Κοινωνικό μέρισμα: Το φορολογητέο εισόδημα κόβει συνταξιούχους από τα 250 ευρώ

Κοινωνικό μέρισμα: Το φορολογητέο εισόδημα κόβει συνταξιούχους από τα 250 ευρώΚοινωνικό μέρισμα: Το φορολογητέο εισόδημα κόβει συνταξιούχους από τα 250 ευρώ

Επίσημο είναι το κοινωνικό μέρισμα. Πλέον αναμένεται η ΚΥΑ όπου θα ξεκαθαριστούν όλα για τους δικαιούχους, αν η πληρωμή θα γίνει αυτόματα ή αν θα χρειαστεί αίτηση, κάτι που φαίνεται ότι δεν χρειάζεται. Τα νέα δεδομένα. Ποιοι θα λάβουν και ποιοι μένουν εκτός.
Κοινωνικό μέρισμα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή για τους συνταξιούχους και τους υγειονομικούς. Ειδικά για τους συνταξιούχους το κοινωνικό μέρισμα έχει ισχυρούς κόφτες τόσο στο φορολογητέο εισόδημα, όσο και στην ακίνητη περιουσία. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται η σχετική ΚΥΑ για να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο.

Τοο κοινωνικό μέρισμα του 2021 θα είναι 250 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους και μισός μισθός για τους υγειονομικούς. Επίσης, 250 ευρώ θα πάρουν στο τέλος του χρόνου και 173.000 πολίτες με αναπηρία.

Η πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος υπολογίζεται για το τέλος της χρονιάς.

Σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς, πρόκειται για 100.000 άτομα που θα πάρουν μισό μισθό στο τέλος του έτους.

Τις επόμενες μέρες θα ξεκαθαριστεί τι ακριβώς γίνεται με τα ποσά, τη φορολογία τους, καθώς και τις κρατήσεις.

Εκτός μένουν όσοι εργάζονται με τον κατώτατο μισθό και οι άνεργοι.

Αναλυτικά, στους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ θα δοθεί επίδομα ίσο προς το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού με την μισθοδοσία Δεκεμβρίου. Το βοήθημα αναμένεται να λάβουν περίπου 100.000 υγειονομικοί, με κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε Επίσης  Κατερίνα Καινούργιου: «Η ολοκλήρωση της δικής μου ευτυχίας θα ήταν ένα παιδί»

Στους συνταξιούχους δικαιούχοι της ενίσχυσης των 250 ευρώ συν 50 ευρώ για τα εξαρτώμενα μέλη είναι:

Συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 200.000 ευρώ.
Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου και αφορά περίπου 800.000 συνταξιούχους που πληρούν τα κριτήρια. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 205 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στα άτομα με αναπηρία, θα δοθεί ενίσχυση ύψους 250 ευρώ, για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη.

Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, περίπου 173.000 άτομα. Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου και το μέτρο κοστολογείεται στα 43,5 εκατ. ευρώ.

«Δεν ακούσαμε κάτι για τον αγώνα που δίνουν οι επιχειρήσεις της χώρας»
«Στηρίζουμε οποιοδήποτε μέτρο έχει ως στόχο την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών…όμως δεν ακούσαμε κάτι για τον αγώνα που δίνουν οι επιχειρήσεις της χώρας», επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος δήλωσε: «Ακούσαμε σήμερα (σ.σ. χθες) από τον πρωθυπουργό, απόφαση της κυβέρνησης για την καταβολή έκτακτων επιδομάτων προς 100.000 υγειονομικούς, για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους και για 170.000 πολίτες με αναπηρία, ενώ δήλωσε επίσης ότι μέσα στο 2022 θα γίνουν δύο αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Σε όλα τα παραπάνω η επιμελητηριακή κοινότητα είναι θετική. Στηρίζουμε οποιοδήποτε μέτρο έχει ως στόχο την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, καθώς κάθε τέτοια κίνηση δρα ευεργετικά και για την κοινωνία αλλά και για την αγορά. Όμως δεν ακούσαμε κάτι για τον αγώνα που δίνουν οι επιχειρήσεις της χώρας. Ειδικά αυτή την περίοδο που λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων η επιχειρηματικότητα δέχεται ισχυρή πίεση -πτώση τζίρου 40% δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για εστίαση και λιανεμπόριο- είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρξει μέριμνα και για τις πιο ευάλωτες επιχειρήσεις.

Διαβάστε Επίσης  Εξαφανίστηκε 64χρονος που ταξίδευε από τη Λέσβο στη Θεσσαλονίκη

Το επιχειρείν δεν πιέζεται μόνο από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης αλλά και από το κύμα ανατιμήσεων, που μπορεί να χαρακτηρίζεται ως πρόσκαιρο, όμως θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων.

Με την ελπίδα ότι επιτέλους θα αυξηθούν οι εμβολιασμοί ώστε να σταματήσουμε να ρισκάρουμε ως κοινωνία με τη δημόσια υγεία και την οικονομία της χώρας, η επιχειρηματική κοινότητα περιμένει να ληφθούν στοχευμένα μέτρα που θα ενισχύσουν την προσπάθεια των επιχειρήσεων για επιβίωση. Η περαιτέρω μείωση της φορολογίας, η κατάργηση μνημονιακών νόμων, η ενίσχυση της ρευστότητας, η επίλυση στο πρόβλημα των παλαιών οφειλών, η κατεύθυνση κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης προς τις επιχειρήσεις καθώς και η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για την κυβέρνηση αν πραγματικά εννοεί ότι στηρίζει την επιχειρηματικότητα».

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *