώδη δράση που θωρακίζουν τον οργανισμό

Τέλος, ο λιναρόσπορος διακρίνεται σε τρεις τύπους: σκούρος (ανεπεξέργαστος), αποφλοιωμένος (με ανοιχτό ξανθό χρώμα) και γενετικά τροποποιημένος (με ένα πορτοκαλοκόκκινο χρώμα).

Ο λιναρόσπορος έχει υψηλή σύσταση σε:
• Βιταμίνες και μέταλλα
• Φυτικές ίνες, διαλυτές και αδιάλυτες
• Ω-λιπαρά οξέα
• Φυτοχημικά (λιγνάνες)
• Πρωτεΐνες

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί, έχει διαπιστωθεί ότι ο λιναρόσπορος χάρη στις θρεπτικές του ουσίες έχει αντιοξειδωτικές, ηπατοπροστατευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *