Αβοκάντο:7 λόγοι για τους οποίους αξίζει να υπάρχει στην διατροφή μας

Αβοκάντο:7 λόγοι για τους οποίους αξίζει να υπάρχει στην διατροφή μας

Αβοκάντο:7 λόγοι για τους οποίους αξίζει να υπάρχει στην διατροφή μας

Το αβοκάντο είναι ένας από τους πιο νόστιμους καρπούς που υπάρχουν, ενώ είναι εξαιρετικά ευέλικτος, καθώς η γεύση του ταιριάζει σε πολλά πιάτα και ποτά, από μία ποικιλία σαλατών, μέχρι αρκετές συνταγές για γευστικότατα smoothies.

Ποιοι είναι όμως οι πραγματικοί λόγοι που αξίζει να το προσθέσουμε στη διατροφή μας;

Επιγραμματικά:

είναι πιο πλούσιο σε κάλιο ακόμα και από τη μπανάνα
είναι από τα λίγα φρούτα με υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης
είναι πραγματική αποθήκη καλών λιπαρών
έχει αντιγηραντικές ιδιότητες

Πιο αναλυτικά:

Αβοκάντο:7 λόγοι για τους οποίους αξίζει να υπάρχει στην διατροφή μας

Αβοκάντο:7 λόγοι για τους οποίους αξίζει να υπάρχει στην διατροφή μας

1.Είναι προστάτης της καρδιάς

Το αβοκάντο είναι γεμάτο μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη και ω-3, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, αποτελώντας κατά συνέπεια “ασπίδα” ενάντια στις καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, διαθέτει βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ, τα οποία ρυθμίζουν τις συγκεντρώσεις ομοκυστεΐνης στον οργανισμό, ενός αμινοξέος το οποίο σε υψηλές ποσότητες αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών νόσων. Σχετικά, επταετής μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε το 2013, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αβοκάντο συνδέεται με μειωμένη πιθανότητα διαβήτη, καρδιακής προσβολής, στεφανιαίας νόσου και άλλων παθήσεων του μεταβολικού συνδρόμου.

2.Έχει άφθονα αντιοξειδωτικά

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.

Τα φρέσκα αβοκάντο περιέχουν, ειδικότερα, λυκοπένιο και β-καροτένιο, τα οποία είναι σημαντικά καροτενοειδή αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την κυτταρική υγεία. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αυτών των ευεργετικών για την υγεία αντιοξειδωτικών εντοπίζονται στη σάρκα του φρούτου κοντά στη φλούδα. Επιπλέον, το αβοκάντο είναι μία καλή πηγή γλουταθειόνης, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που ενισχύει την υγεία του ανοσοποιητικού και ειδικά, των λεμφοκυττάρων.

3.Είναι γεμάτο βιταμίνες

Ο καρπός του αβοκάντο είναι γεμάτος με πάνω από 20 σημαντικές για τον οργανισμό μας βιταμίνες κυρίως από τις οικογένειες K, C, B, και E και ιχνοστοιχεία. Πιο ειδικά, είναι καλή πηγή βιταμίνης Β5 (παντοθενικό οξύ), βιταμίνης Κ, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου και περιέχει περισσότερο ευεργετικό για την αρτηριακή πίεση κάλιο ακόμα και από τη διάσημη για αυτόν τον λόγο, μπανάνα. Πόσο περισσότερο; Ένα αβοκάντο έχει περίπου 975 χιλιοστόγραμμα, ενώ μία μπανάνα περίπου 490.

Διαβάστε Επίσης  Μπορεί το βαμβακέλαιο να βοηθήσει στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης;

4.”Ξέρει” από πρωτεÎνη

Σε αντίθεση με πολλά φρούτα, το αβοκάντο περιέχει πολλή πρωτεΐνη. Περίπου 100 γραμμάρια αβοκάντο περιέχουν 2 γραμμάρια πρωτεΐνης. Πρόκειται, βασικά, για ένα από τα πιο πλούσια σε πρωτεΐνη φρούτα που υπάρχουν στη φύση. Και μάλιστα, μιλάμε για “καλής ποιότητας” πρωτεΐνη, η οποία σε αντίθεση με εκείνη από μερικά κρέατα είναι έτοιμη για χρήση από τον οργανισμό στην ολότητά της, από τη στιγμή της κατανάλωσης. Το αβοκάντο διαθέτει, επίσης, 18 από τα πιο σημαντικά αμινοξέα απαραίτητα στη σύνθεση πρωτεΐνης στο σώμα.

5.Κάνει πιο νόστιμα και υγιεινά τα φαγητά

Το αβοκάντο μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το βούτυρο ή οποιοδήποτε άλλο συστατικό που χρησιμοποιούμε για το ψήσιμο γλυκών, ψωμιών και μπισκότων, χάρη στην κρεμώδη υφή του, προσθέτοντας στη γεύση και αυξάνοντας τον “βαθμό” υγείας των πιάτων μας. Επιπλέον, μπορεί να αντικαταστήσει διάφορες σος, σάλτσες και ντιπ ως συνοδευτικό μεζέδων και άλλων σνακ, προσφέροντας πολύ λιγότερες θερμίδες και ζάχαρη και περισσότερες, οπωσδήποτε, βιταμίνες -για παράδειγμα- από τη μαγιονέζα, τη sour cream ή το φυστικοβούτυρο.

6.Υποστηρίζει τα υπόλοιπα τρόφιμα

Συν τοις άλλοις, υπάρχει μελέτη η οποία εδώ και δέκα χρόνια υποστηρίζει ότι η κατανάλωση αβοκάντο δεν μας προσφέρει απλά όλα τα καλά που περιέχει το συγκεκριμένο φρούτο, αλλά βοηθάει παράλληλα και το σώμα μας να απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά από άλλα τρόφιμα. Επιπλέον το αβοκάντο, χάρη στο κάλιο, βοηθάει τις σωματικές λειτουργίες να πραγματοποιούνται ομαλά, ενώ οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες Κ και το παντοθενικό οξύ που μας προσφέρει, βοηθούν στην χώνευση και στη διατήρηση της κανονικότητας του “κύκλου” του οργανισμού.

Διαβάστε Επίσης  Τι ξέρουμε για την βιταμίνη Β6;

7.Φροντίζει το δέρμα και τα μαλλιά

Σε περίπτωση πάντως, που δεν σου αρέσει η γεύση του, μην ξεχνάς πως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως μάσκα ομορφιάς. Τα αντιοξειδωτικά, τα αμινοξέα, οι βιταμίνες Ε και C και τα έλαια που περιέχει, βοηθούν στην επανόρθωση των μαλλιών, στην ενυδάτωση της επιδερμίδας και ακόμα και στη μείωση των ρυτίδων, σύμφωνα με μελέτες.

Λιώνοντας μισό αβοκάντο και προσθέτοντας στο μείγμα 1 κουταλάκι μέλι και 1 κουταλάκι γιαούρτι, έχεις μάσκα ομορφιάς, την οποία μπορείς να τοποθετήσεις στο πρόσωπο σου για 15 λεπτά. Αντικαθιστώντας το μέλι με ελαιόλαδο και το γιαούρτι με αυγό, έχεις μάσκα για τα μαλλιά. Απλώνοντας απλά για 10 λεπτά, λιωμένο αβοκάντο στο δέρμα, το ενυδατώνεις (κι ανακούφιση από εγκαύματα).

 

Αβοκάντο:7 λόγοι για τους οποίους αξίζει να υπάρχει στην διατροφή μας

Αυτά τα γνώριζες;

Αν το αβοκάντο σου δεν είναι ώριμο ακόμα, μπορείς να το βάλεις σε μία χαρτοσακούλα μαζί με ένα μήλο ή μία μπανάνα. Η συγκατοίκηση με αυτά τα φρούτα, θα επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης του αβοκάντο.
Μελέτη του 2007 έχει συνδέσει το αβοκάντο με την παύση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων, ενώ άλλες δουλειές διαπίστωσαν σχέση της κατανάλωσής του με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, του δέρματος και του στόματος.

Ένα δέντρο αβοκάντο δεν μπορεί να παραγάγει καρπούς, αν δεν έχει κοντά του τουλάχιστον άλλο ένα. Επιπλέον, κατά κανόνα οι καρποί του αβοκάντο μεγαλώνουν σε ζευγάρια. Δεν ήταν τυχαία το σύμβολο του έρωτα και της γονιμότητας για τους Αζτέκους.

Υπολογίζεται ότι αβοκάντο καλλιεργούνται στη νότια και κεντρική Αμερική από το 8000 π.Χ.

 

πηγή

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *