Χριστουγεννιάτικο «κοινωνικό μέρισμα» έως και 900 ευρώ – Ποιοι θα το λάβουν

Χριστουγεννιάτικο «κοινωνικό μέρισμα» έως και 900 ευρώ - Ποιοι θα το λάβουνΧριστουγεννιάτικο «κοινωνικό μέρισμα» έως και 900 ευρώ – Ποιοι θα το λάβουν

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση το Δεκέμβριο σε χιλιάδες νοικοκυριά.

Χριστουγεννιάτικο μποναμά λόγω ανάπτυξης ετοιμάζει να δώσει η κυβέρνηση σε πάνω από 200.000 νοικοκυριά, τα οποία θα πάρουν μέχρι και 900 ευρώ μέρισμα χάρη στο επιπλέον δημοσιονομικό περιθώριο που αφήνει η επικαιροποίηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη σε επίπεδα ίσως και 6,5%.

Ο διπλασιασμός του κοινωνικού μερίσματος για τους ευάλωτους είναι κλειδωμένος: τα νοικοκυριά – δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα μοιραστούν στο τέλος του χρόνου ποσό ύψους 130 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, λόγω και της νέας αναθεώρησης των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη, ενδέχεται να δοθεί και μέρισμα κατ΄αποκοπή (π.χ 600 ευρώ) σε όσους συνταξιούχους δεν πήραν αναδρομικά, αλλά και στους υγειονομικούς.

Διαβάστε Επίσης  Η Γη της Ελιάς: Η Αθηνά στα δικαστήρια – Η πρώτη φωτογραφία

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, τον Δεκέμβριο θα διπλασιαστεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Πρόκειται για προνοιακό επίδομα που καταβάλλεται κάθε μήνα σε περίπου 273.000 νοικοκυριά.

Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής: για νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη καταβάλλεται συνολικά ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ. Με τη διπλή καταβολή του Δεκεμβρίου το ποσό θα φτάσει στα 600 ευρώ. Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού θα υπάρχει προσαύξηση κατά 50 ευρώ. Έτσι για παράδειγμα, νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 350 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα πάρει 700 ευρώ. Δηλαδή θα πάρει άλλα τόσα ως χριστουγεννιάτικο επίδομα.

Διαβάστε Επίσης  Καιρός - Παρασκευή: Ήλιος και μετά τοπικές βροχές – Πού θα πέσουν καταιγίδες

Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Άρα, σε κάθε περίπτωση, με την καταβολή του Δεκεμβρίου το συγκεκριμένο ποσό θα αποτελέσει και το ανώτατο πλαφόν της επιδότησης.

Τα πρόσθετα μέτρα αναμένονται με την κατάθεση του τελικού σχεδίου για τον προϋπολογισμό τον Νοέμβριο. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, λόγω του κοινωνικού χαρακτήρα, είναι και η απόδοση μερίσματος σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν πήραν αναδρομικά, αλλά και σε υγειονομικούς. Εφόσον οριστεί μία βασική οικονομική ενίσχυση, τύπου κοινωνικού μερίσματος (π.χ. 600 ευρώ), και θα μοιραστεί ανάλογα με το ύψος της σύνταξης του δικαιούχου.

Σε ό,τι αφορά το δώρο στους υγειονομικούς, εξετάζεται να δοθεί, επίσης μέσα στον Δεκέμβριο.

πηγή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *