Λινού – Με 4 εκατομμύρια ανεμβολίαστους είναι σαν να είμαστε στην αρχή της πανδημίας

Λινού – Με 4 εκατομμύρια ανεμβολίαστους είναι σαν να είμαστε στην αρχή της πανδημίας
 

Λινού – Με 4 εκατομμύρια ανεμβολίαστους είναι σαν να είμαστε στην αρχή της πανδημίας

Βέβαιη ότι θα έχουμε και τέταρτο κύμα κοροναϊού στην Ελλάδα είναι η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, εξαιτίας του ανεμβολίαστου πληθυσμού αλλά και του νέου υποστελέχους της μετάλλαξης Δέλτα που όπως είπε είναι 20% πιο μεταδοτικό.

«Η Ελλάδα έχει χωριστεί σε δύο πληθυσμούς: στους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους. Ευτυχώς οι ανεμβολίαστοι είναι κυρίως νέοι, αλλά έχουμε και κάποιους ηλικιωμένους. Με 4 εκατ. τουλάχιστον ανεμβολίαστους και με ένα στέλεχος τουλάχιστον 2,5 φορές πιο μεταδοτικό από το αρχικό είναι σαν να είμαστε στην αρχή της πανδημίας από πλευράς κινδύνου. Αυτό δημιουργεί κρίση στο σύστημα υγείας αλλά και στους ίδιους τους ανθρώπους, στις οικογένειες στους χώρους εργασίας. Αν συνεχίσουμε να νοσούμε με αυτή την συχνότητα είναι πολύ επικίνδυνο» είπε η κ. Λινού.

Διαβάστε Επίσης  Δίκη για βιτριόλι – Πλησιάζει η ώρα της απόφασης – Ολοκληρώνονται οι αγορεύσεις

Δεν μπορούν να γίνουν ελεύθερα παρελάσεις
Αναφορικά με τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου είπε ότι «ελεύθερα δεν μπορούν να γίνουν». «Αν οι παρελάσεις γίνουν πρέπει να γίνουν με αποστάσεις και χωρίς συνωστισμό των ανθρώπων που θα παρακολουθούν. Γιατί μπορείς να έχεις αποστάσεις στους ανθρώπους που παρελαύνουν, αυτό μπορείς να το καθορίσεις, όπως μπορείς να επιβάλεις και μάσκα. Το θέμα είναι αν συνωστιστούν άνθρωποι που θα παρακολουθούν», είπε και σημείωσε πως στη ιδιαίτερα Βόρεια Ελλάδα θα έπρεπε να είναι επίσημη οδηγία για χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους ανεξαρτήτως με το αν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή όχι.

Διαβάστε Επίσης  Κοροναϊός – Ρεβεγιόν στα σπίτια μας – Από την Πέμπτη στις 06:00 θα ισχύσουν τα νέα μέτρα

Ακόμη σημείωσε ότι η τρίτη δόση θα συνεισφέρει αλλά όπως είπε με νόημα «θα συνεισφέρει στους εμβολιασμένους» και συμπλήρωσε πως θα είχαν αξία και άλλα μέτρα πέραν του εμβολιασμού.

«Δεν έχει γίνει πλήρης μελέτη κόστους -οφέλους. Δηλαδή, αν ξοδέψουμε χρήματα εκτός από τον εμβολιασμό και σε τήρηση μέτρων, όπως να αραιώσουμε τα παιδιά στο σχολείο, να φροντίσουμε τα ΜΜΜ, να γλιτώσουμε κάποιους θανάτους. Αυτό έχει συνεισφορά και στην οικονομία», είπε κλείνοντας.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *