Έχετε στρες και δεν το καταλαβαίνετε; Τα «καμπανάκια» που δεν πρέπει να αγνοήσετε

  • Post category:ΥΓΕΙΑ

Έχετε στρες και δεν το καταλαβαίνετε; Τα «καμπανάκια» που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι το στρες του είναι άγνωστη λέξη, φαίνεται όμως ότι πολλοί μπορεί να είναι στρεσαρισμένοι αλλά να δυσκολεύοντα να το αναγνωρίσουν. Δείτε ποια είναι τα σημάδια στο σώμα, αλλά και τη συμπεριφορά που μαρτυρούν οτι σας έχει κυριεύσει το στρες

Το στρες μας κινητοποιεί, μας προειδοποιεί για τους επερχόμενους κινδύνους γύρω μας. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, δημιουργικό και αναγκαίο. Όταν όμως ξεπερνά τα όρια ανοχής του οργανισμού με αποτέλεσμα να απορρυθμίζεται το νευρικό σύστημα, τότε το στρες συνιστά απειλή τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική υγεία. Από ένα σημείο και πέρα λοιπόν το στρες μας μπλοκάρει και μας αποδιοργανώνει. Ακόμη και τότε όμως πολλοί τείνουν να είναι υπερβολικά στρεσαρισμένοι χωρίς να το αναγνωρίζουν.

Διαβάστε Επίσης  Αλόη: έλκος του στομάχου, μελαγχολία, ραχιτισμός

Το σώμα τους όμως, το αντιλαμβάνεται και στέλνει πλήθος προειδοποιητικών σημάτων. Πρόκειται για σήματα κινδύνου που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Συνήθως είναι ενοχλήσεις όπως πονοκέφαλος, αϋπνία, πεπτικές ενοχλήσεις, πόνοι στην πλάτη που παρουσιάζονται για πρώτη φορά και ενδεχομένως αποτελούν το πρώτο «καμπανάκι» ότι έχετε υπερβεί τα όρια της ανοχής σας στο στρες. Ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να σας υποψιάσει και το οποίο οι ειδικοί παρατηρούν αρκετές φορές σε ασθενείς με έντονο στρες είναι ότι οι εξετάσεις τους δεν γεννούν ανησυχία. Ειναι δηλαδή «καθαρές».

Τα σημάδια του στρες είναι πολλά, τόσο στο σώμα, όσο και στην συμπεριφορά. Στα σωματικά συμπτώματα ανήκουν η εφίδρωση, οι σφιγμένοι μύες, η συχνοουρία ή και διάρροια, το τρέμουλο στα χέρια, η ξηροστομία, το τρίξιμο των δοντιών, η δυσκολία στον ύπνο, οι πονοκέφαλοι και οι πόνοι σε διάφορα σημεία του σώματος, το αίσθημα πνιγμού, η δυσκολία στην αναπνοή και οι ταχυπαλμίες.

Διαβάστε Επίσης  Ηλεκτρονικά γυαλιά για άτομα με χαμηλή όραση ήρθαν και στην Ελλάδα

Αλλά ακόμη και αν δεν σας υποψιάζουν οι σωματικές ενοχλήσεις ότι οφείλονται στο στρες υπάρχουν και ορισμένες χαρακτηριστικές αλλαγές στη συμπεριφοράς που δεν παιρνούν απαρατήρητες όπως η απώλεια του χιούμορ, ο εκνευρισμός, η ανησυχία, η σύγχυση, η απότομη εναλλαγή συναισθημάτων, οι απρόβλεπτες αντιδράσεις.

Οι υπερβολικά στρεσαρισμένοι άνθρωποι είναι διαρκώς σε ένταση και δεν μπορούν να χαλαρώσουν και να αφεθούν. Επίσης δυσκολεύονται να αποδώσουν σε δραστηριότητες που προηγουμένως δεν αποτελούσαν πρόβλημα και κάνουν πολύ πιο συχνά αρνητικές σκέψεις.

Αλάθητο σημάδι ότι το στρες έχει κυριεύσει τη ζωή σας αποτελεί η δυσκολία να αποκοιμηθείτε, καθώς και ο ταραγμένος ύπνος με συχνές αφυπνίσεις.

πηγή

 

Αφήστε μια απάντηση