Βιταμίνη C : Πόση χρειάζομαι όταν καπνίζω;

Βιταμίνη C : Πόση χρειάζομαι όταν καπνίζω;Βιταμίνη C : Πόση χρειάζομαι όταν καπνίζω;

Γράφτηκε απο Ελένη Μπουζούκη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Κάθε μέρα παράγονται ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό μας ως αποτέλεσμα φυσιολογικών μεταβολικών διαδικασιών.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι εξαιρετικά βλαβερές για τον οργανισμό. Μπορούν να προκαλέσουν γονιδιακές μεταλλάξεις και να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο ή να βλάψουν τα αγγεία του οργανισμού με κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων .

Αν αναλογιστούμε ότι ο καπνός έχει 4.700 χημικές ενώσεις και ότι τα ραδιενεργά συστατικά του μπορεί να αυξήσουν κατά μεγάλο ποσοστό την παραγωγή ελευθέρων ριζών, γίνεται φανερή η ανάγκη για έναν τρόπο καταπολέμησής τους.

Ο οργανισμός έχει την ικανότητα να καταπολεμά μόνος του τις ελεύθερες ρίζες ως αποτέλεσμα του αμυντικού του συστήματος. Όταν όμως η παραγωγή τους αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό, η άμυνα του οργανισμού δεν μπορεί να τις καταπολεμήσει.

Διαβάστε Επίσης  Φράουλα ο καρπός του πειρασμού και της απόλαυσης

Πώς θα καταπολεμήσουμε τις ελεύθερες ρίζες

Ένας πολύ βασικός τρόπος καταπολέμησης ελευθέρων ριζών είναι η πρόσληψη βιταμίνης C διότι μπορεί να σταματήσει την οξείδωση που προκαλούν.

Σύμφωνα με έρευνες οι καπνιστές έχουν κατά 30% λιγότερη βιταμίνη C στον οργανισμό τους από ότι οι μη καπνιστές, κάτι που μας δείχνει την ανάγκη για μεγαλύτερη πρόσληψη.

Επίσης σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Free Radical Biology and Medicine από επιστήμονες του ινστιτούτου Linus Pauling στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον, αποδείχτηκε ότι συμπλήρωμα 1000mg βιταμίνης C την ημέρα στους καπνιστές μείωσε κατά 45% το ποσοστό εξαφάνισης μιας μορφής βιταμίνης Ε.

Αυτό σημαίνει ότι η βιταμίνη C βοήθησε στην προστασία της βιταμίνης Ε στο πλάσμα, κάτι πολύ σημαντικό διότι και η βιταμίνη Ε εχει μεγάλη ικανότητα να καταπολεμά τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες.

Διαβάστε Επίσης  Αύξηση μυϊκής μάζας: Οι κορυφαίες τροφές για να το πετύχετε (εικόνες)

‘Αρα καταλαβαίνουμε το σημαντικό ρόλο της βιταμίνηςτ C στον οργανισμό μας είτε μέσω της αντιοξειδωτικής ικανότητας που έχει η ίδια είτε μέσω προστασίας της βιταμίνης Ε.

Πόση βιταμίνη C πρέπει να προσλαμβάνει ένας καπνιστής;

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για έναν άνθρωπο που δεν καπνίζει είναι 75mg για τους άντρες και 90mg για τις γυναίκες.

Για έναν άνθρωπο που καπνίζει η πρόσληψη πρέπει είναι επιπλέον +35 mg ημερησίως και πολλές μελέτες συστήνουν και 1000 mg βιταμίνης C ημερησίως .

Tρόφιμο mg βιτ C /100gr

Μαϊντανός 170
Πιπεριές γλυκές 128
Πιπεριές καυτερές 140-235
Ακτινίδιο 90
Πορτοκάλι 50
Λεμόνια 53
Κουνουπίδι βρασμένο 55
Λάχανο ωμό 47
Ραπανάκι 96
Σπανάκι ωμό 51
Φράουλες 60
Κρεμμύδι 35
Αρακάς μαγειρεμένος 20
Βερίκοκα 10
Αχλάδια 4
Καρπούζι 7
Καρότα 8

πηγή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *