17 Αντιγηραντικές Τροφές για Νεανική Επιδερμίδα

17 Αντιγηραντικές Τροφές για Νεανική Επιδερμίδα17 Αντιγηραντικές Τροφές για Νεανική Επιδερμίδα

Εάν τα μάτια είναι το παράθυρο της ψυχής, τότε η επιδερμίδα είναι το παράθυρο για την υγεία καθώς αντικατοπτρίζει αυτά που τρώτε. Δεδομένου ότι η γήρανση ξεκινά από μέσα προς τα έξω, είναι λογικό να αρχίζετε να φροντίζετε την επιδερμίδα σας από μέσα προς τα έξω τρώγοντας σωστά.

Λιπαρά ψάρια

Τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3 (σολομός, σκουμπρί, ρέγκα, σαρδέλες, τόνος) είναι απαραίτητα για υγιή επιδερμίδα. Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 διατηρούν το δέρμα απαλό και ενυδατωμένο και μειώνουν τους ερεθισμούς. Αυτά τα ψάρια είναι επίσης καλή πηγή αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε, καθώς και ψευδαργύρου, ενός μεταλλικού στοιχείου που βοηθά στην αντιμετώπιση της ακμής.

Ξηροί καρποί

Όπως και τα ψάρια, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε. Επιπλέον, περιέχουν μέταλλα και βιταμίνες όπως της ομάδας Β (συμπεριλαμβανομένων των φυλλικού οξέος που αποτρέπει τη δερματίτιδα,) σελήνιο (το οποίο είναι αντιοξειδωτικό) και βιταμίνη C (η οποία έχει αντιγηραντικές ιδιότητες) που βοηθούν στη διατήρηση νεανικής και λαμπερής επιδερμίδας. Τα καρύδια είναι ιδιαίτερα ευεργετικά, με τα αμύγδαλα και τα κασίους να είναι δεύτερη και τρίτη επιλογή.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι γεμάτο με υγιή λίπαρα, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος και του φράγματος υγρασίας. Είναι επίσης πλούσιο σε καροτενοειδή, τα οποία προστατεύουν το δέρμα από βλάβες του ήλιου. Αυτό που κάνει το αβοκάντο να ξεχωρίζει, ωστόσο, είναι ότι περιέχει Δ-μαννοεπτουλόζη – μια μοναδική φυτοχημική που πιστεύεται ότι διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου.

Πράσινο τσάι

Ένα αγαπημένο ρόφημα πολλών ανθρώπων, δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά ευεργετικό για την υγεία της επιδερμίδας. Είναι γεμάτο πολυφαινόλες και κατεχίνες. Αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το δέρμα από βλάβες του ήλιου (αν και θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό) και μειώνουν την ερυθρότητα του δέρματος καταπολεμώντας τη φλεγμονή.

Γιαούρτι και κεφίρ

Το γιαούρτι και το κεφίρ είναι γεμάτα με ζωντανά προβιοτικά που βοηθούν την επιδερμίδα να φαίνεται νεανική μειώνοντας την ερυθρότητα, τον ερεθισμό και την ακμή. Τα φιλικά βακτήρια καταπολεμούν τη φλεγμονή στο έντερο, όπου ριζώνουν πολλά δερματικά προβλήματα. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε γιαούρτι τοπικά για να αναζωογονήσετε το δέρμα σας. Το γαλακτικό οξύ στο γιαούρτι έχει αντιγηραντικές και απολεπιστικές ιδιότητες που θα μειώσουν τις λεπτές γραμμές και θα δώσουν στο πρόσωπό σας μια υγιή λάμψη.

Μέλι

17 Αντιγηραντικές Τροφές για Νεανική ΕπιδερμίδαΤο μέλι είναι φυσικό αντιβακτηριακό, αντιοξειδωτικό και ενυδατικό, οπότε δεν είναι περίεργο που είναι τόσο ευεργετικό για το δέρμα. Αν και συνήθως χρησιμοποιείται σε DIY μάσκες προσώπου και εφαρμόζεται τοπικά για τη μείωση της φλεγμονής, τη θεραπεία της ακμής και την ενυδάτωση του ξηρού δέρματος, η κατανάλωση μελιού είναι επίσης μια καλή ιδέα, ειδικά αν αντικαθιστάτε άλλα γλυκά με αυτό.

Διαβάστε Επίσης  Μύρτιλλα: Ελιξίριο υγείας και νεότητας

Μύρτιλα

Τα περισσότερα μούρα είναι υπέροχα για το δέρμα και την υγεία σας γενικά, αλλά τα μύρτιλα είναι ιδιαίτερα θρεπτικά. Συχνά ονομάζονται υπερτροφή καθως είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, που βοηθούν την επιδερμίδα να καταπολεμήσει τις βλάβες των ελεύθερων ριζών και να την αναγεννήσει εσωτερικά. Οι ανθοκυανίνες σταθεροποιούν το κολλαγόνο, κάνοντας το δέρμα παραμείνει νεανικό και υγιές για περισσότερο.

Πορτοκάλια

Υπάρχουν 2 κύριοι λόγοι για τους οποίους τα πορτοκάλια είναι καλά για την επιδερμίδα: είναι γεμάτα με βιταμίνη C και νερό. Το νερό ενυδατώνει και αποτρέπει τα σπυράκια, ενώ η βιταμίνη C είναι αντιοξειδωτική και παίζει μεγάλο ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο διατηρεί την επιδερμίδα ελαστική και σφριγηλή, αποτρέποντας τη χαλάρωση και τις ρυτίδες.

Ρόδια

Αυτό το φρούτο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Επιπλέον, περιέχουν ελλαγικό οξύκαι πικαλικίνη. Το δεύτερο πιστεύεται ότι αυξάνει την ικανότητα του σώματος να διατηρεί το κολλαγόνο και το πρώτο καταπολεμά τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες και επιβραδύνει τη διάσπαση του κολλαγόνου. Συνδυάστε το με βιταμίνης C και θα έχετε ένα πραγματικό θαυματουργό για την επιδερμίδα σας.

Ντομάτες

17 Αντιγηραντικές Τροφές για Νεανική ΕπιδερμίδαΕκτός από καλή πηγή βιταμίνης C, περιέχουν σημαντικά καροτενοειδή όπως λυκοπένιο, λουτεΐνη, άλφα-καροτένιο και β-καροτένιο. Τα αντιοξειδωτικά καροτενοειδή είναι γνωστό ότι προστατεύουν το δέρμα από τον ήλιο και προλαμβάνουν τις ρυτίδες. Είναι επίσης φυσικά αντιφλεγμονώδη.

Για να αποκομίσετε τα πλήρη οφέλη από τις ντομάτες, είναι καλύτερο να τις μαγειρέψετε χρησιμοποιώντας ένα υγιεινό λαδί όπως το ελαιόλαδο, αντί να τις φάτε ωμές. Τρώγοντας τις μαγειρεμένες βοηθάτε το σώμα σας να απορροφήσει περισσότερο λυκοπένιο.

Σπανάκι και λαχανίδα

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και η λαχανίδα είναι γεμάτα βιταμίνες που αγαπά το δέρμα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, C και E. Η βιταμίνη Α ελέγχει την παραγωγή σμήγματος, η βιταμίνη C ενισχύει το κολλαγόνο και η βιταμίνη Ε προστατεύει από οξειδωτικές βλάβες. Μαζί, βοηθούν το δέρμα να παραμένει ενυδατωμένο, τροφαντό, χωρίς ρυτίδες και κηλίδες. Τόσο το σπανάκι όσο και η λάχανιδα είναι επίσης αντιφλεγμονώδη, καταπολεμώντας τις εξάρσεις στο έντερο και, επομένως, στο δέρμα σας.

Πιπεριές

Από όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, οι κόκκινες και κίτρινες πιπεριές περιέχουν την περισσότερη βιταμίνη C. Είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνες Β6 και Β9 (φυλλικό οξύ), καθώς και καροτενοειδή. Η Β6 είναι γνωστό ότι προλαμβάνει ή καταπολεμά δερματικές παθήσεις όπως δερματίτιδα, έκζεμα και ορμονική ακμή και το φυλλικό οξύ βελτιώνει τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας.

Διαβάστε Επίσης  4 τροφές που «αντιστρέφουν» τον χρόνο μετά τα 40

Μπορείτε να λαβετε θρεπτικά συστατικά από πιπεριές όλων των χρωμάτων, όχι μόνο κόκκινη και κίτρινη, αλλά αυτές οι δυο περιέχουν πολύ περισσότερα από τα άλλα χρώματα.

Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση

Όλες οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν προβιοτικά. Φιλικά βακτήρια που όχι μόνο εξισορροπούν τα κακά βακτήρια στο έντερο, καταπραΰνοντας τη φλεγμονή που θα εμφανιστεί στην επιδερμίδα, αλλά επίσης αποτρέπει τις ρυτίδες και δίνει μια λαμπερή χροιά βελτιστοποιώντας την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από ότι τρώτε. Περιέχουν επίσης αντιγηραντικό γαλακτικό οξύ.

Κουρκουμάς

Αυτό το μπαχαρικό έχει αποκτήσει τη φήμη υπερτροφής και για καλό λόγο. Είναι αντιφλεγμονώδες, επομένως βοηθά στην επούλωση της ακμής και της ερυθρότητας, αποτρέπει την οξειδωτική βλάβη στην επιδερμίδα, επιδιορθώνει τη βλάβη από τον ήλιο εάν έχει ήδη συμβεί και ακόμη αποτρέπει τον καρκίνο του δέρματος.

Ωμό κακάο

Ο λόγος για τον οποίο το ωμό κακάο είναι τόσο καλό είναι επειδή περιέχει ρεσβερατρόλη, ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό. Όπως όλα τα άλλα αντιοξειδωτικά, προστατεύει και επιδιορθώνει την επιδερμίδα που έχει υποστεί βλάβη από τον ήλιο, αποτρέποντας σημάδια πρόωρης γήρανσης. Το κακάο είναι επίσης μια από τις μεγαλύτερες πηγές μαγνησίου. Ένα καταπραϋντικό μεταλλικό στοιχείο που βοηθά στη μείωση των ερεθισμών του δέρματος.

Το κακάο (το οποίο είναι ψημένοι σπόροι κακάο) και η μαύρη σοκολάτα (η οποία παρασκευάζεται με κακάο) έχουν επίσης ρεσβερατρόλη, αλλά όχι τόσο πολλή, οπότε είναι καλύτερο να καταναλώνετε ωμό κακάο προσθέτοντάς το σε smoothies ή γιαούρτι για να το αξιοποιήσετε στο έπακρο.

Βρώμη

17 Αντιγηραντικές Τροφές για Νεανική Επιδερμίδα

Η βρώμη είναι γεμάτη μαγγάνιο, ένα μέταλλο που δεν σχετίζεται συνήθως με την υγεία της επιδερμίδας. Ωστόσο, βοηθά το σώμα να απορροφήσει βασικές βιταμίνες και μέταλλα όπως η χολίνη, η βιοτίνη και η βιταμίνη C. Μαζί, βοηθούν στη διατήρηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας και καταπολεμούν τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Η βρώμη περιέχει επίσης ψευδάργυρο που θεραπεύει το δερμα και αντιοξειδωτικό σελήνιο.

Ελαιόλαδο

Ένα από τα πιο ευεργετικά λάδια για την υγεία, το ελαιόλαδο είναι επίσης καλό για το δέρμα. Περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πολυφαινόλες. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα ωμέγα-3 διατηρούν την επιδερμίδα απαλή και ενυδατωμένη, ενώ οι πολυφαινόλες το προστατεύουν από οξειδωτικές βλάβες και καταπολεμούν τη φλεγμονή.

πηγή

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *