Κορονοϊός-Covid 19: Και ο ανανάς στην μάχη για την θεραπεία της νόσου

Αυστραλοί ερευνητές δοκιμάζουν μια πρωτοποριακή θεραπεία για το Covid-19 που προέρχεται από τον ανανά.

Ο ειδικός για τον καρκίνο καθηγητής David Morris από το νοσοκομείο St George στο Σίδνεϊ και η ομάδα του επαναφέρουν ένα φάρμακο που είχε ήδη χρησιμοποιηθεί στην θεραπεία ασθενών με καρκίνο.

Το φάρμακο, BromAc – το οποίο παρασκευάζεται με ένα ένζυμο που βρίσκεται στον ανανά – βρέθηκε ότι διαλύει τις ακίδες πρωτεΐνες που χρησιμοποιεί το Covid-19 για να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.

Συγκεκριμένα , ένα από τα συστατικά του BromAc, είναι ένα ένζυμο που ονομάζεται Bromelain -βρωμελαΐνη (bromelain), το οποίο προέρχεται από το στέλεχος (κοτσάνι) του ανανά και χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στην ιατρική – συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας ασθενών με εγκαύματα.

Έχει τοποθετηθεί σε ρινικό σπρέι και οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα σταματήσουν την εξάπλωση του ιού από τη μύτη και το λαιμό στους πνεύμονες. Μια δοκιμή σε ασθενείς στο Royal Melbourne Hospital θα μπορούσε να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

Τι είναι η βρωμελαΐνη

Η βρωμελαΐνη (bromelain) προέρχεται από το στέλεχος και το χυμό του ανανά. Η ουσία απομονώθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 1800, όπου και άρχισε σταδιακά να μελετάται η δράση της. Ο όρος βρωμελαΐνη ουσιαστικά, αναφέρεται σε μια ομάδα ενζύμων τα οποία εντοπίζονται στον ανανά – Ananas comosus. Τα ένζυμα είναι πρωτεολυτικά, δηλαδή, βοηθούν στη διάσπαση και πέψη των πρωτεΐνών. Το μίγμα, επιπλέον, περιέχει ενδοπεπτιδάσες θειόλης και άλλα συστατικά όπως φωσφατάση, γλυκοσιδάση, υπεροξειδάση, κυτταρινάση, εσχαράση και αρκετούς αναστολείς πρωτεάσης. Η βρωμελαΐνη, ή κατά πολλούς βρομελίνη, έχει ουσιαστικά αντιφλεγμονώδη δράση.

Διαβάστε Επίσης  Επικίνδυνα τα ζαχαρούχα αναψυκτικά για την υγεία μας

Η απορροφησιμότητά της από το σώμα είναι πολύ μεγάλη, ενώ δεν χάνει την πρωτεολυτική της δραστικότητα και δεν προκαλεί παρενέργειες που συνήθως προκαλούν τα κοινά αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Η αναλγητική δράση της βρωμελαΐνης οφείλεται στην αναστολή δράσης της βραδυκινίνης, μια ουσία που πυροδοτεί τον πόνο και τη δημιουργία οιδήματος.

Η συμπληρωματική χορήγηση βρωμελαΐνης φάνηκε από μελέτες ότι είναι αποτελεσματική στην αναστολή συσσωμάτωσης αιμοπεταλίων και στη δημιουργία θρόμβων. Επιπλέον χάρη στην ινοδωλυτική της δράση συμβάλλει στη μείωση δημιουργία αθηρωματικών πλακών από μόρια χοληστερόλης με αποτέλεσμα να βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακής νόσου και στη μείωση κινδύνου για θρομβοεμβολή.

Το BromAc έχει ήδη δοκιμαστεί σε 36 ασθενείς με καρκίνο, όπου επέκτεινε τη ζωή τους και έχει βρεθεί ότι είναι ασφαλές για ανθρώπινη χρήση, ανέφερε το Herald Sun.

Διαβάστε Επίσης  Νόσος του Πάρκινσον: Πώς ένα «κακό» ένζυμο μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο

Έχουμε πάρει ένα φάρμακο σε εξέλιξη για περισσότερο από μια δεκαετία και ρωτήσαμε εάν μπορεί να προσαρμοστεί για τη θεραπεία ατόμων που έχουν μολυνθεί με το Covid-19 “, δήλωσε σε δήλωσή του ο καθηγητής David Morris.

“Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου μας δείχνουν ότι το νέο φάρμακο καθιστά την ακίδα Covid-19 αναποτελεσματική, εμποδίζοντας το να μολύνει άλλα κύτταρα.

«Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα θα δείξουν ότι η θεραπεία μπορεί να περιορίσει το Covid στη μύτη και το λαιμό και να αποτρέψει τη μόλυνση των πνευμόνων και να σταματήσει τους μολυσμένους ασθενείς να μεταδώσουν τον ζωντανό ιό».

Το φάρμακο δεν θα είναι εμβόλιο, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρόληψη ή θεραπεία, με την μορφή ρινικού σπρέι ανέφεραν οι ερευνητές.

πηγή

Τα περιεχόμενο της ιστοσελίδας fiftififti.eu έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Για οποιοδήποτε πρόβλημα της υγείας σας πρέπει ν’ απευθύνεστε στον γιατρό σας που είναι και ο μόνος αρμόδιος. Το fiftififti.eu δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα συμβεί από πληροφορίες του περιεχομένου.

https://www.facebook.com/fiftififti.eu/?ref=br_rs

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *